Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Δεν θα κληθούν ως μάρτυρες για τη Siemens πρώην πρωθυπουργοί
Δεν θα κληθούν ως μάρτυρες για τη Siemens πρώην πρωθυπουργοί Εκτύπωση E-mail
15.09.10

Δεν θα κληθούν, σύμφωνα με οριστική απόφαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens, πρώην πρωθυπουργοί, εκτός και αν προκύψει ανάγκη μετά το ταξίδι που θα πραγματοποιήσει κλιμάκιο της επιτροπής στη Γερμανία.

 

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής συζήτησης της σημερινής συνεδρίασης. Αποφασίστηκε επίσης στις δύο-τρεις ημέρες ανακριτικής εργασίας που απομένουν, να εξεταστούν αποκλειστικά πολιτικά πρόσωπα -αύριο η κ. Ντόρα Μπακογιάννη- και σε εξαιρετικές περιπτώσεις παρένθετα πρόσωπα.

 
Τέλος, αποφασίστηκε αφενός να γίνει το ταξίδι του κλιμακίου στη Γερμανία για σειρά ανακριτικών εξετάσεων -διοίκηση Siemens, Κουτσενρόιτερ, Σίκατσεκ, Χριστοφοράκος- και η επιτροπή να κλείσει το έργο της στις 30 Σεπτεμβρίου.
 
Καταθέτει στην Εξεταστική ο Θ. Τσουκάτος
 
Εμμένει στις θέσεις του, τις οποίες από την πρώτη στιγμή εξέφρασε, ο Θόδωρος Τσουκάτος (πρώην βουλευτής και πρώην στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτης) ο οποίος εξετάζεται από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση Siemens για το 1 εκατ. ευρώ, που πήρε το 1999 από τα «μαύρα ταμεία» της Εταιρίας και, όπως έχει πει, τα κατέθεσε στα ταμεία του κόμματος.
 
Σε τετρασέλιδο υπόμνημά του, που ανέγνωσε και κατέθεσε στην επιτροπή, παραδέχεται ότι οι χορηγίες στα κόμματα - αλλά μιλώντας ειδικά για το ΠΑΣΟΚ - από ιδιώτες «είναι παλιά και σε όλους γνωστή καθιερωμένη πρακτική, την κληρονόμησα δεν την καθιέρωσα», κατηγορεί μάλιστα τον δικό του κομματικό χώρο «για έλλειψη θάρρους να αναγνωρίσει την αντικειμενική πραγματικότητα του τρόπου χρηματοδότησης των εκλογικών δαπανών επί σειρά ετών» .
 
Σημειώνει ότι «ψεύδονται συνειδητά εκείνοι που βεβαιώνουν, πώς το δικό τους κόμμα - και μιλώ για τα μεγάλα - δεν έχει χρηματοδοτηθεί από ιδιώτες και μάλιστα σε προεκλογικές περιόδους, με αντίστοιχα ψηλές χορηγίες που ξεπερνούν κατά πολύ το επιτρεπόμενο ανώτατο όριο οικονομικών ενισχύσεων του σχετικού νόμου».
 
Δηλώνει, όμως, ταυτόχρονα, όσον αφορά το ηθικό σκέλος της υπόθεσής αυτής, ότι δεν νοιώθει πλέον διόλου περήφανος για τη συμμετοχή του, ιδιαίτερα μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν σε βάρος της Siemens και των επιλήψιμων συμβάσεών της.
 
Σπεύδει αφενός να δηλώσει «συναρμόδιος» για την οικονομική καμπάνια εν όψει των ευρωεκλογών του 1999, ενώ αφήνει αιχμές για τους υπουργούς που χειρίστηκαν τις προγραμματικές συμβάσεις: «Δεν γνώριζα, ούτε και μπορούσα να γνωρίζω περί σχέσεων υπουργών ή στελεχών του ΟΤΕ με την Siemens», λέει.
 
Χαρακτηρίζοντας αβάσιμες τις εναντίον του κατηγορίες από τη Δικαιοσύνη, ο κ. Τσουκάτος απαντά και στις κατηγορίες που είχε εκφράσει αρχικά ο Μ. Χριστοφοράκος - και υιοθετούν και μέλη της εξεταστικής - για την ύπαρξη ενός εκατομμυρίου ευρώ στην Ελβετία με διαχειριστή τον ίδιο.
 
Ο μάρτυρας το διέψευσε και σήμερα, σημείωσε ότι δεν κράτησε ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα αυτά και παρέδωσε στην επιτροπή ανέκκλητο συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο να ψάξουν όλους τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, τόσο τους προσωπικούς, όσο και των μελών της οικογένειάς του.
 
Kαταθέτει την Τετάρτη η Μπακογιάννη
 
Με την κατάθεση αύριο της πρώην υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή, Ντόρας Μπακογιάννη και της εφοριακού Αντωνίας Μάρκου, την Πέμπτη του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Δένδια και του πρώην διευθυντού Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα, σχεδόν ολοκληρώνεται το εξεταστικό εργο της κοινοβουλευτικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση Siemens.
 
Μετά την κατάθεση του Θόδωρου Τσουκάτου, που εν πολλοίς ενέμεινε σε όσα είχε πει και ενώπιον του εισαγγελέως - ανακριτού, τι πήρε μεν τα 1 εκατ μάρκα, αλλά τα παρέδωσε σταδιακά στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, κι ότι αυτή ήταν η συνήθης πρακτική χρηματοδότησης των κομμάτων από ιδιώτες, κατέθεσαν πρώην και νυν αξιωματούχοι του ελληνικού τμήματος της διεθνούς ελεγκτικής εταιρείας συμβούλων Pricewaterhouse & Coopers.
 
Ο Χρήστος Σιάτης πρόεδρος του δ.σ της εταιρείας ως το 2009 ρωτήθηκε για τα όσα αναγράφονται στην αλληλογραφία του Π. Καρακώστα με τον Σωκράτη Κόκκαλη για χειραγώγηση στελεχών της εταιρείας κατά τους κοστολογικούς ελέγχους των προγραμματικών συμβάσεων και των εκτελεστών συμβάσεων του ΟΤΕ, αλλά ο ιδιος δήλωσε άγνοια, ενώ δήλωσε και έκπληξη γιατί δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα κάποια δημόσια εξήγηση για όσα καταγγέλλονται κατά της πρώην εταιρείας του.
 
Ο Ματθαίος Τρούλλης πρόεδρος του δ.σ. της εταιρείας ως το καλοκαίρι του 2004 παραδέχθηκε ότι η Pricewaterhouse Γερμανίας συνετέλεσε στη διαμόρφωση των προγραμματικών συμβάσεων του ΟΤΕ με τη Siemens σε συνεργασία με τον Παν.Καρακώστα κι όχι είχε τακτική επικοινωνία με τον υπόδικο ήδη για διακίνηση μαύρου χρήματος μηχανικό.
 
Πλήρη άγνοια, τέλος, για τις κατηγορίες περί χειραγώγησης δήλωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Ναούμ, που δεν απέκλεισε η Pricewaterhouse να είχε συνεργασία με τη Siemens ταυτόχρονα με τον ΟΤΕ.
 
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5640&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >