Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Εκλεισε την πόρτα για νέα μέτρα
Εκλεισε την πόρτα για νέα μέτρα Εκτύπωση E-mail
14.09.10

Με... «χειροπέδες» έδεσε ο Γ. Παπανδρέου την επιτυχία του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης με το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων περιοριστικών μέτρων ή τη μείωση των φόρων και την αποκατάσταση μισθών και συντάξεων.

Ο πρωθυπουργός το τριήμερο που ήταν στη ΔΕΘ δεν κράτησε απλά μικρό καλάθι, ήταν και πολύ συγκρατημένος στις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις του. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ενίσχυσε τη φράση του υπουργικού συμβουλίου πως «δεν έχει λήξει ο συναγερμός», παραφράζοντας ένα σύνθημα Μπ. Ομπάμα: «Είμαστε ακόμη στην αρχή» (σ.σ. «Τώρα ξεκινάμε» δήλωνε ο Αμερικανός πρόεδρος στη λήξη του πρώτου χρόνου της θητείας του). Ενδεικτικό του μηνύματος που ήθελε να περάσει ο Γ. Παπανδρέου ήταν πως αντικατέστησε το περσινό δίλημμα «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» με το ελάχιστα πιο αισιόδοξο «ή αλλάζουμε ή καταδικάζουμε την Ελλάδα να ζει στην κρίση».

Στο πλαίσιο αυτό, ρωτήθηκε κατ’ επανάληψη αν προτίθεται να λάβει νέα μέτρα. «Οσο πηγαίνουμε καλά δεν χρειάζονται νέα μέτρα», ξεκαθάρισε. Με την ευκαιρία έστειλε και ένα μήνυμα στα μέσα ενημέρωσης: «Κάνω έκκληση να μετριάσουμε όλοι τη μετρολογία, να μη δημιουργούμε πανικό και ανασφάλεια».

Ζήτησε, ακόμη, από τους εκπροσώπους του Τύπου να είναι προσεχτικοί. Να μη συνδέουν τις προτάσεις των φορέων με τις πολιτικές της κυβέρνησης. Ως πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την απόσυρση, την οποία ζητούν οι έμποροι, αλλά δεν έχει εγκρίνει το οικονομικό επιτελείο. Με την ευκαιρία, διευκρίνισε τη θέση της κυβέρνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης. «Η εξίσωση των φόρων ήταν μέσα σε σενάρια, γιατί η διαφορά πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης αποτελεί πηγή διαφθοράς και φοροδιαφυγής», παραδέχθηκε, «αλλά επειδή δεν υπάρχει αναδιανεμητικός μηχανισμός ώστε να μην πληγούν τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, δεν θα εφαρμοστεί σε αυτήν τη φάση». Διέψευσε και τα σενάρια αύξησης των οικιακών τιμολογίων της ΔΕΗ, λέγοντας πως είναι ένα δείγμα της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως στόχος του είναι η αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Από την ελληνική... «κόλαση» τα έβαλε με τους φορολογικούς «παραδείσους». «Κλέβουν λεφτά από τους λαούς για να απολαμβάνουν κάποιοι αμύθητες περιουσίες», τόνισε και δεσμεύθηκε πως «το κυνήγι της φοροδιαφυγής θα είναι αμείλικτο».

 

Το κόστος
Είπε πως η κυβέρνηση ανέλαβε το πολιτικό κόστος, κάνοντας το καθήκον της και τόνισε πως όλοι θα πρέπει να πληρώσουν φόρους, κυρίως οι έχοντες και κατέχοντες. «Αν όλοι έδιναν όσα έπρεπε δεν θα υπήρχε μνημόνιο, θα είχαμε λιγότερους φόρους και χαμηλότερες εισφορές», απάντησε στο «Εθνος». «Μέσα στο πλαίσιο αυτό, όσο βελτιώνονται τα έσοδα, θα κάνουμε και ό,τι καλύτερο μπορούμε για τα πιο αδύναμα εισοδηματικά στρώματα», προσέθεσε, «για παροχές, όμως, πρέπει να δούμε την πορεία των εσόδων».

Κατόπιν όλων αυτών, διέψευσε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους. Είπε ότι το επίσημο τέλος του μνημονίου είναι το 2013, άφησε όμως ένα παράθυρο να γυρίσει η Ελλάδα στις αγορές και νωρίτερα, εφόσον οι διαρθρωτικές αλλαγές φέρουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. «Πότε θα τελειώσει η λιτότητα;» επέμεινε ένας συνάδελφος. «Οσο πιο γρήγορα εφαρμοστούν οι αλλαγές», απάντησε, «όσο πάμε καλά θα έχουμε διαπραγματευτικά περιθώρια».

Για μία ακόμη φορά διέψευσε πως υπάρχει θέμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων και αιτιολόγησε τη στροφή σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες ως εξής: «Πράγματι, δεν περίμενα ότι το 6% έλλειμμα που έλεγε ο κ. Καραμανλής ήταν 13%, για εμάς πάνω και από την ιδεολογία είναι το συμφέρον της χώρας».

Εδειξε και τη δυσφορία του για τις προσφυγές κατά του μνημονίου λέγοντας πως «το θέμα του χρέους είναι πολιτικό και οικονομικό και όχι νομικό». Τάχθηκε για μία ακόμη φορά υπέρ του δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα και χαρακτήρισε ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία μας την αγορά ομολόγων από τους Νορβηγούς και την ανταπόκριση της αγοράς στην πρόσφατη κίνηση της Εθνικής. Αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αλλαγών στο συνταξιοδοτικό. «Περιμένουμε τις αναλογιστικές μελέτες και θα δούμε» σημείωσε.

 

Ανασχηματισμός
Αύξηση προσώπων λόγω αναγκών

Αιτιολόγησε, ακόμη, τον ανασχηματισμό και το μέγεθος του κυβερνητικού σχήματος: «Κάναμε σημαντικό έργο αλλά είδαμε τις δυσλειτουργίες. Δεν έχουμε κόμπλεξ. Είναι πολλά αυτά που τρέχουν και χρειαζόταν πολιτικό προσωπικό για την παρακολούθηση και την επιτάχυνση». Χαρακτήρισε «μύθο» τα περί καθυστέρησης στη διανομή των αρμοδιοτήτων λέγοντας πως αυτές υπάρχουν και ασκούνται κανονικά. Με την ευκαιρία, έστειλε και ένα μήνυμα στα στελέχη του που διαρρέουν δυσφορία για τις αρμοδιότητές τους: «Οι υπουργοί είναι ταγμένοι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, αυτές θα υπηρετήσουν».

 

Ανέβασε τον πήχη για τις δημοτικές
Στοίχημα για το μέλλον της χώρας

 

Είπε ότι η κυβέρνηση δεν πήγε σε δημοψήφισμα για το μνημόνιο αναλαμβάνοντας την ευθύνη αφού είχε ισχυρή λαϊκή εντολή.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέβασε τον πήχη για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου. «Θέλουμε ανθρώπους να υπηρετήσουν τον «Καλλικράτη» ή ανθρώπους που θα συνεχίσουν τη λογική των κολλητών;» ρώτησε και προσέθεσε: «Αν θέλουμε το δεύτερο, δεν θα έχει καλό τέλος η χώρα»! «Οι εκλογές είναι στοίχημα για το αν η χώρα θα πάει μπροστά ή θα μείνει πίσω», ολοκλήρωσε το σκεπτικό του.

Με αφορμή ερώτηση για τον εκλογικό νόμο διευκρίνισε πως η προώθηση του νέου συστήματος έχει να κάνει με την αλλαγή της σχέσης πολίτη- πολιτικού και όχι με ενδεχόμενο εκλογικό αιφνιδιασμό.

«Οι γενικές εκλογές είναι σε τρία χρόνια» επισήμανε. Για τη συνεργασία με τη «Δημοκρατική Αριστερά» είπε ότι είναι ένα πρώτο βήμα για πιθανή περαιτέρω συνεργασία.

«Η συνεργασία με τη Δημοκρατική Αριστερά είναι στρατηγικού χαρακτήρα και έχει μέλλον, άλλωστε δεν βλέπω αυτή τη στιγμή άλλες δυνάμεις να ενδιαφέρονται», υπογράμμισε. Απαξίωσε και την υποψηφιότητα Μητρόπουλου: «Δεν έχω παρακολουθήσει τις κινήσεις του κ. Μητρόπουλου, αυτά είναι θέματα των αρμόδιων οργάνων του ΠΑΣΟΚ».

Ο πρωθυπουργός έδειξε να οργίζεται όταν ρωτήθηκε για τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη συμπρωτεύουσα. «Κάθε χρόνο έρχονται όλοι οι υπουργοί στη ΔΕΘ και κάνουν βόλτες. Εμείς κάναμε δουλειά και μας κάνανε και κριτική» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

 

«Δεν φυγομαχώ»
Επίθεση σε Σαμαρά

 

Ιδιαίτερα σκληρός ήταν με τη ΝΔ και τον προκάτοχό του, Κ. Καραμανλή. Με αφορμή ερώτηση για το αν θα μεταπηδήσει στη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, τόνισε: «Με έχετε δει να φυγομαχώ ποτέ; Αλλοι είναι οι φυγάδες στα δύσκολα. Εγώ ανέλαβα στα δύσκολα. Εκεί έχω ταχθεί κι εκεί μένω»!

Στη συνέχεια πέρασε στη στάση του διαδόχου του Κ. Καραμανλή, του Α. Σαμαρά: «Εμείς, αν ήμασταν αντιπολίτευση θα στηρίζαμε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη χρεοκοπία, δεν θα κάναμε ευκαιριακή πολιτική».

Για τα θέματα της απόδοσης δικαιοσύνης είπε ότι η κυβέρνηση κίνησε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και ότι από εδώ και πέρα είναι θέμα της τακτικής δικαιοσύνης. Αφησε ακόμη να διαφανεί πως μόλις αποκτήσει τη δυνατότητα θα ξεκινήσει τη διαδικασία αλλαγής του Συντάγματος ώστε να μην παραγράφονται τόσο γρήγορα οι ευθύνες των πολιτικών.

«Η αίσθηση της ατιμωρησίας είναι διαλυτική είπε προς τους δικαστές», καλώντας τους να κάνουν τη δουλειά τους πιο γρήγορα. Επιβεβαίωση

 

Σύμβουλος χωρίς μισθό ο Λουκάς Παπαδήμος

Για πρώτη φορά, απαντώντας στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τη νέα σχέση που θα έχει με τον Λ. Παπαδήμο: «Αναλαμβάνει σύμβουλός μου, αμισθί, για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής και αγορών»!

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, «έχουμε ανάγκη από ενισχύσεις και φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας ό,τι καλύτερο υπάρχει και στην Ελλάδα και το εξωτερικό». Με την εμπειρία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο Λ. Παπαδήμος θεωρείται άνθρωπος-κλειδί για την ομαλή επιστροφή της χώρας μας στις διεθνείς αγορές.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5639&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 14.09.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote