Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Δρούτσας: Το Κυπριακό προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής
Δρούτσας: Το Κυπριακό προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής Εκτύπωση E-mail
09.09.10

«Ελλάδα και Κύπρος θα αντιμετωπίσουμε από κοινού οποιαδήποτε κατάσταση και οποιοδήποτε εμπόδιο βρεθεί μπροστά μας», διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας από την Κύπρο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Σημείωσε παράλληλα ότι δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως οι δύο χώρες «από κοινού όποτε χρειαστεί, αν χρειαστεί, θα εκπονήσουμε και μια νέα στρατηγική».

Ο υπουργός, ο οποίος απαντούσε σε σχετική ερώτηση μετά τις συνομιλίες που είχε αργά το απόγευμα με τον Κύπριο ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού, υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή «όλοι οφείλουμε πρώτα από όλα να εστιάσουμε την προσοχή μας στις συνομιλίες, που γίνονται, για επίλυση του κυπριακού».

Δεν νομίζω, πρόσθεσε, ότι είναι ώρα να κοιτάζουμε άλλα σενάρια. Ο κ. Δρούτσας, απαντούσε στην ερώτηση κατά πόσο οι κυβερνήσεις Αθηνών- Λευκωσίας θα αρχίσουν να μελετούν επιλογές αντιμετώπισης της κατάστασης στην περίπτωση κατάρρευσης της παρούσας διαδικασίας των διαπραγματεύσεων Χριστόφια- Έρογλου.

Ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε σημαντική φάση και ότι «ξεκινά μια όχι εύκολη περίοδος». Στις συνομιλίες των δύο υπουργών, εκτός από το κυπριακό και τα ευρωτουρκικά, εξετάστηκαν άλλα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η νέα προσπάθεια για επίλυση του Μεσανατολικού και η πρωτοβουλία Αθήνας- Λευκωσίας για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Οι δύο υπουργοί Μάρκος Κυπριανού και Δημήτρης Δρούτσας υπογράμμισαν ότι υπάρχει πολύ στενή συνεργασία και συντονισμός θέσεων και ενεργειών μεταξύ των δύο Υπουργείων και των δύο Κυβερνήσεων.

Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι με την επίσκεψη του στην Κύπρο, την πρώτη μετά την ορκωμοσία του μεταφέρει «ηχηρό μήνυμα» προς τους Κυπρίους, αλλά και προς τρίτους, ότι για την Ελλάδα το Κυπριακό «αποτελεί άμεση προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Επίσης, δήλωσε ότι η Αθήνα υποστηρίζει ενεργά τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια και τις προτάσεις του για την εξεύρεση μιας λύσης δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ, χωρίς στενά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.

Αναφερόμενος στην Τουρκία ο κ. Δρούτσας είπε ότι ο ρόλος της είναι κρίσιμος και εξέφρασε την ελπίδα μετά το δημοψήφισμα να υπάρξει αλλαγή στάσης, ώστε να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στις συνομιλίες για το κυπριακό.

Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επεσήμανε : «Έχει έρθει η ώρα και για την Άγκυρα τα λόγια για λύση του Κυπριακού να τα κάνει πράξεις, να δούμε πραγματικά αποτελέσματα, τα οποία αν είναι στη σωστή κατεύθυνση, εμείς θα τα χειροκροτήσουμε».

Ο Μάρκος Κυπριανού ευχαρίστησε για την πλήρη στήριξη της Αθήνας και τόνισε ότι για να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες για το Κυπριακό πρέπει να ανταποκριθούν θετικά η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Άγκυρα.

Συνεχάρη τον κ. Δρούτσα για τα νέα του καθήκοντα και εξήγησε ότι δεν υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο τον κ. Δρούτσα, «γιατί σύμφωνα με το πρωτόκολλο η επίσημη υποδοχή γίνεται στο Υπουργείο Εξωτερικών». «Εμείς είμαστε πάντα μαζί», σχολίασε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα

Ο κ. Δρούτσας είχε επίσης συναντήσεις με αρχηγούς ή εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι είναι κοινή η αντίληψη ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε οι συνομιλίες να είναι καρποφόρες, χωρίς να ξεφεύγουν από το πλαίσιο των βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η εδώ παρουσία του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών επαναβεβαιώνει ότι η Αθήνα στέκεται στο πλευρό της Κύπρου για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το μεγάλο της πρόβλημα.

Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να διευρυνθεί η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό και να υπάρχει εγρήγορση ώστε σε περίπτωση νέου αδιεξόδου αντιμετωπισθούν οι κίνδυνοι που θα προκύψουν.

Εξ άλλου, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Γιώργος Κολοκασίδης δήλωσε ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε «πονηρή φάση και όχι τόσο μακριά από πιθανές εξελίξεις. «Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο μιας διεθνούς διάσκεψης και παράλληλα Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να διαμορφώσουν στάσεις στο θέμα των εγγυήσεων», είπε ο κ. Κολοκασίδης.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον κ. Δρούτσα ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη και καθοριστική φάση και πρόσθεσε πως οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για το μέλλον του προβλήματος και του κυπριακού λαού.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης επεσήμανε το συμβολισμό της επίσκεψης του κ. Δρούτσα και είπε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες και πιθανόν καταληκτικές και μοιραίες για το μέλλον του Ελληνισμού.

Τέλος, η Γενική Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου δήλωσε ότι έθεσε στον κ. Δρούτσα το ερώτημα εάν ο Ελληνας Πρωθυπουργός παραμένει σταθερός στη θέση ότι δεν χρειάζεται εμπλοκή των δύο μητέρων πατρίδων και επανέλαβε την πάγια θέση των Οικολόγων για απευθείας συνάντηση του προέδρου Χριστόφια με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας.
nooz

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5621&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote