Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ομοβροντία εναντίον Χριστόφια
Ομοβροντία εναντίον Χριστόφια Εκτύπωση E-mail
29.09.10

Η δήλωση του Προέδρου Χριστόφια στη δεξαμενή σκέψης στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς περί εισβολής των μητέρων πατρίδων στην Κύπρο προκάλεσε πολιτική θύελλα. Μόνο το ΑΚΕΛ (και η Κυβέρνηση ασφαλώς) ύψωσαν ασπίδα προστασίας στον Πρόεδρο.

Άφωνη δήλωσε η αξιωματική αντιπολίτευση, με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΔΗΣΥ Χάρη Γεωργιάδη να επικρίνει τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι υιοθέτησε την τουρκική επιχειρηματολογία, εξισώνοντας την Ελλάδα με τον εισβολέα και κατακτική της Κύπρου, ευρισκόμενος στο εξωτερικό όπου εκπροσωπούσε το σύνολο του λαού. Όπως είπε, πρόκειτια για μία ανιστόρητη ενέργεια που προκαλεί τα αισθήματα όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων, αλλά και του ελληνικού λαού και των Ελλαδιτών που έπεσαν υπερασπιζόμενοι τα κυπριακά εδάφη. Η αξιωματική αντιπολίτευση κάλεσε τον Πρόεδρο να ζητήσει συγνώμη και να αποσύρει τη δήλωσή του.

 
Για ολίσθημα του Προέδρου μίλησαν και οι εκπρόσωποι της σκληρής γραμμής στο ΔΗΚΟ (Νικόλας Παπαδόπουλος και Κυριάκος Κενεβέζος) σε δηλώσεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Και το επίσημο ΔΗΚΟ, όμως, διά του εκπροσώπου Τύπου Φώτη Φωτίου αντέδρασε στις προεδρικές δηλώσεις. «Θεωρούμε ότι η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για εισβολή της Τουρκίας και της Ελλάδας στην Κύπρο συνιστά μια ατυχή και λανθασμένη άποψη με την οποία το ΔΗΚΟ δεν συμφωνεί, ιδιαίτερα μάλιστα όταν η συγκεκριμένη δήλωση έγινε εκτός Κύπρου και σε συγκεκριμένο ακροατήριο ίσως της μεγαλύτερης δεξαμενής σκέψης. Δεν μπορεί και είναι λάθος να εξισώνεται η Ελλάδα με την Τουρκία στις ευθύνες για την Κυπριακή τραγωδία. Το ότι το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών στις 15 Ιουλίου και η τουρκική εισβολή στις 20 Ιουλίου 1974 αποτελούν δύο πράξεις του ιδίου εγκλήματος σε βάρος της Κύπρου κανείς δεν το αμφισβητεί και είναι πλέον ιστορικά και πολιτικά τεκμηριωμένο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φωτίου.
 
Για τραγικό σφάλμα, ιστορική αναλήθεια και παραχάραξη της πραγματικότητας μίλησε και η ΕΔΕΚ. Ο εκπρόσωπος Τύπου των Σοσιαλδημοκρατών Δημήτρης Παπαδάκης σημείωσε ότι είναι καταδικαστέα και καταγεγραμμένη η προδοσία της χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄, όμως δεν μπορεί η βαραίνει η ευθύνη την Ελλάδα και να εξισώνεται η Ελλάδα με την Τουρκία στις ευθύνες για την κυπριακή τραγωδία. Το ΕΥΡΩ.ΚΟ επέκρινε τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι αυτοβούλως υπερέβη τα εσκαμμένα Για εμπρηστικές, άστοχες και άτοπες δηλώσεις μίλησαν οι Οικολόγοι.
 
Ασπίδα προστασίας στον Πρόεδρο ύψωσαν Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ. Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σημείωσε ότι διαχρονική θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ΑΚΕΛ ήταν ότι «η ελλαδική χούντα δυστυχώς ήταν μέρος του πραξικοπήματος που διενεργήθηκε σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ουσιαστικά εφάρμοσε σχέδια που είχαν εκπονηθεί στο ΝΑΤΟ, μαζί με την τοπική ΕΟΚΑ Β, και συνέβαλε στο να εξευρεθεί μια ''δικαιολογία'' για την Τουρκία να εισβάλλει στο νησί, δικαιολογία που έψαχνε για χρόνια». Σημείωσε ακόμη ότι το πραξικόπημα δεν δικαιολογεί την τουρκική εισβολή και εξέφρασε θλίψη γιατί κάποιοι, ενώ υπήρχαν στην ομιλία του Προέδρου πολλές αναφορές που ξεκαθαρίζουν αυτά τα ζητήματα, επέλεξαν να απομονώσουν μία φράση για να προσπαθήσουν να πείσουν το αντίθετο. Απαντώντας σε ερώτηση εάν θεωρεί ότι ο Πρόεδρος εξίσωσε τα δύο πράγμνατα, απάντησε αρνητικά.
 

ΠΟΛΙΤΗΣ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5701&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote