Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Εκτός κούρσας
Εκτός κούρσας Εκτύπωση E-mail
02.10.07
Εκτός της κούρσας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έθεσε εαυτήν η Αννα Διαμαντοπούλου με δηλώσεις της το απόγευμα της Δευτέρας

. Η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι η πόλωση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ δεν επιτρέπει την αντιπαραβολή θέσεων και ότι η ίδια θέλει να συμβάλει στην πολιτική με τη λύση, όχι με το πρόβλημα, γι'αυτό και δεν θα είναι υποψήφια. 

 Η δήλωση της κ. Διαμαντοπούλου έχει ως εξής: «Το βράδυ των εκλογών μίλησα για αυτογνωσία και αυτοσυγκράτηση. Ακολούθησε πόλωση και άγονη αντιπαράθεση. Είναι η πρώτη φορά στα 33 χρόνια του ΠΑΣΟΚ που ακόμα και το φάντασμα της διάσπασης πλανάται πάνω από την παράταξη.

 Οι εξελίξεις δημιούργησαν ένα κλίμα εσωστρέφειας και απαισιοδοξίας, βασισμένο σε συμπεριφορές που δεν αρμόζουν σε ένα ιστορικό κόμμα, σε ένα κόμμα εξουσίας. Η πόλωση δεν επιτρέπει πραγματική αντιπαραβολή ιδεών και θέσεων πάνω στις μεγάλες τομές και αλλαγές της ελληνικής κοινωνίας, δεν επιτρέπει περιθώρια για την υπέρβαση του αυτονόητου και του γενικού.

 Αυτό δεν με εκφράζει. Θέλω να συμβάλω στην πολιτική με τη λύση, όχι με το πρόβλημα. Θέλω να δουλέψω για την ενότητα με όλους, γιατί αυτή είναι το κρίσιμο σημείο αυτή τη στιγμή. Θέλω την επόμενη μέρα να αγωνιστώ για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ, για ένα ριζοσπαστικό ΠΑΣΟΚ, για ένα ΠΑΣΟΚ νίκης.

Γιαυτό δεν θα είμαι υποψήφια». 

 Πλατφόρμα Βενιζέλου 

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Ευ. Βενιζέλος έδωσε στη δημοσιότητα πολιτική πρόταση 20 θέσεων, κάνοντας λόγο για συμφωνία τιμής με τους φίλους, τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για να ξαναέρθει το κόμμα κοντά στην κοινωνία.

 Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για θεμελιώδη υποχρέωση όλων στο ΠΑΣΟΚ να ξεπεραστεί ταχύτατα η κρίση ώστε το κόμμα να λειτουργήσει ως αξιόπιστο αντίβαρο στην κυβέρνηση και εναλλακτική πρόταση εξουσίας.  Αφησε αιχμές για την ήττα του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι το κόμμα δεν ηττήθηκε «επειδή του έλειπαν τα καλά ιδεολογικά και προγραμματικά κείμενα», αλλά έχασε προς τα αριστερά επειδή δεν έπεισε ως αντιπολίτευση και προς τα δεξιά επειδή δεν έπεισε ως κυβερνητική πρόταση.

«Δεν φταίει η ήττα αλλά η πτώση του ποσοστού του κόμματος» τόνισε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.  Αφησε επίσης αιχμές για τον Γ. Παπανδρέου λέγοντας ότι «Πρέπει να αντισταθούμε σε όσους γαντζωμένοι στην εξουσία επιθυμούν ένα μικρό, εσωστρεφές, ηττοπαθές και συρρικνωμένο ΠΑΣΟΚ».  

Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός θέτοντας ζήτημα αλλαγής εκλογικού νόμου θέτει εμμέσως ζήτημα εκλογών. Στις θέσεις που παρουσίασε ο κ.Βενιζέλος αναφέρει ότι επιθυμεί ένα ΠΑΣΟΚ που θα εκφράζει τη μεγάλη κεντροαριστερά, θα είναι υπερήφανο για το έργο των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Σημίτη, αλλά θα αναγνωρίζει και λάθη και καθυστερήσεις, που δεν θα παίζει με το δημόσιο πανεπιστήμιο και θα είναι ένα κόμμα - θεσμός, χωρίς εσωκομματικά πελατειακά δίκτυα ή  λευκές επιταγές.

Αναλυτικά η πολιτική πλατφόρμα Βενιζέλου.

 Ζυμώσεις στο ΠΑΣΟΚ Και τέταρτη υποψηφιότητα για την προεδρία του Κινήματος τέθηκε την Κυριακή από τον επικοινωνιολόγο Δημήτρη Τζιώτη, ο οποίος σε επιστολή του στο Νίκο Αθανασάκη κατέθεσε και μία πρωτότυπη πρόταση για διαρχία Παπανδρέου - Βενιζέλου.

 Μιλώντας στον Flash 96, ο κ. Τζιώτης, υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές για το Δήμο Βουλιαγμένης, είπε ότι «αυτό που δεν βλέπω είναι δυστυχώς η έκφραση πολιτικού λόγου» αλλά δήλωσε ότι τον καλύπτουν οι άλλες υποψηφιότητες.

 Πρόσθεσε ότι θα εκτεθεί με την πολιτική του πρόταση και το Πολιτικό Συμβούλιο θα αποφασίσει.  

Την Πέμπτη συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο που θα προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου το Σαββατοκύριακο.  Αιχμές για το περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου άφησε μιλώντας στον Flash 96 ο Απόστολος Κακλαμάνης. «Αν ορισμένοι θεώρησαν ότι τους δόθηκε λευκή επιταγή το 2004, ίσως αυτός να είναι ένας από τους λόγους που δεν είχαμε τώρα καλό αποτέλεσμα», είπε. 

Μιλώντας στον Flash 96, o πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος είπε ότι το πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι πρόβλημα προσώπων αλλά πολιτικής και πρόσθεσε ότι το Κίνημα πρέπει να αποφασίσει να επανασυνδεθεί με τις κοινωνικές δυνάμεις. Ενωτικές οι ομιλίες στη Βουλή Ενωτικός εμφανίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου με την υψηλών τόνων ομιλία του το Σάββατο επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

 «Κάθε δύσκολη στιγμή αποτελεί για μας αφετηρία μιας νέας δημιουργικής και νικηφόρας πορείας», είπε στλένοντας μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του. Το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε, θα ασκήσει «προγραμματική αντιπολίτευση με δυναμισμό και υπευθυνότητα, τεκμηριωμένο λόγο και εναλλακτικές προτάσεις».

 Στη δευτερολογία του, σχετικά με την εξωτερική πολιτική, αναφέρθηκε στο ρόλο του στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου που κατάφερε την πρώτη συμφωνία Γιλμάζ-Παπούλια και τις πρώτες επιτυχίες με τα Σκόπια. Σχολιάστηκε η έλλειψη αναφοράς του στον Κ. Σημίτη.

«Δική του επιλογή, κανένα σχόλιο», φέρεται να είπε ο πρώην πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους. Ενωτικός και ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής, ο οποίος εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά του Κ. Καραμανλή. Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, θα βγει ανανεωμένο και δυνατό από την κρίση, έχοντας πλήρη συνείδηση ότι εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό. 

 «Περίμεναν ένα διχασμένο, διασπασμένο και σπαρασσόμενο ΠΑΣΟΚ. Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη.

Από τον πρόεδρο του Κινήματος, που συγκροτημένα και μεθοδικά αντιπαρατέθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, από όλα τα στελέχη που μίλησαν, ασφαλώς θα αντιληφθήκατε ότι υπάρχει μια άλλη εικόνα που στις επόμενες εβδομάδες θα ανοίξει ένα μεγάλο δρόμο προς τα εμπρός, μια καινούργια νικηφόρα στρατηγική», είπε στη συζήτηση επί των προγραμματικών ο Κ. Σκανδαλίδης.

 Συνεντεύξεις  

Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει ότι δεν κινδυνεύει η ενότητα του ΠΑΣΟΚ και επιρρίπτει στον Γιώργο Παπανδρέου τις ευθύνες για την ήττα στις εκλογές, λέγοντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ελάμβανε μόνος του όλες τις κρίσιμες αποφάσεις. Θέλοντας να δώσει το ιδεολογικό του στίγμα, ο κ. Βενιζέλος λέει ότι δεν είναι δεξιός και υποστηρίζει ότι ο κ. Παπανδρέου δεν είναι πιο αριστερός από τον ίδιο.

 Μιλώντας στο Εθνος της Κυριακής, ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία, με στόχο να σπάσει την πόλωση.

 Χαρακτηρίζει «επείγουσα ανάγκη την επιστροφή στο συλλογικό ΠΑΣΟΚ» και αναφέρει ότι ο τρόπος εφαρμογής του ανοιχτού κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου θρυμμάτισε τη σπονδυλική στήλη του ΠΑΣΟΚ. 

Ζητούνται πολιτικές και όχι πρόσωπα, δηλώνει ο Θεόδωρος Πάγκαλος στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Και επισημαίνει ότι υπάρχουν λόγοι να ασκούμε κριτική στον Γιώργο Παπανδρέου και να είμαστε επιφυλακτικοί στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

 Ο Νίκος Αθανασάκης δηλώνει ότι στα λόγια όλοι μιλούμε για την ενότητα, σημασία όμως έχει τι κάνουμε στην πράξη. Το ΠΑΣΟΚ δεν κινδυνεύει με διάσπαση αλλά με εκλογική συρρίκνωση, λέει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

 Η Αννα Διαμαντοπούλου θα ανακοινώσει έως την Πέμπτη την οριστική της απόφαση για το αν θα είναι υποψήφια στην κούρσα για την προεδρία.

 Από το βήμα της Βουλής, είπε: «Δεν θα τολμήσει όχι να διακυβεύσει, ούτε να προχωρήσει σε σινιάλα ή σε κίνημα της κεφαλής του ότι μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην ενότητα της παράταξης».

 Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποκτήσει συμμαχίες με την Αριστερά, δήλωσε στον Flash 96 η Μαρία Δαμανάκη, υποστηρίζοντας ότι η στοίχιση πίσω από πρόσωπα δεν λύνει τα προβλήματα. Δημοσκόπηση 

Στο μεταξύ, σε δημοσκόπηση της εταιρίας RASS για το «ΠΑΡΟΝ» το 44,9% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι προτιμά το Γ. Παπανδρέου έναντι του 39,7% που δηλώνει ότι προτιμά τον Ευ. Βενιζέλο, αν και στην «παράταση νίκης» ο πρώην υπουργός προηγείται (μεταξύ των ψηφορόρων του ΠΑΣΟΚ) με 51,5% έναντι 28,2% του σημερινού Προέδρου του Κινήματος.   

 ΦΛΑΣ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=560&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 02.10.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote