Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Νόμπελ Ειρήνης σε Κινέζο αντικαθεστωτικό
Νόμπελ Ειρήνης σε Κινέζο αντικαθεστωτικό Εκτύπωση E-mail
10.10.10

Στον φυλακισμένο Κινέζο αντιφρονούντα Λιου Ζιαομπό απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, διάκριση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πεκίνου.

Την ώρα που υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακαδημαϊκοί πανηγυρίζουν για τη βράβευση του 54χρονου αντικαθεστωτικού, ο Κινέζος ΥΠΕΞ προειδοποίησε ότι η διάκριση του Ζιαομπό αντιβαίνει πλήρως στις αρχές του βραβείου αυτού και θα βλάψει τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τη Νορβηγία.

 
Παρά τις απειλές του Πεκίνου, ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γενς Στόλτενμπεργκ συνεχάρη χτες τον Ζιαομπό.
 
Ο 54χρονος αντικαθεστωτικός, που καταδικάστηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα του 2009 σε φυλάκιση 11 ετών από δικαστήριο του Πεκίνου για ανατρεπτική δράση κατά του κράτους, ήταν ένα από τα φαβορί για το βραβείο, και τα τελευταία 24ωρα, το όνομά του ήταν το επικρατέστερο.
 
Το βραβείο συνοδεύεται από 10 εκατ. σουηδικές κορόνες (περίπου 1 εκατ. ευρώ) και θα απονεμηθεί στον Ζιαομπό στο Οσλο στις 10 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε η επιτροπή της Σουηδικής Ακαδημίας.
 
Ωστόσο, ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής του Βραβείου Νόμπελ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ποιος θα έρθει στο Οσλο για να παραλάβει το βραβείο.
 
«Δεν καταφέραμε να τηλεφωνήσουμε στον Ζιαομπό ή στη σύζυγό του για να τους ανακοινώσουμε τη νίκη του διαφωνούντα», δήλωσε ο Θόρμπγιορν Γκάγκλαντ, προσθέτοντας ότι η νορβηγική επιτροπή έχει ζητήσει από τις κινεζικές αρχές να διαβιβάσουν το μήνυμα στο Ζιαομπό.
 
Μιλώντας στο γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η σύζυγος του Ζιαομπό δήλωσε κατενθουσιασμένη όταν πληροφορήθηκε τη βράβευσή του και ζήτησε από την κινεζική κυβέρνηση την απελευθέρωσή του.
 
Συνοδεία αστυνομικών
Η Λιου Ζια βρίσκεται μαζί με αστυνομικούς, οι οποίοι της είπαν ότι θα την οδηγήσουν στην επαρχία Λιαονίνγκ στη βορειοανατολική Κίνα όπου βρίσκεται φυλακισμένος ο σύζυγός της ώστε να του ανακοινώσει την είδηση.
 
Πριν από την ανακοίνωση της απονομής του Νόμπελ Ειρήνης, περισσότεροι από 120 πανεπιστημιακοί, συγγραφείς και δικηγόροι, στην πλειοψηφία τους Κινέζοι, είχαν απευθύνει έκκληση να δοθεί το νόμπελ Ειρήνης στον Ζιαομπό.
 
Η αίτηση κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο έπειτα από έκκληση του Τσέχου πρώην προέδρου, Βατσλάβ Χάβελ και άλλων ηγετών της «Βελούδινης Επανάστασης» του 1989.
 
Λιου Ζιαομπό
Αγώνες για δικαιώματα και δημοκρατία
 
Ο 54χρονος νικητής του Νόμπελ Ειρήνης έχει στο ενεργητικό του 20 χρόνια ακτιβισμού, πλούσια συγγραφική και ακαδημαϊκή δράση (είχε πανεπιστημιακή έδρα). Ο πιο δημοφιλής αντικαθεστωτικός στην Κίνα τις τελευταίες δύο δεκαετίες και το «μαύρο πρόβατο» του Κομμουνιστικού Κόμματος ήταν ηγετικό στέλεχος των διαδηλώσεων του 1989, καθώς και ο κύριος συντάκτης του μανιφέστου της «Χάρτας 08» για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτική αλλαγή στην Κίνα.
 
Τον Δεκέμβριο του 2009 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 ετών για ανατρεπτική δράση. Η «Χάρτα 08» ζητεί τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης, καθώς και τη διενέργεια εκλογών για μία ελεύθερη, δημοκρατική και συνταγματική χώρα.

ΕΘΝΟΣ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5736&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote