Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ο Μεντβέντεφ στην Κύπρο
Ο Μεντβέντεφ στην Κύπρο Εκτύπωση E-mail
08.10.10

Υπέρ της λύσης του Κυπριακού χωρίς έξωθεν πιέσεις, με στόχο "ένα ενωμένο κράτος, με μια κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα", τάχθηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος είχε συνομιλίες, την Πέμπτη στη Λευκωσία, με τον ομόλογό του Δημήτρη Χριστόφια.

Για νέα δυναμική στις σχέσεις των δύο χωρών μίλησε, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ευγνωμοσύνη για τη διαχρονική, σταθερή και ενεργό στάση της Ρωσίας υπέρ της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε ο πρόεδρος Χριστόφιας.

Σε προσφώνηση στο δείπνο, που παρέθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεί για την Κύπρο έναν από τους σημαντικότερους εταίρους και συμμάχους και ένα σταθερό υποστηρικτή στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του Κυπριακού.

Πρόσθεσε ότι η στάση αρχών της Ρωσίας, ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, ήταν και παραμένει ανεκτίμητη.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι σήμερα η Ρωσία εξακολουθεί να βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου και να στηρίζει τις προσπάθειες για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Μιας λύσης, σημείωσε, που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

Στην αντιφώνησή του, ο πρόεδρος Μεντβέντεφ επανέλαβε την αντίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην επιβολή πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας για την επίλυση περιφερειακών διαφορών, του Κυπριακού περιλαμβανομένου.

Επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη για πίστη και σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου. Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στους διαχρονικά στενούς δεσμούς που συνδέουν τη χώρα του με την Κύπρο, μέσα και από την ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Εξέφρασε ταυτόχρονα ευχαριστίες προς τον πρόεδρο Χριστόφια και την Κυπριακή Δημοκρατία για τη στήριξη που παρέχουν στη Ρωσία, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο δείπνο η Μαργαρίτα Ζορμπαλά ερμήνευσε στα ρωσικά το τραγούδι «γερανοί», που είναι το αγαπημένο του Ρώσου προέδρου. Με σκληρή γλώσσα σχολίασε τα όσα είπε ο πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του στην Πελοπόννησο.

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5730&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote