Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Μετεγκατάσταση Μαξίμου, το νέο βήμα
Μετεγκατάσταση Μαξίμου, το νέο βήμα Εκτύπωση E-mail
08.09.10

Πρώτο βήμα σειράς αλλαγών στο μοντέλο διακυβέρνησης που επιθυμεί να υιοθετήσει ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου είναι ο προχθεσινός ανασχηματισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο το γραφείο του πρωθυπουργού, που θα στελεχωθεί με πρόσωπα «πρώτης γραμμής»

-σημαντικό ρόλο λέγεται ότι θα έχει στα θέματα οικονομίας και ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λουκάς Παπαδήμος- να μεταφερθεί στους «πάνω ορόφους» του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων θα μετεξελιχθεί σε υπουργείο Προεδρίας υπό τον κ. Γιάννη Ραγκούση.

Στο συγκεκριμένο κτίριο, που θα αποτελεί την «καρδιά» χάραξης του πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού της κυβέρνησης, γραφείο θα διαθέτει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος, ως φαίνεται, επιθυμεί να διατηρήσει το Μέγαρο Μαξίμου μόνο για τις επαφές του με ξένους ηγέτες.

Επίσης, κατά πληροφορίες, ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει αποφασίσει να συγκροτήσει ένα άτυπο επιτελικό κυβερνητικό όργανο με έμφαση στην οικονομία και την ανάπτυξη, που αποτελούν για τον ίδιο τις μεγάλες προτεραιότητες της επόμενης περιόδου, χωρίς όμως να «θιγούν» οι αρμοδιότητες του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης κ. Θεόδ. Πάγκαλου. Στο συγκεκριμένο όργανο θεωρείται αυτονόητη η συμμετοχή, πέραν του κ. Γ. Ραγκούση, των κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Μ. Χρυσοχοΐδη, αλλά είναι προφανές ότι μπορεί να πλαισιωθεί και από άλλα κυβερνητικά στελέχη με παρεμφερείς αρμοδιότητες, όπως, μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Δ. Ρέππας, Χ. Παμπούκης, Π. Γερουλάνος και Τίνα Μπιρμπίλη.

Επίσης, στο ίδιο κτίριο αναμένεται να στεγαστούν στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, όπως η διευθύντρια της Κ.Ο. κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη, που ακόμη και εάν παραμείνει στη Βουλή, θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο, όπως και ο κ. Ν. Αθανασάκης.

 

Ενα από τα πρώτα προβλήματα που θα κληθεί να επιλύσει πάντως ο νέος στενός κύκλος των συνεργατών του πρωθυπουργού είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείων, αλλά και η αποσαφήνιση του ρόλου του πλήθους των αναπληρωτών υπουργών, αλλά και των υφυπουργών (επτά και είκοσι επτά στο σύνολο, αντιστοίχως) σε κάθε ένα από αυτά, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι εάν δεν ληφθούν σύντομα οι σχετικές αποφάσεις, θα σημειωθούν καθυστερήσεις στην προώθηση του κυβερνητικού έργου και ενδεχομένως ενδοκυβερνητικές τριβές. Και όλα αυτά σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα περίοδο.

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5616&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote