Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ομόλογα, αλλά με... ελληνικό φιλότιμο
Ομόλογα, αλλά με... ελληνικό φιλότιμο Εκτύπωση E-mail
10.10.10

Με ισραηλινή τεχνογνωσία προχωρεί η κυβέρνηση το θέμα των Ομολόγων της Διασποράς (Diaspora Bonds), την προετοιμασία των οποίων έχει αναλάβει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), με στόχο να κυκλοφορήσουν στις αρχές του 2011.

 

Η ομογένεια, πάντως, παραμένει επιφυλακτική και εκπρόσωποί της τονίζουν ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν μπορεί να στηριχτεί στον «πατριωτισμό και το φιλότιμο» των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά πρέπει να διασφαλίζει μέσω συγκεκριμένων κινήτρων και το οικονομικό όφελός τους. Προσθέτουν μάλιστα ότι η εμπιστοσύνη τους προς το ελληνικό κράτος έχει κλονιστεί και θυμίζουν τις προσπάθειες συλλογής χρημάτων μέσω της δημιουργίας διαφόρων ταμείων (όπως το πρόσφατο Ταμείο για τη Στήριξη της Ελλάδας), αλλά και τη διαχείρισή τους από το πολιτικό προσωπικό και την κρατική γραφειοκρατία.

 
«Μελετήσαμε τη θετική εμπειρία χωρών όπως το Ισραήλ και η Ινδία και βρισκόμαστε στο στάδιο των τελικών προτάσεων, τις οποίες περιμένουμε από τον ΟΔΔΗΧ μέχρι το τέλος του χρόνου», λέει στην «Κ.Ε.» ο Φ. Σαχινίδης. Ο υφυπουργός Οικονομικών προσθέτει ότι χρειάζεται ακόμη να εξεταστούν αρκετά θέματα, όπως για παράδειγμα συμφωνίες με τις χώρες όπου ζουν ομογενείς, προκειμένου τα ομόλογα να είναι αφορολόγητα. Κρατά όμως κλειστά τα χαρτιά του ως προς το ύψος του ποσού που στοχεύει να μαζέψει η κυβέρνηση.
 
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ανοιχτή γραμμή, αλλά και μια άτυπη «διαπραγμάτευση», με τις ομογενειακές οργανώσεις σχετικά με τους όρους έκδοσης, προκειμένου το εγχείρημα να στεφθεί από επιτυχία. Εμπόδιο στην επικοινωνία αυτή είναι ότι οργανώσεις όπως το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού - ΣΑΕ (το οποίο βρίσκεται υπό αναδιοργάνωση από το υπουργείο Εξωτερικών) εκπροσωπούν ένα μικρό μέρος των ομογενών, που στην καλύτερη περίπτωση δεν ξεπερνά το 10%. Για το λόγο αυτό τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών στις επισκέψεις τους στις ΗΠΑ και αλλού έχουν απευθείας επαφές με επώνυμους ομογενείς επιχειρηματίες.
 
Με ανταγωνιστικό επιτόκιο
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ελληνες του εξωτερικού ζητούν τα ομόλογα να είναι ανοιχτά (χωρίς ημερομηνία λήξεως ή χωρίς ποινή προεξόφλησης), να έχουν ανταγωνιστικό επιτόκιο (το οποίο θα καθοριστεί αναλόγως και των εξελίξεων στα spreads κατά το χρόνο της έκδοσης) και να είναι διαθέσιμα μέσω τραπεζών στις χώρες όπου ζουν. Υπό εξέταση βρίσκεται και το εάν αυτά θα είναι διαπραγματεύσιμα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE).
 
Μια επιπλέον λύση που προτείνουν είναι ένα ελάχιστο ποσοστό κέρδους να επιστρέφει στον ελληνισμό του εξωτερικού, «για την ενίσχυση της ελληνόγλωσσης παιδείας και τη στήριξη των ελληνικών εδρών σε ξένα πανεπιστήμια».
 
Τα ομόλογα που εκδίδει το Τελ Αβίβ, πάντως, είναι μη διαπραγματεύσιμα, εκδίδονται απευθείας από την Αναπτυξιακή Εταιρεία για το Ισραήλ (DCI) χωρίς να αναμειγνύονται εμπορικές ή επενδυτικές τράπεζες και χρηματιστές και είναι διετούς, τριετούς, πενταετούς και δεκαετούς διάρκειας. Τα σταθερά επιτόκια έχουν κυμανθεί τις τελευταίες δεκαετίες μεταξύ 4% (το 1954) και 7,5% (το 2007) και των δεκαετών από 2,5% έως 14% για τα ίδια έτη.
 
Ισραήλ και Ινδία έχουν εισπράξει συνολικά από τις εκδόσεις των Ομολόγων της Διασποράς περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε έκθεσή της η Standard & Poors επισημαίνει ότι τα ομόλογα αυτά αποτελούν μια σημαντική πηγή εσόδων και παίζουν επικουρικό ρόλο σε περιόδους που οι χώρες που τα εκδίδουν δέχονται επιθέσεις από το εξωτερικό. Προσθέτει με νόημα, όμως, πως αυτά δεν μπορούν να αποτρέψουν κρίσεις που οφείλονται σε εσωτερική κακοδιαχείριση και διαρθρωτικές αδυναμίες.
 
Enet.gr
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5738&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων