Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Βαθαίνει η ρήξη Σαρκοζί με Κομισιόν - "Επεισόδιο" με Μπαρόσο
Βαθαίνει η ρήξη Σαρκοζί με Κομισιόν - "Επεισόδιο" με Μπαρόσο Εκτύπωση E-mail
17.09.10

"Εξοργιστικά" αποκάλεσε τα σχόλια της Επιτρόπου Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ για την πολιτική της Γαλλίας στο θέμα των Ρομά, ο γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. "Χρησιμοποιήθηκαν αηδιαστικά και αισχρά λόγια" τόνισε ενώ παραδέχτηκε ότι νωρίτερα είχε "έντονη" συζήτηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόσο για το θέμα.

Απαντώντας στα σχόλια Ρέντινγκ για τις εκδιώξεις Ρομά από τη Γαλλία - τις είχε συγκρίνει με τους διωγμούς από τους Ναζί - ο Σαρκοζί δήλωσε "Είμαι ο γάλλος πρόεδρος και δεν θα επιτρέψω να προσβάλλουν τη χώρα μου". Τόνισε δε ότι οι δηλώσεις της Επιτρόπου είναι "εξοργιστικές".  "Οι αηδιαστικές και αισχρές εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν - ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, ο διωγμός των Εβραίων- όλα αυτά μας σόκαραν βαθύτατα" πρόσθεσε.

Ο κ. Σαρκοζί ενημέρωσε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει το "ξήλωμα" καταυλισμών. "Η Γαλλία θα συνεχίσει να διαλύει όλους τους παράνομους προσφυγικούς καταυλισμούς" (...) "ανεξαρτήτως της καταγωγής, όσων διαμένουν εκεί" ανέφερε.

Έντονη αντιπαράθεση στο γεύμα εργασίας

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Σαρκοζί παραδέχτηκε σύμφωνα με το BBC, ότι είχε "αντιπαράθεση" με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο.

Για τo "επεισόδιο" ενημέρωσε νωρίτερα τα ΜΜΕ ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ. "Υπήρξε μία πολύ έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του γάλλου προέδρου" για το θέμα των Ρομά, δήλωσε ο κ. Μπορίσοφ.

Παράλληλα, ευρωπαϊκή πηγή που βρίσκεται κοντά στις συζητήσεις επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το επεισόδιο που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας. Αντιμέτωπος με τις επικρίσεις του Σαρκοζί προς τις Βρυξέλλες "ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπενθύμισε και υποστήριξε έντονα τους θεσμούς και το ρόλο της (Ευρωπαϊκής) Επιτροπής", δήλωσε η πηγή.

Παρέμβαση Ρόμπεϊ

Πραγματοποιώντας παρέμβαση στο θέμα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ ζήτησε τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των κρατών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαρακτηρίζοντας το ως κάτι το "ουσιώδες", την ώρα που το Παρίσι και οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε διαμάχη σχετικά με το ζήτημα των Ρομά.

"Η σχέση ανάμεσα στα κράτη και στα ευρωπαϊκά όργανα πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό", δήλωσε ο Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ μετά από ευρωπαϊκή σύνοδο, κατά την διάρκεια της οποίας το ζήτημα των Ρομά προκάλεσε έντονες συζητήσεις.

Ο ευρωπαίος πρόεδρος σημείωσε ότι σε αυτήν την κοινότητα υπάρχει συναίνεση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για να απαγορευθεί "κάθε μορφή διάκρισης" με βάση την εθνικότητα και την εθνική καταγωγή, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν ένα "ιδρυτικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Ο κ. Ρόμπεϊ συγχρόνως τόνισε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν "το δικαίωμα να λάβουν μέτρα για τον σεβασμό του νόμου" στο εσωτερικό τους "στο πλαίσιο του σεβασμού της ευρωπαϊκής νομοθεσίας".

Σημειώνεται ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες αρχικά προσανατολίζονταν προς ένα σχέδιο κοινής διακήρυξης για την ανάγκη καλύτερης ενσωμάτωσης των Ρομά, όμως τελικά σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, απέρριψαν την ιδέα. "Κανείς δεν το ήθελε", υπογράμμισαν διπλωμάτες.

Παρέμβαση Γιουνκέρ

Επικριτικός κατά του γάλλου προέδρου ήταν και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, λέγοντας ότι δεν μπορεί κανείς να στρέφεται κατά της χώρας,από την οποία κατάγεται ένας Επίτροπος (σημειώνεται ότι ο Ν. Σαρκοζί είχε καλέσει την κ. Ρέντινγκ να πάρει τους Ρομά στο Λουξεμβούργο). "Οι Επίτροποι δεν εκπροσωπούν τη χώρα τους από τη στιγμή που διορίζονται", υπενθύμισε ο κ. Γιούνκερ.

nooz
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5649&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote