Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Ασπιρίνη και στατίνες εναντίον καρκίνου Εκτύπωση E-mail
05.10.07
Η χρήση ασπιρίνης σε μικρές ποσότητες μαζί με στατίνες αναστέλλει την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου όταν αυτός βρίσκεται σε αρχικά στάδια. Παλαιότερες διεθνείς μελέτες έδειξαν ότι η χρήση μεγάλων δόσεων ασπιρίνης για 5-6 χρόνια συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου ενώ νεότερες έρευνες έδειξαν ότι μικρές δόσεις ασπιρίνης σε συνδυασμό με τις στατίνες οι οποίες χρησιμοποιούνται κατά της χοληστερίνης μπορούν να αναστείλουν τον καρκίνο.

Μελέτη της γαστρεντερολογικής κλινικής του Θεαγένειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν στο Συνέδριο, έδειξε ότι ένα γονίδιο είναι εκείνο που προάγει τον καρκίνο του παχέος εντέρου και προκαλεί μεταστάσεις. Με τη χρήση ασπιρίνης σε συνδυασμό με στατίνη διαπιστώθηκε ότι αναστέλλεται ο συγκεκριμένος καρκίνος. Όπως ανέφερε ο κ Κουντουράς η χοληστερίνη μεταβολίζεται στο παχύ έντερο και είναι καρκινογόνος. Γι αυτό το λόγο είναι ευεργετική η δράση των στατινών. Από την άλλη η ασπιρίνη καταπολεμά τα ογκογονίδια που ευθύνονται για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και αναστέλλει την ανάπτυξή του όταν αυτός είναι σε αρχικά στάδια.

Τα τελευταία χρόνια, πρόσθεσε ο κ. Κουντουράς, έχει παρατηρηθεί αύξηση της συχνότητας του καρκίνου του οισοφάγου, του παγκρέατος και του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος του στομάχου, αντίθετα, έχει σημειώσει αισθητή μείωση λόγω εκρίζωσης του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, που είναι καρκινογόνο, της συντήρησης των τροφών με την ψύξη και της αποφυγής των παστών και καπνιστών, γεγονός που οδηγεί σε μείωση των καρκινογόνων περιβαλλοντικών παραγόντων. Ο κ Κουντουράς επισήμανε ότι τα ποσοστά καρκίνου του οισοφάγου στη χώρα μας είναι πολύ χαμηλά γιατί οι Έλληνες έχουν ένα γονίδιο που προκαλεί απόπτωση των κυττάρων που ευθύνονται για τη νόσο.

Σημαντικές εξελίξεις έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στη διάγνωση και θεραπεία των νόσων του πεπτικού συστήματος, όπως είναι το έλκος βολβού δωδεκαδακτύλου, ο καρκίνος του παγκρέατος, του ήπατος, του παχέος εντέρου, του στομάχου, η φλεγμονώδης πάθηση των εντέρων, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και άλλα. Με την ανακάλυψη των χαρακτηριστικών του "αθάνατου" αρχέγονου κυττάρου στον ανθρώπινο οργανισμό ανοίγουν νέοι ορίζοντες στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων. Εξελίξεις της έρευνας σε μοριακό επίπεδο δίνουν ελπίδες για αποτελεσματική προσέγγιση και αντιμετώπιση των αρρώστων με παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος.


πηγη:ert.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=573&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 06.10.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote