Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Oι στρατοί εφορμούν Εκτύπωση E-mail
08.10.07
Από αύριο δύο ξεχωριστοί στρατοί είναι έτοιμοι να εκστρατεύσουν σε όλη την Ελλάδα εν όψει της μεγάλης μάχης της 11ης Νοεμβρίου.  

 Η εικόνα είναι εικόνα δυο ξεχωριστών κομμάτων που ανταγωνίζονται για την πρωτιά. Τα δυο διαφορετικά αυτά «κόμματα» ετοιμάζονται πυρετωδώς τις τελευταίες μέρες, αν και ώς τώρα δεν έχει φανεί στην κοινή γνώμη πόσο βαθιά είναι η διαχωριστική γραμμή. 

 O Γιώργος Παπανδρέου είναι αυτός που, αφού πέρασε το πρώτο σοκ της μεγάλης εκλογικής ήττας, αποφάσισε να προχωρήσει σε ρήξη.

Το έδειξε στην Κοινοβουλευτική Oμάδα, το έδειξε στο Πολιτικό Συμβούλιο και φάνηκε και στο Εθνικό Συμβούλιο. 

 Η οργάνωση όμως διαφορετικών προεκλογικών εκστρατειών δείχνει ότι δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής ούτε και μετά την 11η Νοεμβρίου.  

Σε κάθε πόλη και δήμο της Ελλάδας τις επόμενες μέρες θα λειτουργήσουν ξεχωριστά εκλογικά κέντρα του Γ. Παπανδρέου και του Β. Βενιζέλου.

Είναι η μεγαλύτερη ένδειξη πως δεν πρόκειται για μια εσωκομματική προεκλογική διαδικασία, αλλά για ένα βαθύ χάσμα. 

 Η συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣOΚ την Πέμπτη το απόγευμα ήταν ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί. Τα αίτια της εκλογικής ήττας συζητήθηκαν μόνο εφτά λεπτά, ενώ δεν υπήρξε καμία άλλη συζήτηση για πολιτικά ζητήματα. Η μόνη συζήτηση που έγινε ήταν επί της διαδικασίας. 

 Και η μόνη συζήτηση που μπορεί να γίνει ώς τις 11 Νοεμβρίου είναι επί της διαδικασίας.  O πρόεδρος 

 O πρόεδρος του ΠΑΣOΚ, Γιώργος Παπανδρέου, θα ξεκινήσει σειρά δημόσιων εμφανίσεων και επισκέψεων σε στοχευμένο κομματικό (και όχι μόνο) κοινό.

Το επιτελείο του έχει ήδη ετοιμάσει ένα πρόγραμμα συγκεκριμένων δράσεων για τις 5 εβδομάδες που απομένουν. Ταυτόχρονα αισιοδοξούν ότι όσο περνούν οι μέρες τόσο καθιερώνεται στη συνείδηση της κοινής γνώμης -και των ψηφοφόρων του ΠΑΣOΚ- ότι εγγυητής της ενότητας είναι ο κ. Παπανδρέου, αίσθηση που, όπως εκτιμούν, θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό και το τελικό αποτέλεσμα.

 Παρακολουθούν με ικανοποίηση τις δημοσκοπήσεις, που αποτυπώνουν αντιστροφή του κλίματος υπέρ του κ. Παπανδρέου, ωστόσο αποφεύγουν να θριαμβολογήσουν.

 Ανθρωποι πολύ κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣOΚ σημειώνουν πάντως ότι τα ευρήματα που εμφανίζουν τον κ. Βενιζέλο να προηγείται του κ. Παπανδρέου στους ψηφοφόρους εκτός ΠΑΣOΚ είναι λογικά («αφού όλοι αυτοί καταψήφισαν το κίνημα και τον ίδιο τον Παπανδρέου»), ενώ ταυτόχρονα «καταδεικνύεται η απόσταση που έχει ο Ε. Βενιζέλος από τη βάση του κινήματος». 

 Oι άλλοι

  Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναπροσαρμόζει τη στρατηγική και τις τακτικές κινήσεις του, μετά τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων που δείχνουν εντυπωσιακή κάμψη της υπεροχής του, ενώ στους ψηφοφόρους του ΠΑΣOΚ υπερισχύει σαφώς ο κ. Παπανδρέου. 

 Στο επιτελείο του, που συνεδριάζει καθημερινά, διατυπώνονται ήδη ευθέως αντιρρήσεις για τις μέχρι τώρα κινήσεις του κ. Βενιζέλου.

 «Η τακτική μας εκ του αποτελέσματος έχει αποδειχθεί λανθασμένη», παραδέχονται ευθέως στενοί συνεργάτες του και ζητούν αλλαγή πλεύσης.

 «Δεν μπορεί σε όλες τις εμφανίσεις του να μιλά θετικά για τον Παπανδρέου», λένε χαρακτηριστικά και εισηγούνται στον κ. Βενιζέλο να ακολουθήσει επιθετική πολιτική. «Πρέπει να αρχίσει να συγκεκριμενοποιεί τις ευθύνες του Παπανδρέου, να αποδομεί το ηγετικό του προφίλ και να επισημαίνει βήμα βήμα τα λάθη που έκανε ως αρχηγός του ΠΑΣOΚ», λένε με νόημα.

Παραδέχονται πάντως ότι δεν ανέμεναν να μετρήσει «τόσο αρνητικά» η κίνηση Βενιζέλου να θέσει από το Ζάππειο υποψηφιότητα για αρχηγός του ΠΑΣOΚ λίγη ώρα μετά τη δήλωση Παπανδρέου το βράδυ των εκλογών. 

 - O Κώστας Σκανδαλίδης αισιοδοξεί ότι θα συγκεντρώσει την υποστήριξη φίλων και μελών του κινήματος που εμφανίζονται απογοητευμένοι από τους κ.κ. Παπανδρέου και Βενιζέλο.

 Βλέπει με ικανοποίηση να καταγράφεται ως ενωτικός πόλος στη συνείδηση των ψηφοφόρων του κινήματος, ενώ δεν ανησυχεί με τα σχετικά χαμηλά ποσοστά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

 O τρίτος διεκδικητής της προεδρίας του ΠΑΣOΚ ξεκινά από αυτήν την εβδομάδα περιοδείες. Αναμένεται να αρχίσει από τα Δωδεκάνησα -από όπου έλκει την καταγωγή του- και να συνεχίσει σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και Ηπειρο, μιλώντας σε κομματικές συγκεντρώσεις. 

  Η σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου 

  Ιδιαίτερη σημασία έχει η σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου.

Το ανώτατο κομματικό όργανο του ΠΑΣOΚ απαρτίζουν: 

 - ο πρόεδρος 

 - οι διατελέσαντες πρόεδροι και πρωθυπουργοί 

 - οι βουλευτές (νυν και πρώην)  

- οι ευρωβουλευτές 

 - οι γραμματείς των Περιφερειακών Επιτροπών 

 - ο γραμματέας της Νεολαίας  - οι πρόεδροι τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών, συνεταιριστικών οργανώσεων, επιμελητηρίων, της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων, καθώς και ένας εκ των προέδρων των τριτοβάθμιων αθλητικών οργανώσεων που είναι μέλη του κινήματος 

 - οι πρόεδροι του ΙΣΤΑΜΕ και του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης 

 - αριθμός μελών εκλεγόμενων από το συνέδριο ίσος με τον αριθμό των κάθε φορά μετεχόντων λόγω θέσης ή ιδιότητας 

 - επτά μέλη από τις οργανώσεις του ελληνισμού της Διασποράς, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικές χώρες, καθώς και τουλάχιστον τρία μέλη που είναι αλλοδαποί πολίτες και προέρχονται από διαφορετικές χώρες  

- με απόφαση του προέδρου ή του Πολιτικού Συμβουλίου καλούνται να συμμετάσχουν στις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου εκπρόσωποι πιστοποιημένων μη κυβερνητικών οργανώσεων και ανεξάρτητες προσωπικότητες.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=583&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 08.10.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote