Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Μαστίγιο και καρότο» από τον Σαμαρά
«Μαστίγιο και καρότο» από τον Σαμαρά Εκτύπωση E-mail
05.09.10

Την τακτική του «μαστίγιου και του καρότου» ακολουθεί πλέον ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα και τις συμπεριφορές στο εσωκομματικό πεδίο.

Μετά την αυστηρή σύσταση - εντολή που απηύθυνε σε όλα τα στελέχη και τους βουλευτές της ΝΔ του για στήριξη χωρίς όρους και προϋποθέσεις των υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών που έχουν το χρίσμα από τη Ρηγίλλης, ο κ. Σαμαράς θέλει να χαμηλώσει του τόνους προκειμένου να οδηγήσει το κόμμα συντεταγμένα προς τις εκλογές του Νοεμβρίου. Παράλληλα, όμως, εξακολουθεί να διαμηνύει ότι εάν προκληθεί, δεν θα διστάσει να λάβει πειθαρχικά μέτρα εναντίον εκείνου που θα αμφισβητήσει δημόσια τις επιλογές του, τόσο σε ό,τι αφορά τη στρατηγική όσο και τα πρόσωπα.

 
Τα πλέον πρόσφατα παραδείγματα αυτής της τακτικής του προέδρου της ΝΔ είναι τα εξής:
 
«Μαστίγιο»: Το τελεσίγραφο προς τον κ. Π. Ψωμιάδη είναι η δεύτερη κίνηση -μετά τη διαγραφή του κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη- που επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν προτίθεται να υπερβεί τα όρια ανοχής που ο ίδιος έχει θέσει. Oταν επικοινώνησε με τον απερχόμενο νομάρχη πήρε το ρίσκο της σύγκρουσης, κάτι που θα τον οδηγούσε στην αναζήτηση στο «παρά πέντε» υποψηφίου για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Εθεσε με αυστηρό τόνο το θέμα της απόσυρσης της υποψηφιότητας του κ. Διον. Ψωμιάδη και κέρδισε, καθώς ο υποψήφιος περιφερειάρχης υποχώρησε μπροστά στο αίτημα του προέδρου της ΝΔ. Σε ό,τι αφορά τη διαγραφή του κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη, γνώριζε ότι αυτό θα οδηγούσε τον βουλευτή Χανίων ακόμη πιο κοντά στην κ. Ντ. Μπακογιάννη, ενώ κανείς δεν απέκλειε το ενδεχόμενο ο πρώην υπουργός να ήταν «απέναντι» στην υποψηφιότητα Πλακιωτάκη για την Περιφέρεια Κρήτης. Ο κ. Σαμαράς, παρά τους ορατούς αυτούς κίνδυνους, προχώρησε στην αποπομπή ουσιαστικά του κ. Μαρκογιαννάκη από το κόμμα...
 
«Καρότο»: Από τη διαγραφή του βουλευτή Χανίων οι εισηγήσεις που δέχτηκε ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν να προχωρήσει σε κατ’ ιδίαν επαφές με τους «αντάρτες» βουλευτές και να τους απευθύνει μία ύστατη προειδοποίηση. Πράγματι, αφού έστειλε τα μηνύματά του μέσω δύο προσώπων, των κ. Τασούλα και Λυκουρέντζου, προχώρησε σε δύο κρίσιμα -για τα εσωκομματικά της ΝΔ- ραντεβού. Είδε κατ’ αρχάς την κ. Ελ. Παπαδημητρίου και 24ωρα αργότερα τον κ. Θ. Γιαννόπουλο. Οι δύο βουλευτές προχώρησαν κατόπιν σε θετικές δηλώσεις για τους υποψηφίους της ΝΔ στις περιφέρειες Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας κ. Δράκο και Χειμάρα, γεγονός που ικανοποίησε πλήρως τη Ρηγίλλης.
 
Επίσης, από τις αρχές αυτής της εβδομάδας ο πρόεδρος της ΝΔ εγκαινίασε έναν «κύκλο» συσκέψεων με βουλευτές και κομματικά στελέχη της ΝΔ. Σχεδόν κάθε ημέρα καλεί στη Ρηγίλλης βουλευτές και υποψήφιους περιφερειάρχες και σε κοινές συσκέψεις καθορίζεται η στρατηγική εν όψει των εκλογών. Ηδη έχουν γίνει συσκέψεις για τις περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και τις επόμενες ημέρες σειρά έχει η Πελοπόννησος και η Ηπειρος. Με αυτόν τον τρόπο ο πρόεδρος της ΝΔ απαντά και στις αιτιάσεις μελών της εσωκομματικής του αντιπολίτευσης ότι αφήνει τους βουλευτές μακριά από το κέντρο των αποφάσεων που είναι η Ρηγίλλης και τους στερεί τη δυνατότητα της συν-διαμόρφωσης της στρατηγικής.
 
Πρώτη ομιλία Σαμαρά στα Αμπελάκια Λάρισας
Ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία η ΝΔ
 
Από την ιστορική κοινότητα Αμπελάκια της Λάρισας, όπου μετέβη χθες, ο πρόεδρος της ΝΔ «άνοιξε» ουσιαστικά την προεκλογική του εκστρατεία, εν όψει της αναμέτρησης του Νοεμβρίου. Με τα όσα είπε κατέστησε σαφές ότι η ΝΔ θα επιδιώξει τη συγκρότηση μίας πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας κατά του μνημονίου, το οποίο θα εξακολουθήσει να ταυτίζει με την κυβέρνηση. «Πριν από λίγους μήνες», είπε χαρακτηριστικά, «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να κάνει στον πολιτικό κόσμο έναν εκβιασμό συνενοχής. Να ψηφίσουμε όλοι το μνημόνιο. Μερικοί υπέκυψαν. Αλλοι αρνηθήκαμε. Γιατί εμείς θέλουμε να υπάρχει δικαίωμα στο όνειρο, στην ελπίδα και στις κοινωνικές δυνάμεις του τόπου. Δεν δεχόμαστε αυτό που έχει αρχίσει και γίνεται. Δηλαδή, σιγά σιγά να κυριαρχεί η αίσθηση της αυτοπαραίτησης, της μοιρολατρίας. Τρίτοι αποφασίζουν, διατάζουν. Και εμείς εκτελούμε». «Μπορούμε να σταθούμε μόνοι μας στα πόδια μας, να πιστέψουμε στους εαυτούς μας, στις δυνάμεις μας; Ο καθένας να μπορέσει να καλλιεργήσει τον κήπο του; Μπορούμε να ξεφύγουμε από τη μοίρα των «κακών μαθητών» της Ευρώπης; Εμείς, λοιπόν, ναι, λέμε ότι μπορούμε. Και φωνή μας είναι η φωνή αυτών των νέων παιδιών. Μπορούμε», προσέθεσε.
 
Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι ο στόχος του είναι η ταχύτερη δυνατή έξοδος της χώρας από το μνημόνιο. «Δεν θεωρώ μονόδρομο», επεσήμανε, «το να σου υποδεικνύουν οι ξένοι πώς θα μας σώσουν, το πώς θα μας κυβερνήσουν οι δανειστές. Θέλουμε να ξαναπιστέψει ο Ελληνας στον εαυτό του. Να ξαναστήσουμε τη χώρα στα πόδια της. Να βγούμε, με τον τρόπο που έχουμε προτείνει, τον συγκεκριμένο, λογικά, σταθερά από τις δεσμεύσεις του μνημονίου. Και να ξαναπάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας».

ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5604&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote