Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Κυβερνοεπίθεση στην Κίνα με «δούρειο ίππο» υπολογιστές της Siemens
Κυβερνοεπίθεση στην Κίνα με «δούρειο ίππο» υπολογιστές της Siemens Εκτύπωση E-mail
02.10.10

Μετά την επίθεση στους υπολογιστές των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, ο ιός Stuxnet χτύπησε εκατομμύρια pc και στην Κίνα με «δούρειο ίππο» τη Siemens!Η γερμανική εταιρεία αποτελεί βασικό προμηθευτή της κινεζικής και της ιρανικής αγοράς και χθες παραδέχθηκε ότι πολλά πληροφοριακά της συστήματα στην Κίνα παρουσίασαν πρόβλημα. Εκτιμάται ότι ο ιός Stuxnet έπληξε περίπου 6 εκατομμύρια κινεζικούς υπολογιστές.

 

«Καμπανάκια κινδύνου σήμαναν σε όλους του μεγάλους βιομηχανικούς μας κλάδους» δήλωσε ο μηχανικός κυβερνοάμυνας του Πεκίνου, Ουάνγκ Ζαντάο, ενώ σοβαρές αποκαλύψεις για το θέμα έκανε και το ημιεπίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Βιομηχανίας, Τεχνολογίας και Πληροφορικής, αν η επίθεση αποδειχτεί «σοβαρή» (sic), τότε το Πεκίνο θα επανεξετάσει τη χορήγηση αδειών στα προϊόντα της Siemens. Υπήρξαν εξάλλου πληροφορίες και για κρούσματα στο Χονγκ Κονγκ. Οπως επισημαίνει η ιταλική «Κοριέρε ντε λα Σέρα», οι ΗΠΑ και το Ισραήλ είναι οι βασικοί ύποπτοι για τη δημιουργία του ιού Stuxnet, του θεωρούμενου πρώτου κυβερνο-όπλου στην Ιστορία.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η επίθεση κατά του Ιράν και της Κίνας εξαπολύθηκε από αμερικανικό έδαφος, αλλά ο ιός είναι μάλλον ισραηλινής τεχνογνωσίας. Φυσικά τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Τελ Αβίβ αρνούνται κάθε σχόλιο, μολονότι προσφάτως η αμερικανική κυβέρνηση εκπόνησε μυστικό πρόγραμμα «κυβερνοάμυνας» με στόχο μεταξύ άλλων τα πυρηνικά του Ιράν.

 

Εκτιμήσεις
Ειδικοί της πληροφορικής πιστεύουν ότι ο ιός Stuxnet δεν μπορεί παρά να είναι προϊόν κυβερνητικών εργαστηρίων με τεράστια χρηματοδότηση. Πρόκειται για το πρώτο «σκουλήκι» ικανό να πλήξει υλικοτεχνικές υποδομές, όπως σταθμούς παραγωγής ρεύματος, υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις και βιομηχανίες.

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο στη Λευκορωσία και ένα μήνα αργότερα η Microsoft ανακοίνωσε ότι είναι σχεδιασμένο για «πόλεμο» κατά συστημάτων ελέγχου μεγάλης κλίμακας.

Προ ημερών το Ιράν ανακοίνωσε ότι ο Stuxnet επιτέθηκε στο κεντρικό δίκτυο του πυρηνικού σταθμού του Μπουσέρ χωρίς να προκαλέσει βλάβες, ενώ λίγες μέρες αργότερα η εταιρεία Symantec επιβεβαίωσε ότι το 60% των «μολυσμένων» υπολογιστών βρίσκονται στο έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Για τη θωράκιση της Ευρώπης από κυβερνοεπιθέσεις μεγάλης κλίμακας, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κοινωνικο-οικονομική αποσταθεροποίηση ολόκληρων χωρών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε χθες δύο οδηγίες. Προβλέπουν φυλάκισης 2-5 ετών σε κατασκευαστές «κακόβουλων» λογισμικών, που βάζουν στόχο κρατικές εγκαταστάσεις ή συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5712&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote