Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Κυπριακό και Σκοπιανό στο επίκεντρο
Κυπριακό και Σκοπιανό στο επίκεντρο Εκτύπωση E-mail
19.09.10

Σειρά σημαντικών επαφών άρχισε στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, που βρίσκεται για να συμμετάσχει στην 65η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.  Την Κυριακή συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κιμ Μουν και την ηγεσία της Αμερικανο-εβραϊκής κοινότητας, ενώ την Δευτέρα θα μιλήσει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ και θα έχει σειρά επαφών με ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες στην έδρα του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, στην Γουόλ Στριτ.

Στο επίκεντρο των επαφών του κυρίου Παπανδρέου είναι βεβαίως το κυπριακό και το θέμα των Σκοπίων, αλλά ο Πρωθυπουργός ενημερώνει τους συνομιλητές του για τα σημαντικά βήματα που γίνονται στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Στηρίζουμε τις προσπάθεις Χριστόφια

Το Κυπριακό, η ονομασία της ΠΓΔΜ, ζητήματα της περιοχής μας και της Μέσης Ανατολής βρέθηκαν επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν στη Νέα Υόρκη.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση ο Γιώργος Παπανδρέου αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια και ότι περιμένει κινήσεις καλής θέλησης από την κυβέρνηση Ερντογάν.

«Βεβαίως, είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και τα θέματα της περιοχής μας, όπως το Κυπριακό. Τόνισα ξανά τη δική μου πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Χριστόφιας, είναι ο άνθρωπος που έχει κάθε βούληση και το αποδεικνύει έμπρακτα καθημερινά, να υπάρξει λύση στο Κυπριακό και επανένωση της Κύπρου πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είπα ότι, η Ελλάδα στηρίζει απολύτως τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και ότι οι έξωθεν πιέσεις ή παρεμβάσεις που είναι μη παραγωγικές, δεν βοηθούν πάντα στο να προωθηθεί ένας σοβαρός και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των δυο κοινοτήτων, κάτι το οποίο πρέπει να γνωρίζει βεβαίως και η τουρκική κυβέρνηση. Και σήμερα νομίζω, με την ισχυρή κυβέρνηση της Τουρκίας και του Πρωθυπουργού κ. Ερντογάν, υπάρχουν πολλά περιθώρια για να μπορεί κανείς να περιμένει να απαλλαγούν από τις παλιές πρακτικές και αντιλήψεις και να συμβάλουν ουσιαστικά στην επίλυση του Κυπριακού», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα έχει την βούληση για την επίτευξη λύσης

Για το Σκοπιανό ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τη βούληση για επίτευξη λύσης και αναμένει από την άλλη πλευρά να επιδείξει την ίδια βούληση.

«Ανταλλάξαμε απόψεις, βεβαίως και για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Όπως τονίσαμε, εμείς έχουμε δείξει τη βούλησή μας για μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση, πάντα στο πλαίσιο των θέσεών μας, των κόκκινων γραμμών, οι οποίες είναι ξεκάθαρες. Η βούλησή μας είναι υπαρκτή και βεβαίως, αναμένουμε την αναγκαία βούληση και από την άλλη πλευρά, για να υπάρξει επίλυση αυτού του ζητήματος. Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με αξιωματούχους εβραϊκών οργανώσεων», τόνισε.

Μεσανατολικό και κλιματική αλλαγή

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε και το Mεσανατολικό, με τον κ. Παπανδρέου να υποστηρίζει την ανάγκη ειρήνευσης, ώστε να διασφαλιστεί η ευημερία των λαών της περιοχής: «Συζητήσαμε για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, το Παλαιστινιακό, το Ιράν, αλλά και για τις επαφές τις οποίες έχω κάνει εγώ, όπως και ο κ. Δρούτσας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας το ρόλο της Ελλάδας και πάλι ως παίκτη για την υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας. Τόνισα ότι για μας, για την Ελλάδα, είναι πια ζωτικής σημασίας η επίλυση του Παλαιστινιακού, διότι η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή θα συμβάλλει τα μέγιστα, όχι μόνο στο ν’ αποφύγουμε εντάσεις και νέες συγκρούσεις, αλλά και στο να μπορούμε να διασφαλίσουμε ευημερία και προοπτική για τους λαούς της περιοχής».

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τόνισε ότι η Ελλάδα πάντα είναι και παραμένει ισχυρός υποστηρικτής όχι μόνο του Διεθνούς Δικαίου αλλά και του ρόλου του ΟΗΕ στην παγκόσμια διακυβέρνηση, ειδικά όσον αφορά τους στόχους που έχουν σχέση με την καταπολέμηση της ανισότητας, της κοινωνικής αδικίας και της φτώχειας.

Στη συνάντηση ο Πρωθυπουργός ανέπτυξε και τις θέσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για διάσκεψη των χωρών της περιοχής τη Μεσόγειο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή πολλών ηγετών.

«Η δυνατότητα να κινητοποιηθεί η διεθνής οικονομία και οι διεθνείς θεσμοί γύρω από το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι σημαντικό ζήτημα, που μπορεί να λύσει και το θέμα της κλιματικής αλλαγής, αλλά παράλληλα ν’ αντιμετωπίσει και το μεγάλο πρόβλημα της φτώχειας και της ανισότητας, καθώς και της αναπτυξιακής ανάγκης που υπάρχει παγκοσμίως, μ’ έναν τρόπο αποτελεσματικό», τόνισε.

Συνάντηση με στελέχη εβραϊκών οργανώσεων


Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με αξιωματούχους εβραϊκών οργανώσεων, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις του πανίσχυρου εβραϊκού λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη συνάντηση ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο «πολύ καλό κλίμα» που υπάρχει στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, ειδικά μετά και τις επισκέψεις Παπανδρέου και Νετανιάχου σε Τελ Αβίβ και Αθήνα αντίστοιχα, επισημαίνοντας ότι δημιουργούνται οι προοπτικές για «εμβάθυνση» και για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας σε «ζωτικούς τομείς» της Οικονομίας, όπως ο Τουρισμός και το Εμπόριο.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή, με πρωταρχικό στόχο να προωθηθεί η διαδικασία με «ειρηνική επίλυση» των προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον, ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις προσπάθειες, τις οποίες καταβάλλει η Αθήνα για επίλυση των ειδικότερων ζητημάτων, που αντιμετωπίζει, όπως αυτά των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και οι αξιωματούχοι των εβραϊκών οργανώσεων στις ΗΠΑ εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του Έλληνα πρωθυπουργού για τις τελευταίες εξελίξεις, τόσο σε ό,τι αφορά την εδραίωση της συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ, όσο και για τον «εποικοδομητικό ρόλο» της Ελλάδας στην περιοχή.

Επαφές και παρέμβαση στη Σύνοδο Κορυφής - Συνάντηση με τον Ιρανό Πρόεδρο

Την Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ιράν, Μ. Αχμαντινετζάντ, με τον οποίο θα συναντηθεί και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Δ. Χριστόφιας, που έφτασε απόψε στη Νέα Υόρκη, ενώ θα παραστεί και θα μιλήσει στη Σύνοδο Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συμμετάσχει και σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Η αντιμετώπιση της πρόκλησης της φτώχειας, της πείνας και της ισότητας των φύλων».

Στη συνέχεια , θα μεταβεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον πρόεδρό του και άλλα στελέχη της Γουόλ Στριτ, ενώ θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το αναπτυξιακό και επενδυτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Επίσης, θα μιλήσει σε οικονομικούς συντάκτες αμερικανικών ΜΜΕ.

Το απόγευμα (τοπική ώρα) θα λάβει μέρος σε συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην έδρα του ΟΗΕ.

Επίσης ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί στα πλαίσια διμερών επαφών με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν , τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το αναπτυξιακό και επενδυτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης στους οικονομικούς παράγοντες της Γουόλ Στριτ, θα μιλήσει για την ελληνική οικονομία στο Economic Club of New York, το σημαντικότερο οικονομικό φόρουμ των ΗΠΑ και θα συναντηθεί με ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5664&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote