Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ιράκ: Αποζημιώσεις για κακομεταχείριση αμερικανών πολιτών
Ιράκ: Αποζημιώσεις για κακομεταχείριση αμερικανών πολιτών Εκτύπωση E-mail
12.09.10

Αποζημιώσεις στους Αμερικανούς αποδέχτηκε να καταβάλει το Ιράκ, καθώς όπως δηλώνουν έπεσαν θύματα κακομεταχείρισης από τις δυνάμεις του πρώην προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου το 1991. Η συμφωνία υπεγράφη στις 2 Σεπτεμβρίου μεταξύ του ιρακινού υπουργού Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπάρι και του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ιράκ, Τζιμ Τζέφρι, όμως το ποσό της αποζημίωσης δεν είχε προσδιοριστεί.

Η αμερικανική εφημερίδα Christian Science Monitor πρόσφατα υποστήριξε ότι η Βαγδάτη θα καταβάλει συνολικά 400 εκατ. δολάρια. «Η συμφωνία υπεγράφη στις 2 Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ρανζ, εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ. Μετά την εισβολή στο Κουβέιτ, των ιρακινών δυνάμεων τον Αύγουστο του 1990, σχηματίστηκε συμμαχία γύρω από τις ΗΠΑ, η οποία απελευθέρωσε το εμιράτο το Φεβρουάριο του 1991.

 Πολλοί Αμερικανοί πολίτες, συνελήφθησαν από τις ιρακινές δυνάμεις στη διάρκεια του πολέμου αυτού, και μερικές φορές χρησιμοποιήθηκαν ως ανθρώπινες ασπίδες. Ορισμένοι δηλώνουν ότι υπέστησαν κακομεταχείριση και βασανιστήρια κατά την κράτησή τους.

«Η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών για την διευθέτηση πολλών μηνύσεων από Αμερικανούς που κληρονομήθηκαν από το προηγούμενο καθεστώς», αναφέρει το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών στην ιστοσελίδα του.

Προσθέτει όμως ότι η συμφωνία αποτελεί μέρος των προσπαθειών για να βγει το Ιράκ «από το καθεστώς του Κεφαλαίου VII του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Είκοσι χρόνια μετά την εισβολή στο Κουβέιτ, το Ιράκ εξακολουθεί να είναι υπό τις δρακόντειες κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αν μάλιστα αυτές προστεθούν στις συνέπειες των επτά ετών της βίας, έχουν αφήσει την ιρακινή οικονομία σε ερείπια.

Το Ιράκ συνεχίζει να καταβάλει το 5% των πετρελαϊκών του εσόδων στο ειδικό ταμείο του ΟΗΕ για τις αποζημιώσεις μετά τον πόλεμο του Κόλπου, που ανέρχονται συνολικά σε περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5635&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote