Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Βγενόπουλος: «Βέλη» προς Τσιτουρίδη για τα δομημένα ομόλογα
Βγενόπουλος: «Βέλη» προς Τσιτουρίδη για τα δομημένα ομόλογα Εκτύπωση E-mail
20.10.10

Σκάνδαλο το οποίο, όπως είπε, «δέον είναι να αποδειχθεί», χαρακτήρισε το θέμα των δομημένων ομολόγων ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος κατέθεσε σήμερα ως μάρτυρας κατηγορίας στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την σχετική υπόθεση.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι όλα τα συναρμόδια υπουργεία και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι ήταν ενήμεροι για την έκδοση των ομολόγων, όπως επίσης και η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ εκτίμησε ότι πρέπει να ήταν σε πλήρη γνώση όλου του οικονομικού επιτελείου της τότε κυβέρνησης.

 
«Αν αποδειχθεί ή εν πάση περιπτώσει αν υπάρχει μια υψηλή πιθανολόγηση ότι ήταν γνωστό στο πολιτικό σύστημα της εποχής ότι τα ομόλογα κατέληγαν στο ταμείο, τότε η απιστία τόσο αυτών των ανθρώπων που έκαναν τις εκδόσεις, όσο και των οποιωνδήποτε άλλων, που έχουν επωφεληθεί από όλη αυτή τη συγκεκριμένη ιστορία, είναι αποδεδειγμένη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ Βγενόπουλος.
 
Ειδικότερα, στην κατάθεση του στην Εξεταστική Επιτροπή, ο κ. Βγενόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων:
 
«Το μόνο πράγμα που μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας είναι ότι φαίνεται αδιανόητο να ισχυρίζεται κανείς ότι έγινε αυτή η έκδοση αυτού του συγκεκριμένου ομολόγου των 280 εκατομμυρίων κάτω από αυτές τις συνθήκες και δεν ήταν εις πλήρη γνώση όλου του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας πιθανόν, με διαφορετικό βαθμό ανάμειξης πιθανόν. Μια υπογραφή για την έκδοση πιθανόν να φέρει μια διαφορετική ευθύνη. Η δική μου εκτίμηση όμως είναι ότι ήταν εις γνώση όλοι».
 
Και ο κ Βγενόπουλος συνέχισε: «Θέλω δε, να σας δώσω και ένα καταλυτικό έγγραφο, το οποίο βεβαίως δεν είναι τίποτα το περίεργο, είναι δημόσιο έγγραφο, απλώς καμιά φορά μέσα στους τόνους χαρτιά που έχετε, πιθανότατα να σας έχει διαφύγει. Το έγγραφο στο οποίο θα αναφερθώ είναι μια επερώτηση την οποία είχε κάνει ο Υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βερελής, με ημερομηνία 21-9-2006. Είχε κάνει μια επερώτηση προς τον κ. Τσιτουρίδη και του είχε πει τότε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία επενδύουν, ως ο νόμος προβλέπει, σημαντικά ποσά σε ομόλογα ή άλλης μορφής χρεόγραφα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το Ταμείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων επέλεξε την κατά κύριο λόγο επένδυση των διαθεσίμων του σε τραπεζικό ομόλογο. Προσέξτε τι λέει, σε τραπεζικό ομόλογο. Κατόπιν αυτού ερωτάται ο κύριος Υπουργός τι ποσά επένδυσε το ταμείο, ποιες διαδικασίες ακολουθήθηκαν κ.λπ..
 
Απαντά, λοιπόν, ο κ. Τσιτουρίδης στις 10-10-2006 τα εξής καταπληκτικά: Πρώτον, ότι οι επενδύσεις σε τίτλους τους ελληνικού δημοσίου κ.λπ. είναι ελεύθερα. Και μετά λέει ότι για την αξιοποίηση μέρους των αποθεματικών του το ΤΑΞΥ προέβει κατά την περίοδο Ιούλιος 2005-Σεπτέμβριος 2006 σε αγορά αποκλειστικά και μόνο κρατικών ομολόγων ελληνικού δημοσίου. Δηλαδή, αποκρύπτει το γεγονός ότι μιλάμε για δομημένα ομόλογα, λέει σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου με συνεργαζόμενη τράπεζα τη Marfin Bank και όχι σε αγορά τραπεζικών ομολόγων, όπως διατυπώνεται στην ερώτηση».
 
Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του ο κ Βγενόπουλος αναφέρει: «Η εκτίμηση μου είναι ότι το υπουργείο Απασχόλησης, πως λεγόταν αυτό δεν το θυμάμαι, του κ Τσιτουρίδη, γνώριζε πλήρως που επενδύοντο τα αποθεματικά του Ταμείου και ενδεχομένως να υπήρχε κάποια κατεύθυνση... Είναι αδιανόητο να ισχυρίζεται κάποιος ότι δεν γνώριζε το υπουργείο...»
 
«Οι τοποθετήσεις στους κρατικούς αυτούς τίτλους έγιναν χωρίς την ανάληψη επενδυτικού κινδύνου, με βάση την πάγια θέση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας...», συνέχισε στην κατάθεση του ο κ. Βγενόπουλος και όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Πρωτόπαπας του σημείωσε ότι «αυτό είναι ψέματα», πρόσθεσε: «Είναι δυο τα ψέματα. Το πρώτο ψέμα είναι ότι είναι ομόλογα, ενώ είναι δομημένα ομόλογα και το δεύτερο είναι ότι έγινε χωρίς την ανάληψη επενδυτικού κινδύνου...».
 
«Όπως έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής, εμφανίζεται ότι με πρωτοβουλία κάποιων αναδόχων, είτε Ελλήνων είτε ξένων, κάποιος πήγαινε και τους έλεγε: Να βγάλεις αυτό το προϊόν με κάποιους όρους», σημείωσε ο κ Βγενόπουλος.
 
Σε ότι αφορά την Τράπεζα της Ελλάδος, ο κ. Βγενόπουλος αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην κατάθεση του:
 
«Η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν μέσα σε όλη την ιστορία. Εγνώριζε η Τράπεζα της Ελλάδος. Ένας αρμόδιος που είχε εκεί, ήταν απόλυτος γνώστης των όλων εξελίξεων που υπήρχαν σε αυτό το ταμείο ...».
 
Aπάντηση Τσιτουρίδη
 
Την αντίδραση του πρώην υπουργού Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη, προκάλεσαν τα όσα ανέφερε στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση των Ομολόγων, ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος.
 
Σε γραπτή δήλωση του ο κ. Τσιτουρίδης σημειώνει χαρακτηριστικά:
 
«Ο κατά τα άλλα λαλίστατος κ. Βγενόπουλος, ξέχασε να πει σήμερα ότι πουλούσε δομημένα ομόλογα από το 2005, πριν γίνω εγώ υπουργός Απασχόλησης.
 
Άρα αποκλείεται εγώ να μετείχα ή να συντόνιζα ένα δήθεν κυβερνητικό σχέδιο, χωρίς να είμαι υπουργός, με τον ίδιο να πουλά ομόλογα.
 
Επίσης, ο κατά τα λοιπά πολύ έμπειρος κ. Βγενόπουλος - όπως και διάφοροι άλλοι, το ίδιο έμπειροι τραπεζίτες - με πολύ μεγάλη καθυστέρηση «ανακάλυψαν» ότι τα ομόλογα που οι ίδιοι πουλούσαν στα Ασφαλιστικά Ταμεία ήταν τοξικά. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του».
 
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5780&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote