Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Βρετανία: Στο σφυρί δασικές εκτάσεις για να καλυφθεί το έλλειμμα
Βρετανία: Στο σφυρί δασικές εκτάσεις για να καλυφθεί το έλλειμμα Εκτύπωση E-mail
27.10.10

Το πράσινο φως στο υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε η κυβέρνηση Κάμερον για να εκχωρήσει περίπου τη μισή από την έκταση που βρίσκεται υπό την επίβλεψη της Επιτροπής Δασών, με στόχο να καλύψει την «τρύπα» του ελλείμματος.

Τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης να πουλήσει σε ιδιώτες δασικές εκτάσεις που ανήκουν στο δημόσιο προκαλούν την έντονη ανησυχία των οικολόγων.

Εκφράζονται φόβοι ότι δέντρα ηλικίας πολλών αιώνων θα αφανιστούν προκειμένου στη θέση τους να ανεγερθούν ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ και πάρκα ψυχαγωγίας. Στόχος του σχεδίου της κυβέρνησης Κάμερον, η οποία έδωσε .

Η νομοθεσία, στην οποία υπόκεινται τα δάση και η οποία χρονολογείται από την υπογραφή της Μάγκνα Κάρτα, το 1215, ενδέχεται να αναθεωρηθεί προκειμένου να καταστεί εφικτή η συναλλαγή. Ορισμένοι ελπίζουν ακόμη στη διάσωση τμήματος αυτών των εκτάσεων μέσω της αγοράς τους από φιλανθρωπικές οργανώσεις ή από επιχειρηματίες με... οικολογική συνείδηση, όπως ο εκδότης Φίλιξ Ντένις, ο οποίος έχει δημιοιυργήσει ένα δάσος με το όνομά του ή ο επενδυτής Μπεν Γκόλντσμιθ, που έχει χρηματοδοτήσει προγράμματα για τη διάσωση των δασών.

Αναφερόμενος στις επικείμενες συμφωνίες μάλιστα, ο Γκόλντσμιθ προειδοποίησε ότι εάν η συναλλαγή γίνει βεβιασμένα, οι εκτάσεις θα πωληθούν σε πολύ χαμηλή τιμή. «Έχω να παρατηρήσω ότι η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται χιλιόμετρα πίσω σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τη σωστή εκμετάλλευση των δασικών της πόρων», δήλωσε επικρίνοντας παράλληλα τη χρονική στιγμή που επέλεξε η κυβέρνηση Κάμερον για την εκχώρηση των δασών. «Ως οικολόγος, ελπίζω να μην σκεφτούν να πουλήσουν τα μεγαλύτερα και καλύτερα δάση μας. Ελπίζω αυτά να παραμείνουν στα χέρια του δημοσίου».

Ενστάσεις πάντως εκφράζονται και στους κόλπους των Τόρις. Ο βουλευτής Ζακ Γκόλντσμιθ, επικεφαλής της ομάδας δράσης του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για το περιβάλλον την περίοδο που οι Συντηρητικοί βρίσκονταν στην αντιπολίτευση δήλωσε ότι «εάν τα δάση πρόκειται απλώς να πωληθούν στις κατασκευαστικές εταιρίες, κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να γίνει δεκτό και ούτε θα γίνει. Υπάρχουν δάση, τα οποία χρήζουν της μεγαλύτερης δυνατής προστασίας από την κυβέρνηση».

Τα σχέδια για την πώληση περίπου 7,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων έως το 2020 αναμένεται να ανακοινώσει και επίσημα εντός των ημερών η υπουργός Περιβάλλοντος Κάρολαϊν Σπέλμαν. 

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5813&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote