Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Εκαναν φτερά 100 εκατομμύρια ευρώ!
Εκαναν φτερά 100 εκατομμύρια ευρώ! Εκτύπωση E-mail
26.09.10

Τη δόξα του μεγάλου μάγου Χουντίνι εζήλωσαν, όπως φαίνεται, συγκεκριμένοι υπηρεσιακοί και όχι μόνο παράγοντες που… εξαφάνισαν μυστηριωδώς τα 100 και πλέον εκατ. ευρώ που βρίσκονταν στο ταμείο του υπό κατάργηση Ειδικού Φορέα Δασών.

Την τύχη των χρημάτων αυτών, που, σύμφωνα με πόρισμα - φωτιά του οικονομικού επιθεωρητή της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Νικολάου Λόη ενδέχεται να ξεπερνούν και τα 200 εκατ. ήδη ερευνά η Ελληνική Δικαιοσύνη και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ρόλο… Σέρλοκ Χολμς προκειμένου να βρεθεί σε ποιους αόρατους κωδικούς ή σε ποιες τσέπες κατέληξε το τεράστιο αυτό ποσό έχουν αναλάβει και οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίοι ήδη αναζητούν τυχόν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες που θα προκύψουν για τους αρμόδιους κρατικούς λειτουργούς. Οσο για την υπουργό Περιβάλλοντος τηρεί «σιγήν ιχθύος», παρότι έχει ενημερωθεί εγκαίρως για τον άδειο λογαριασμό του ΕΦΔ, γεγονός το οποίο δεν μπορεί να εξηγηθεί λογικά, αφού κάθε χρόνο (από το 2004 μέχρι σήμερα) έμπαιναν σ’ αυτό 30 εκατ. ευρώ!
Πρόκειται για έσοδα που προβλέπονταν από το άρθρο 10 του νόμου 3208/03 και προορίζονταν αποκλειστικά και μόνο για την προστασία και ανάδειξη του δασικού πλούτου της χώρας.
Στην ουσία, επρόκειτο για αυτοχρηματοδότηση της δασοπονίας καθώς οι κύριοι πόροι αντλούνταν από: φόρους ρητίνης, αποζημιώσεις δασικών αδικημάτων (π.χ. παράνομη υλοτομία), στρεμματικό δασικό φόρο, μισθώσεις ή παραχωρήσεις δημοσίων δασικών εκτάσεων, εκποιηθέντα δημευθέντα δασικά προϊόντα, πρόστιμα ιδιωτικών δασοφυλάκων, εκπλειστηριασμούς, πρόστιμα που καταλόγισαν ποινικά δικαστήρια, χρήματα από εισπράχτηκαν από δημευμένα όργανα, σκεύη και μεταφορικά μέσα, άδειες κυνηγιού, δωρεές, κληρονομήσεις επιχορηγήσεις, κληροδοτήματα κ.ά.
Το θέμα, που όταν αποκαλυφθεί σε όλες τις πτυχές του θα κάνει πολλούς νυν και πρώην κραταιούς αξιωματούχους του Δημοσίου (δεν μιλάμε για απλούς υπαλλήλους) να χάσουν τον ύπνο τους, ανέσυρε από το συρτάρι, όπου πήγαν τα παραπάνω συμφέροντα να την καταχωνιάσουν, η Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης (ΟΚΕ) χάρη στις ενέργειές της διατάχθηκε διαχειριστικός οικονομικός έλεγχος στον Ειδικό Φορέα Δασών είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση πορίσματος - καταπέλτη του κ. Λόη.
Σ’ αυτό, που στη συνέχεια διαβιβάσθηκε στην εισαγγελέα Ανθούλα Μπούμπα η οποία έδωσε επείγουσα εντολή στην 29η πταισματοδίκη να ξεσκονίσει την υπόθεση και κυρίως πού βρίσκονται τα χρήματα, περιγράφονται σημεία και τέρατα για τη διαχείριση των κονδυλίων.
Για παράδειγμα, δεν γινόταν διαχωρισμός και παρακολούθηση των εσόδων που προέρχονταν από τους πόρους του ΕΦΤ όπως ρητά όριζε η παράγραφος 3 του άρθρου 8 του ν. 3208/03,
Τόσο τα προσδιορισθέντα έσοδα από και τα προσδιορισθέντα έξοδα του συγκεκριμένου φορέα ήταν ενσωματωμένο στα συνολικά έξοδα και έξοδα του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας Κτηνοτροφές και Δασών (ΚΤΓΚΔ).
Σε απλά ελληνικά, εντελώς παράτυπα τα χρήματα, αντί να έμπαιναν στον ειδικό λογαριασμό του ΕΦΤ, τα έβαζαν στο κοινό ταμείο για την γεωργοκτηνοτροφία, που λειτουργεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ακολούθως, όπως αναφέρει ο κ. Λόης, μεταφέρονταν από το ΚΤΓΚΔ στον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΑΑΤ, χωρίς να προβλέπεται αυτή η διαδικασία από το νόμο, που κατηγορηματικά τονίζει ότι οι εν λόγω δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό πλην της δασοπονίας και της δασοπροστασίας.
Παράνομα επίσης διατέθηκε το ποσό των 11.052.925,94 ευρώ για την εξυπηρέτηση λειτουργικών δαπανών (βλέπε μισθοδοσία προσωπικού) των Κεντρικών Δασικών Υπηρεσιών του πρώην υπουργείου Γεωργίας.
Κάτι που όπως επισημαίνει ο επιθεωρητής του υπουργείου Οικονομικών απαγορεύεται «δια ροπάλου».
Παράλληλα, ο ίδιος διαπίστωσε ότι η Διεύθυνση Οικονομικού Ελέγχου και Επιθεώρησης του παραπάνω υπουργείου δεν έχει πραγματοποιήσει κανέναν έλεγχο στα Δασαρχεία, που εισπράττουν και αποδίδουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα έσοδα που προέρχονται από τους πόρους του ειδικού φορέα.
Γι’ αυτό και ο κ. Λόης ζητεί να πραγματοποιηθεί διαχειριστικός - οικονομικός έλεγχος σε δασαρχεία της χώρας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αποδόθηκαν τα εν λόγω έσοδα. Επίσης ζητεί να ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο το ποσόν των 20.300.000 ευρώ που μεταφέρθηκε από το ταμείο του ΚΤΓΚΔ στον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΑΑΤ.
Σύμφωνα με τον επιθεωρητή συνολικά 82.154.648,21 ευρώ(!) διατέθηκαν από το ΕΦΤ για έξοδα που δεν εντάσσονται στα κατονομαζόμενα έργα, εργασίες και δραστηριότητες του άρθρου 8 του ν. 3208/03.
Το πού πήγαν τόσα εκατ. ευρώ το ξέρουν μόνο αυτοί που φρόντισαν να τα μετακινούν από τον ένα λογαριασμό σε άλλο κωδικό και από εκεί στον κεντρικό ταμείο του υπουργείου, όπου... χάθηκαν.
Δριμύ «κατηγορώ» κατά της κ. Μπιρμπίλη για την κατάργηση του ΕΦΤ ασκεί μέσω της Κυριακάτικης έκδοσης του «Α.Τ.» ο εκπρόσωπος της ΟΚΕ Βασίλης Αναστασόπουλος. «Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο (για τους δασικούς χάρτες) θεσμοθετείται ένα νεφελώδες και αδόκιμο σχήμα οικονομικού ελέγχου μέσω μιας οικονομικής εταιρείας που φέρει το όνομα Πράσινο Ταμείο και εκεί μέσα εντάσσεται και ο ειδικός φορέας καταλύοντας την προστασία του νόμου, που θέλει ρητά κατονομαζόμενες πηγές εσόδων του ΕΦΤ», τονίζει ο ίδιος.
Κατά τον κ. Αναστασόπουλο από την προανακριτική διαδικασία της εισαγγελέως Α. Μπούμπα αλλά και του πορίσματος Λόη προέκυψε ένα μείζον αποδεικτικό ζήτημα διαφάνειας όσον αφορά το πού πήγαν τελικά τα εκατό και πλέον εκατ. ευρώ που ανακάλυψε ο οικονομικός έλεγχος.
Για τον εκπρόσωπο της ΟΚΕ… «η κυρία υπουργός, μέσω του ν/σ, δίνει εμμέσως «συγχωροχάρτι» στις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες, ακυρώνοντας νομοθετικά το νόμο, σύμφωνα με τον οποίο πρόκειται (θυμίζουμε ότι η δικαστική έρευνα βρίσκεται σ’ εξέλιξη) να διωχθούν τόσο ποινικά όσο και διοικητικά».
Κι όλ’ αυτά όταν επίκειται η έκδοση του πορίσματος των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που με εντολή του «αρχιράμπο» Λέανδρου Ρακιντζή διενεργούν διαχειριστικού οικονομικό έλεγχο (ανεξάρτητο απ’ αυτό του κ. Λόη) στον ΕΦΤ. Επικεφαλής του κλιμακίου που ερευνά την υπόθεση είναι η οικονομική επιθεωρήτρια της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθ/σης Αθηνών Λαμπρινή Τσίρη.
Ας το παραλάβει πρώτα η υπουργός Περιβάλλοντος και αφού το διαβάσει καλά, ας αποφασίσει αν θα δώσει άφεση αμαρτιών στους... ταχυδακτυλουργούς που εξαφανίζουν το δημόσιο χρήμα!

adesmeytos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5686&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote