Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Κλείνουμε τα μάτια στη διαφθορά
Κλείνουμε τα μάτια στη διαφθορά Εκτύπωση E-mail
27.09.10

Τι συμβαίνει όταν ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Α. Κακλαμάνης, ο δήμαρχος Αθηναίων Νικ. Κακλαμάνης, ο Φ. Κουβέλης, ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Παξινός, ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Αθ. Βασιλόπουλος, γνωστοί δικαστές, δικηγόροι, αστυνομικοί, σωφρονιστικοί υπάλληλοι αλλά και επιχειρηματίες, απαντούν σε ερωτήσεις φοιτητών για την έκταση της διαφθοράς;

Απλούστατα, δύσκολα πιάνουν τη βάση... Συμβολικά βεβαίως, αφού οι απαντήσεις τους επιβεβαιώνουν τον γενικό κανόνα: την εκτεταμένη κουλτούρα διαφθοράς, δηλ., που κυριαρχεί στον τόπο (85%), την οποία αποδίδουν στην ανομία και τη λογική τού «όλα επιτρέπονται» (71%).

 
Οι φοιτητές είναι, ωστόσο, αυστηροί κριτές. Εγκαλούν εμμέσως τους πολιτικούς ότι περιορίζουν τη δική τους διαφθορά στις μίζες, τα ρουσφέτια και τις «ανθρώπινες αδυναμίες ορισμένων πολιτικών», αποφεύγοντας να τη συνδέσουν με φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας και οικονομικές «διευκολύνσεις» προς γνωστούς και φίλους. Οσον αφορά τις άλλες απαντήσεις, η διαφθορά στο χώρο της Δικαιοσύνης αποδίδεται σε πολιτική σκοπιμότητα και φόβο των δικαστών, ενώ οι αστυνομικοί τη συνδέουν με τους οικονομικά ισχυρούς, το πολιτικό σύστημα και το οργανωμένο έγκλημα!
 
Στις φυλακές κυριαρχούν τα κυκλώματα, η οικονομική συναλλαγή και εκμετάλλευση των κρατουμένων από υπαλλήλους, ενώ οι επιχειρηματίες δηλώνουν πως η δωροδοκία των δημόσιων υπαλλήλων τούς διευκολύνει στην επιτάχυνση νόμιμων πράξεων.
 
Την πρωτότυπη έρευνα μεταξύ 20 συνολικά γνωστών Ελλήνων πραγματοποίησαν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου της Αθηνας, υπό την επιμέλεια του καθηγητή Γ. Πανούση.
 
Ας δούμε ποιοι απάντησαν και τι.
 
ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ: Θεωρούν τη διαφθορά «παράνομη πράξη ή ανηθικότητα». Ορίζουν την πολιτική διαφθορά είτε ως ανθρώπινη αδυναμία (50%), είτε ως «κομματικό υποπροϊόν πελατειακών σχέσεων». «Κανείς δεν τη θεωρεί ενδημικό στοιχείο του κοινοβουλευτισμού», παρατηρούν οι ερευνητές.
 
* Αλλοι συνδέουν την πολιτική διαφθορά με τα κόμματα εξουσίας (50%) και οι άλλοι με όλα τα κόμματα (50%). Κανείς δεν αναφέρει τα αρχηγικά επιτελεία, σχολιάζουν οι φοιτητές.
 
* Ολοι ζητούν πάντως σκληρή νομοθεσία και αυστηρότερες καταδίκες.
 
* «Ωραία ιδέα, δύσκολη πράξη» απαντά ένας (δεν αναφέρεται ποιος), όταν ερωτάται τι σημαίνει διαφάνεια. «Ο τρόπος ζωής του καθενός μας δίνει την απάντηση», υποστηρίζει άλλος.
 
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: Εκτός των κ.κ. Παξινού και του προέδρου εφετών Γ. Κριμπά, ρωτήθηκαν και οι δικηγόροι Φ. Φυλακτόγλου και Γ. Μπέρτσος. Ανάμεσα σε άλλα είπαν:
 
* Η διαφθορά εκδηλώνεται με «νόμους-φωτογραφίες», επιεικείς ποινές και επιλεκτικότητα κατηγοριών.
 
* Με το παραδικαστικό αυξήθηκαν οι προφυλακίσεις και η ιεραρχία έλεγξε καλύτερα το σύστημα.
 
* Σύμφωνα με τον κ. Κριμπά, η πολιτική έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη διαφθορά.
 
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: Απάντησαν εκτός του κ. Βασιλόπουλου και οι Στ. Σκότης, αντιστράτηγος ε.α., Γ. Παπακωνσταντής, διδάκτορας Πανεπιστημίου Κρήτης, πρώην αστυνομικός, και Σπ. Κρικέτος, γ.γ. της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής. Είπαν:
 
* Η διαφθορά εκδηλώνεται με μη ελέγχους, συγκάλυψη παρανομιών, παράνομο χρηματισμό.
 
* «...Η αναξιοπιστία της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας ενίσχυσε τη νοοτροπία της αρπαχτής... η ολική πάταξη της διαφθοράς είναι μάλλον αδύνατη με τις παρούσες συνθήκες».
 
ΦΥΛΑΚΕΣ: Απάντησαν οι Α. Αραβαντινός, σωφρονιστικός υπάλληλος, Ν. Κουλούρης εγκληματολόγος φυλακών Κορυδαλλού, Ουίλιαμ Αλοσκόφης, κοινωνιολόγος φυλακών Κορυδαλλού και Αλ. Αρβανιτίδης, ψυχολόγος, πρώην πρόεδρος ομοσπονδίας υπαλλήλων.
 
* Οι κρατούμενοι επωφελούνται οικονομικά και η διοίκηση από την ηρεμία στις φυλακές.
 
* Δύο στους 4 εκτιμούν ότι η διαφθορά δεν μπορεί να ελεγχθεί από κανέναν!
 
* «Ολα γίνονται για τα λεφτά», τονίζει ο κ. Αραβαντινός. «Δεν πωλούνται άδειες... Ναρκωτικά, χρήματα και μυϊκή δύναμη βοηθούν τον κρατούμενο να συσπειρώσει ένα στρατό υπό την αρχηγία του...».
 
* Ο κ. Αλοσκόφης θεωρεί ότι οι φύλακες είναι ισχυρές ομάδες εξουσίας και πως στη φυλακή υπάρχουν εδραιωμένα πελατειακά δίκτυα.
 
ΑΓΟΡΑ: Οι Αλ. Ελληνας, διευθύνων σύμβουλος της Subaru, Αρης Γεωργαντάς, βιομήχανος, Δημ. Μαρκόπουλος έμπορος, και Ελένη Τσιρώνη, έμπορος, μιλούν για κυκλώματα που συντηρούν τη διαφθορά και ζητούν διαφάνεια παντού.
 
Enet.gr
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5692&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote