Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Η Γερμανία τίμησε τον Γ. Παπανδρέου
Η Γερμανία τίμησε τον Γ. Παπανδρέου Εκτύπωση E-mail
03.10.10

Το βραβείο «Κβαντρίγκα 2010» (Quadriga) απονεμήθηκε στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου σε λαμπρή τελετή στο Μέγαρο Μουσικής στο κέντρο του Βερολίνου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 20ή επέτειο ενοποίησης της Γερμανίας.

Ο κ. Παπανδρέου πήρε το βραβείο, στην κατηγορία «Δύναμη για Αλήθεια», από τον διοικητή της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν, ο οποίος στην προσφώνησή του μίλησε με θερμά λόγια για τον πρωθυπουργό, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Άκερμαν διαπίστωσε ότι «τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας βρίσκονται στο δρόμο της βελτίωσης και οι δομικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία προχωρούν, ακόμη και αν σε κάποιους φαίνεται ότι αυτό δεν συμβαίνει με επαρκή ταχύτητα και σε επαρκή βαθμό».

Τόνισε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας κινδύνευσε για πρώτη φορά μία οικονομία της ευρωζώνης να απωλέσει την εμπιστοσύνη των αγορών και την αξιοπιστία της, «με απρόβλεπτες συνέπειες όχι μόνο για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, ακόμη και πέραν των συνόρων της σε παγκόσμια κλίμακα».

Ο διοικητής της Deutsche Bank επαίνεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό, γιατί ακριβώς σε εκείνη τη συγκυρία «κοίταξε κατάματα την αλήθεια» και τη μετέφερε «χωρίς περιστροφές» στους πολίτες της χώρας, αψηφώντας τον κίνδυνο «να χάσετε το αξίωμά σας και να γίνεται ιδιαίτερα αντιδημοφιλής στο λαό σας».

Επίσης, σημείωσε ότι ο κ. Παπανδρέου «αντιστάθηκε στο μεγάλο αριθμό διαμαρτυριών και στις εν μέρει βίαιες διαδηλώσεις» κατά του αυστηρού προγράμματος λιτότητας.

Το μείζον είναι να παραμείνει η χώρα σταθερά στην πορεία αυτή, «όσο μεγάλοι και να είναι οι πειρασμοί δεξιά και αριστερά», ανέφερε ο κ. Άκερμαν, τονίζοντας ότι αυτό είναι «προς το συμφέρον της Ελλάδας, προς το συμφέρον της Ευρώπης και προς το συμφέρον της πολιτικής εν γένει».

Εξαίροντας τη διαχείριση της δημοσιονομικής κρίσης από τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Άκερμαν επισήμανε ότι με τη στάση του ο κ. Παπανδρέου απέδειξε ότι «η πολιτική είναι σε θέση να δημιουργεί», ότι «τα οράματα και οι πεποιθήσεις δεν αποτελούν απαρχαιωμένεες συνταγές» και ότι «οι πολίτες τιμούν την αλήθεια και την επιμονή».

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι παρέλαβε το βραβείο «για λογαριασμό όλων των Ελλήνων».

Αναφέρθηκε στο συμβολισμό του βραβείου «Κβαντρίγκα» ως «σπάσιμο των ταμπού», κάνοντας την αναγωγή στην αλλαγή που έγινε με την ενοποίηση της Γερμανίας, για να επισημάνει ότι πρέπει και σήμερα «να σπάσουν τα τείχη», είτε είναι «φυσικά» όπως στην Κύπρο, είτε «οικονομικά», είτε «θρησκευτικά», είτε τροφοδοτούν εθνικά στερεότυπα.

Στο πλαίσιο αυτό αντέκρουσε την εικόνα που μετέφεραν το προηγούμενο διάστημα πολλά ευρωπαϊκά ΜΜΕ για τους «τεμπέληδες» Έλληνες, τονίζοντας ότι «οι Έλληνες δουλεύουν πολύ περισσότερο από άλλους στην Ευρώπη».

Ο κ. Παπανδρέου έδωσε έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, οι οποίες -όπως είπε- δεν είχαν γίνει επί πολλές γενεές. «Όλοι με ρωτούν, αν θα πετύχουμε και τους απαντάω: θα πετύχουμε», υπογράμμισε. Παράλληλα, επισήμανε ότι η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι επιτυχία της Ευρώπης.

Στο περιθώριο της απονομής των βραβείων «Κβαντρίγκα», συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Τα βραβεία «Κβαντρίγκα» - το τέθριππο που κοσμεί την Πύλη του Βραδεμβούργου - απονέμονται από το 2003 κάθε χρόνο στις 3 Οκτωβρίου ημέρα εθνικής εορτής για την ενοποίηση της Γερμανίας.

Οι τιμώμενοι είναι προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της κοινωνίας και του πολιτισμού που με τη δράση τους αποτελούν «πρότυπα» για τη Γερμανία και την Ευρώπη, όπως σημείωσε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Πέτερ Ραμσάουερ.

Στους μέχρι τώρα βραβευθέντες περιλαμβάνονται οι Χέλμουτ Κολ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, Μανουέλ Μπαρόζο, Σίμον Πέρες, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κ.α.
nooz

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5715&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote