Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Διαφωνεί ο ΥΠΕΞ με τις δηλώσεις Ντάουνερ για τις "προοπτικές" στο Κυπριακό
Διαφωνεί ο ΥΠΕΞ με τις δηλώσεις Ντάουνερ για τις "προοπτικές" στο Κυπριακό Εκτύπωση E-mail
10.09.10

«Προσωπική και υποκειμενική προσέγγιση» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού την εκτίμηση του Αλεξάντερ Ντάουνερ ότι μετά τη σημερινή ολοήμερη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια και του Ντερβίς Ερογλου, θα γνωρίζει κατά πόσον θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό, προσθέτοντας πως το περιουσιακό είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα για το οποίο θα χρειαστεί περισσότερη συζήτηση και άλλος χρόνος.

Πρόσθεσε επίσης ότι από τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί από τις δυο πλευρές για το περιουσιακό, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διάφορα σε πολλά ζητήματα αρχής επί του θέματος.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στην άτυπη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και κληθείς να απαντήσει σε ερώτημα κατά πόσον αναμένει κάποια εξέλιξη από τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό μέχρι το τέλος του χρόνου όπως επιθυμεί η Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι «δεν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα».

Πρόσθεσε πως «η ίδια η Τουρκία μέσα στην επικοινωνιακή της πολιτική εξαγγέλλει επανειλημμένα ότι θέλει λύση μέχρι το τέλος του χρόνου και ταυτόχρονα οι θέσεις και οι προτάσεις που υποβάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ακριβώς δυσκολεύουν τα πράγματα, επιβραδύνουν τη διαδικασία και δυσκολεύουν την πρόοδο της και τη πιθανότητα θετικής κατάληξης. Ακριβώς υποδεικνύουμε εμείς αυτή την αντικρουόμενη θέση της Τουρκίας με την ίδια την πολιτική της και αν συνεχίσει με αυτή την προσέγγιση βεβαίως μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα έχουμε καμιά σημαντική εξέλιξη» σημείωσε.

Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών «εμείς θα επιμείνουμε στις συνομιλίες με εποικοδομητικό πνεύμα αλλά προασπιζόμενοι πάντα τις αρχές και τα δίκαια της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Κληθείς να αναφέρει εάν είναι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των επαφών του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρη Δρούτσα στη Λευκωσία, ο κ. Κυπριανού είπε «ναι, βεβαίως ήταν μια επίσκεψη και με ουσία και με συμβολισμό, η πρώτη του επίσκεψη ως Υπουργός Εξωτερικών στην Κύπρο. Να υπενθυμίσω ότι και οι δυο μας προσωπικά αλλά και τα Υπουργεία μας βρίσκονται σε πολύ στενή επαφή και συνεργασία σχεδόν επί καθημερινής βάσης για ζητήματα που αφορούν την Κύπρο και την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση γενικότερα», είπε.

Σημείωσε ωστόσο πως «η δυνατότητα να συζητήσουμε στην Κύπρο την παρούσα κατάσταση και το σημείο που βρίσκονται οι συνομιλίες και κάποια ζητήματα που αφορούν διαβουλεύσεις ή εξελίξεις στην ΕΕ ήταν πάρα πολύ χρήσιμη και βοηθητική. Νομίζω ότι και οι δημόσιες τοποθετήσεις του Ελληνα Υπουργού ενισχύουν και στηρίζουν την πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης».

phileleftheros

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5628&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote