Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Τοξικός εφιάλτης στην Ουγγαρία
Τοξικός εφιάλτης στην Ουγγαρία Εκτύπωση E-mail
06.10.10

Η ουγγρική κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις νομούς στο δυτικό τμήμα της χώρας που απειλούνται από την πλημμύρα τοξικής λάσπης που έχει ήδη προκαλέσει τέσσερις νεκρούς και λαμβάνει πλέον το μέγεθος "οικολογικής καταστροφής", η οποία απειλεί την πανίδα και την χλωρίδα γύρω από τον Δούναβη.

Οι ζημίες υπολογίζονται μεταξύ 5 και 10 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες εκτιμήσεις.

Χθες Δευτέρα, μια δεξαμενή σε εργοστάσιο αλουμινίου στην Αζκα (165 χλμ. δυτικά της Βουδαπέστης) παρουσίασε ρήγμα και έσπασε για άγνωστο λόγο, με αποτέλεσμα να χυθούν περίπου 1,1 εκατομμύρια κυβικά μέτρα λάσπης σε επτά γειτονικά χωριά.

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε τέσσερα άτομα, δύο ενήλικες και δύο παιδιά, ανάμεσα τους και ένα βρέφος, δήλωσε ο διευθυντής των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών, Γκιόργκι Μπακόντε. Επιπλέον, έξι άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι, πρόσθεσε. Και από τους 123 τραυματίες,οι 62 εισήχθησαν στο νοσοκομείο, και οι οκτώ είναι ακόμη σε σοβαρή κατάσταση, είπε.

Η κόκκινη λάσπη είναι ένα τοξικό υπόλειμμα από την παραγωγή του αλουμινίου, που αποτελείται από επιβλαβή στοιχεία, όπως ο μόλυβδος που είναι εξαιρετικά διαβρωτικά, κυρίως για το δέρμα, και προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς, κυρίως εγκαύματα. Η παραγωγή ενός τόνου αλουμινίου προκαλεί την παραγωγή σχεδόν τριών τόνων κόκκινης λάσπης.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της Διαχείρισης των Υδάτων, Σαντορ Τοθ, η λάσπη θα μπορούσε να φθάσει σε τέσσερις ή πέντε ημέρες το Δούναβη, το δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό στην Ευρώπη μετά τον Βόλγα.

Οι ειδικοί προσπαθούν να εξουδετερώσουν την διαβρωτική επίδραση της λάσπης κυρίως με γύψο. Όπως είπαν η κόκκινη λάσπη πρόκειται να κάνει στείρο ένα μεγάλο μέρος του εδάφους με το οποίο ήρθε σε επαφή--σε μια έκταση περίπου 40 τετρ. χλμ-και σκοτώνει τα ψάρια στον Μαρσάλ. Ήδη, εκατοντάδες νεκρά ψάρια επιπλέουν στο ποτάμι, δήλωσε μια φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5724&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote