Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Καθημερινή πρακτική τα βασανιστήρια στις φυλακές
Καθημερινή πρακτική τα βασανιστήρια στις φυλακές Εκτύπωση E-mail
26.10.10

Τα βασανιστήρια αποτελούν πρακτική στις περισσότερες χώρες του κόσμου και υπάρχουν αρκετά εκατομμύρια κρατούμενοι οι οποίοι υποβάλλονται σε απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση, δήλωσε ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Μάνφρεντ Νόβακ.

"Τα βασανιστήρια αποτελούν πρακτική στην πλειοψηφία του κόσμου", σημείωσε κατά την διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, με την ευκαιρία της παρουσίασης μιας έκθεσης σχετικά με το ζήτημα στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Νόβακ εξήγησε ότι ανάμεσα στις 18 χώρες που επισκέφθηκε, μόνο σε μία, στη Δανία δεν υπήρχαν περιπτώσεις βασανιστηρίων.

Αυτές οι 18 χώρες αντιπροσωπεύουν το 10% των κρατών - μελών του ΟΗΕ.

"Νομίζω ότι είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της κατάστασης στον κόσμο. Αυτή είναι μια πολύ θλιβερή εικόνα", δήλωσε ο κ. Νόβακ.

"Υπάρχουν περίπου δέκα εκατομμύρια φυλακισμένοι σε όλο τον κόσμο, θα έλεγα η πλειοψηφία τους έχει υποστεί απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Υπάρχουν όμως και εκατομμύρια άλλοι σε κρατητήρια της αστυνομίας τους οποίους μεταχειρίζονται πολύ χειρότερα", πρόσθεσε ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ.

Ο κ. Νόβακ ανέφερε την περίπτωση της Παπούας Νέας Γουινέας, του Νεπάλ, της Τζαμάικας, όπου τα βασανιστήρια εφαρμόζονται συστηματικά.

Τόνισε επίσης ότι το Γκουαντάναμο των ΗΠΑ είναι "παράνομο".

"Και μόνο το γεγονός ότι οι φυλακισμένοι κρατούνται για μεγάλες χρονικές περιόδους αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου", ανέφερε ο κ. Νόβακ.

skai

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5812&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote