Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ραντεβού για χρίσματα στο Μαξίμου
Ραντεβού για χρίσματα στο Μαξίμου Εκτύπωση E-mail
03.09.10

Μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές και κορυφαία κομματικά στελέχη αποφάσισε να ρίξει στη μάχη των περιφερειών και των μεγάλων δήμων ο Γ. Παπανδρέου, καθώς σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα δεύτερο υπουργικό συμβούλιο!

Μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας ως προς τις προθέσεις του: «Οταν αλλάζουμε την Αυτοδιοίκηση, ουσιαστικά αλλάζουμε και την όλη δομή του κράτους, ώστε να διαμορφώσουμε ένα επιτελικό κράτος. Και πρέπει πράγματι να μιλήσουμε για περιφερειάρχες που θα είναι ισότιμοι, αν όχι και πιο ουσιαστικοί από υπουργούς. Και για δήμους με σημαντικές πια αρμοδιότητες και μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες».
Για την Αθήνα όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στη Φ. Γεννηματά.
Για την Αθήνα όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στη Φ. Γεννηματά.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης και ύστερα από αυτή συναντήθηκε με τα στελέχη που έχουν το προβάδισμα στις διάφορες περιοχές σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και τις πολιτικές επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο Γ. Παπανδρέου πήρε «πάσα» για να αποχωρήσει από την κομματική συνεδρίαση από την τοποθέτηση του Δ. Κουσελά, πως «όλοι οι υπουργοί θα πρέπει να δηλώσουν στρατιώτες». «Πάω να δω μερικούς... στρατεύσιμους», είπε και ζήτησε συγνώμη. «Στρατεύσιμους ή επιστρατεύσιμους;» τον ρώτησε ο Μ. Οθωνας. «Θα εξαρτηθεί από τις απαντήσεις τους», σημείωσε ο πρωθυπουργός και κατευθύνθηκε στο γραφείο του στον 6ο όροφο της Ιπποκράτους.
«Ναι» είπε ο Γ. Μίχας για τον Δήμο Πειραιά.
«Ναι» είπε ο Γ. Μίχας για τον Δήμο Πειραιά.

Εκεί είδε την Κ. Μπατζελή, στην οποία πρότεινε τη θέση του υποψήφιου περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας. Η υπουργός Γεωργίας αποχώρησε εμφανώς στενοχωρημένη, αλλά οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου τη φέρνουν να έχει αποδεχθεί την αποστολή που της ζήτησε ο πρόεδρος του κόμματος. Σύμφωνα με συνομιλητές της, όμως, «το σκέφτεται και τίποτα δεν αποκλείεται»!

Συνοφρυωμένος επέστρεψε στην αίθουσα του πολιτικού συμβουλίου και ο Π. Κουκουλόπουλος, ο οποίος δέχθηκε πρόταση για τη Δυτική Μακεδονία. «Εξήγησα στον πρόεδρο γιατί έχει κλείσει ο κύκλος της Αυτοδιοίκησης», έλεγε μετά ο βουλευτής Κοζάνης, αφήνοντας όμως τις εξελίξεις ανοιχτές. Ακολούθησε ο Γ. Μίχας που είπε το «ναι» για τον Πειραιά, παρότι επιθυμούσε να είναι περιφερειάρχης Αττικής.

«Ναι» άκουσε ο πρωθυπουργός και από τον Μ. Τιμοσίδη για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Ερωτηματικό παραμένει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς ο Γ. Παπανδρέου είδε και τον Γ. Μαγκριώτη και τη Χρ. Αράπογλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος αρνήθηκε ευγενικά, οπότε ο κλήρος έπεσε στη δεύτερη. Πρώτη επιλογή ήταν ο Χ. Καστανίδης, αλλά «το θέμα λύθηκε στο τηλέφωνο, χωρίς να χρειαστεί ραντεβού». Ο υπουργός Δικαιοσύνης ήταν κάθετα αρνητικός. Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και όχι για τον Δήμο Πατρών ήταν το ραντεβού με τον Απ. Κατσιφάρα, ώστε να επιλυθεί η κόντρα Δ. Κατσικόπουλου-Θ. Σώκου. Χθες έκλεισε και το θέμα της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς αποδέχθηκε ο βουλευτής Ευ. Αργύρης.

Ακολούθως ο πρωθυπουργός μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου προήδρευσε σύσκεψης υπουργών και κοινωνικών εταίρων για τη ΔΕΘ. Το απόγευμα, όμως, «επέστρεψε» στα ραντεβού με υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες, ώστε να προετοιμάσει τις ανακοινώσεις της Κυριακής.

Τα μεγάλα θέματα είναι ο δήμος της Αθήνας και η Περιφέρεια Αττικής. Για την πρωτεύουσα όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο πρόσωπο της Φ. Γεννηματά, ενώ για την Αθήνα, μετά το «ναι» της Χρ. Αράπογλου για την κεντρική Μακεδονία, άνοιξε ο δρόμος για ανδρική υποψηφιότητα. Ετσι, δίπλα στα ονόματα της Τ. Μπιρμπίλη και της Ε. Χριστοφιλοπούλου μπήκαν ξανά τα ονόματα του Κ. Σκανδαλίδη, του Π. Γερουλάνου, του Σπ. Κουβέλη κ.ά. Στο Μέγαρο Μαξίμου είδε και την Α. Γκερέκου με την οποία συμφώνησε να είναι υποψήφια περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων. Καλά φαίνεται να προχωρούν οι υποψηφιότητες της Ελ. Τσουρή στο Βόρειο Αιγαίο και του Δ. Μαχαιρίδη στο Νότιο Αιγαίο, ενώ στην Κρήτη η επιλογή θα γίνει μεταξύ της Ευ. Σχοιναράκη και του Στ. Αρναουτάκη. Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου η «Δημοκρατική Αριστερά» προτείνει συνεργασία στο πρόσωπο του Οδ. Βουδούρη.

Υπάρχει, βέβαια, και η «λύση» του... Π. Τατούλη. Πάντως, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της Ιπποκράτους ο μόνος που θα μπορούσε να κερδίσει τον ανεξάρτητο - πρώην βουλευτή της ΝΔ είναι ο Δ. Ρέππας. Διαψεύδονται, επίσης, πληροφορίες για ραντεβού με τον Κ. Λαλιώτη. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης το ΠΑΣΟΚ μελετά το ενδεχόμενο να στηρίξει τον Γ. Μπουτάρη, αλλά στην Ιπποκράτους εθεάθη χθες και η Β. Πατουλίδου, με την οποία συζητήθηκαν τόσο η πόλη όσο και η περιφέρεια. Η ίδια, βέβαια, είπε στους δημοσιογράφους πως είχε ένα ραντεβού για άλλο θέμα με τον Χ. Παμπούκη.

Στη Θεσσαλία το «παιχνίδι», πλέον, παίζεται μεταξύ του Απ. Παπατόλια και της Ρ. Ζήση από τη Μαγνησία και του Φ. Χατζημιχάλη από τη Λάρισα. Σε όλες τις συναντήσεις ο Γ. Παπανδρέου είχε μπροστά του στοιχεία ότι τα πρόσωπα τα οποία είχε απέναντί του κέρδιζαν τους δήμους ή τις περιφέρειες που τους ζητούσε να είναι υποψήφιοι. Με βάση αυτό τους καλούσε με ελεύθερη βούληση να πάρουν την απόφαση και την ευθύνη.

Ανασχηματισμός

Οι αποφάσεις για τα πρόσωπα που θα εκτεθούν στην εκλογική μάχη του Νοεμβρίου διευρύνουν εκ των πραγμάτων τον κύκλο του ανασχηματισμού. Πέρα από τις θέσεις που αδειάζουν στο υπουργικό συμβούλιο, το θέμα είναι αν ο πρωθυπουργός:

    * Θα επιλέξει να προχωρήσει τώρα στον δομικό συντονισμό.
    * Αν θα επιλέξει να «στενοχωρήσει» κάποιους συνεργάτες του ή να κρατήσει για κάποιο διάστημα ακόμη ισορροπίες.

Οι υπουργοί είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα, ανάλογα με τις προβλέψεις που κάνουν για το μέλλον τους. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα ενισχυθεί το οικονομικό επιτελείο, καθώς ο Γ. Παπακωνσταντίνου ζητά καθημερινά ενισχύσεις.

Μήνυμα Γ. Παπανδρέου
Θέλουμε μια Ελλάδα χωρίς εξαρτήσεις

Ο πρωθυπουργός έθεσε την αναμέτρηση του Νοεμβρίου πέρα από το πλαίσιο μίας στενά κομματικής αντιπαράθεσης. «Είναι πολύ εύκολο κάποιος να καλέσει τους πολίτες να ψηφίσουν κατά της τρόικας. Αυτό δεν θα είναι απλώς μία ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά κυρίως χωρίς ουσία», επισήμανε. «Η έννοια της Εθνικής Ανεξαρτησίας είναι για μας ιερή» συνέχισε, πιάνοντας το «νήμα» της 3ης του Σεπτέμβρη.

«Εμείς θέλουμε μια Ελλάδα χωρίς εξαρτήσεις, και μια Ελλάδα χωρίς εξαρτήσεις είναι μια Ελλάδα που μπορεί να στέκεται στα δικά της πόδια και όχι σε «δάνειες δυνάμεις»», είπε χαρακτηριστικά. Χαρακτήρισε το μνημόνιο σύμβαση για τη σωτηρία της χώρας και παραδέχθηκε πως «οι μειώσεις των συντάξεων δεν είναι μέσα στις ιδεολογικές μας πεποιθήσεις».

Περιέγραψε πώς θα ήταν τα πράγματα αν δεν υπήρχε το μνημόνιο: «Μισθοί, συντάξεις, δεν θα μιλάγαμε για 13ο και 14ο, θα μιλάγαμε ουσιαστικά για πλήρη ιδιωτικοποίηση.

Οι συνταξιούχοι, στο έλεος του Θεού. Δεν θα υπήρχε ασφαλιστικό σύστημα. Οι δημόσιες υπηρεσίες δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, ούτε καν να σκεφτούμε κοινωνικές παροχές και κοινωνική προστασία. Τα βασικά αγαθά θα ήταν στα χέρια της μαύρης αγοράς. Σήμερα δεν θα μιλούσαμε για ανεργία, αλλά για μεγάλη, μαζική φτώχεια». «Στα δήθεν διλήμματα που θέτει η αντιπολίτευση, εμείς έχουμε τα δικά μας διλήμματα, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καιρών. Αν θα πάμε μπροστά ή αν απλώς κάνουμε ένα κυνήγι μαγισσών, ως άλλοθι, ώστε να μην κάνουμε τίποτα, να καθόμαστε πολύ ωραία στην αντιπολιτευτική μας μιζέρια ή στην ευκολία τού να συντηρούμε απλώς κάποιες δυνάμεις, κάποιους στρατούς, κάποια μικροπρονόμια για τον κομματικό μας χώρο, είτε αυτοί λέγονται αριστεροί είτε λέγονται δεξιοί».

    * Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου στελέχη όπως ο Γ. Κουτσούκος, η Τ. Αντωνίου κ.ά. έθεσαν θέμα επαναφοράς του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική. «Να μην εμφανιζόμαστε απλά ως εκτελεστές του μνημονίου», επισήμαναν τα στελέχη και ζήτησαν διευκρινίσεις από τον Γ. Παπακωνσταντίνου ως προς το ενδεχόμενο νέων φόρων. «Δεν μιλάμε για νέα μέτρα, κοιτάμε να γλιτώσουμε ΦΠΑ εξοικονομώντας πόρους από πετρέλαιο θέρμανσης με στοχευμένη ανακούφιση των χαμηλότερων εισοδημάτων» περιορίστηκε να πει ο υπουργός Οικονομικών.

A. ΣΑΜΑΡΑΣ
Επίθεση κατά Γιώργου

Με μια «σκληρή» δήλωση απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς στα όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. «Ο πρωθυπουργός του Μνημονίου» -τόνισε στην τοποθέτησή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης- «βάφτισε τους φόρους «αλληλεγγύη». Σε λίγο θα βαφτίσει τα λουκέτα «ευκαιρίες ανάπτυξης» και την ανεργία «κοινωνική δικαιοσύνη». Όμως η κυβέρνηση δεν παίζει μόνο με τις λέξεις. Παίζει με τον πόνο του ελληνικού λαού».

 

Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ σε 76 δήμους

Η Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του Νοεμβρίου 2010 ανακοίνωσε χθες ακόμη 76 υποψήφιους δημάρχους (σ.σ.: το απόγευμα είχε ανακοινωθεί και ο Παλαμάς Θεσσαλίας, αλλά στη βραδινή ανακοίνωση η πόλη έλειπε) του ΠΑΣΟΚ:

ΔΗΜΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
ΑΓΙΑΣ Αντώνης Γκουνταράς
ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Νίκος Καστρινάκης
ΑΙΓΑΛΕΩ Χρήστος Καρδαράς
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Μιχάλης Κογιομτζής
ΑΛΜΩΠΙΑΣ Δημήτρης Πασόης
ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ-ΚΥΛΛΗΝΗΣ Γιώργος Παναγιωτόπουλος
ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝ Γιώργος Αναγνώστου
ΑΡΤΑΙΩΝ Γιάννης Παπαλέξης
ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Θύμιος Κοτζιάς
ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ Δημήτρης Κωνσταντινίδης
ΑΧΑΡΝΩΝ Παναγιώτης Φωτιάδης
ΒΟΛΟΥ Πάνος Σκοτεινιώτης
ΒΥΡΩΝΟΣ Παναγιώτης Κόνσουλας
ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ Παρασκευάς Παρασκευόπουλος
ΓΡΕΒΕΝΩΝ Δημήτρης ΖήσηςΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ Νίκος Λάππας
ΔΙΣΤΟΜΟΥ-ΑΡΑΧΟΒΑΣ Ευαγγελία Γρανιτσιώτη
ΔΩΔΩΝΗΣ Κώστας Κατσανάκης
ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ Γιώργος Πασχόπουλος
ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ Κλέαρχος Τζαφέρης
ΕΟΡΔΑΙΑΣ Λάζαρος Λωτίδης
ΕΥΡΩΤΑ Δημήτρης Νταλιάνης
ΖΑΚΥΝΘΟΥ Στέλιος Μποζίκης
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Γιώργος Κάτσινος
ΘΗΒΑΙΩΝ Νίκος Σβίγγος
ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ Σήφης Αναστασάκης
ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ Γιάννης Ψαράκης
ΙΣΤΙΑΙΑΣ-ΑΙΔΗΨΟΥ Ηλίας Πετσής
ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Φίλιππος Φίλιος
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ Δημήτρης Σακελλαρίου
ΚΑΡΠΑΘΟΥ Μιχάλης Χανιώτης
ΚΑΡΥΣΤΟΥ Ελευθέριος Ραβιόλος
ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ Σταυρούλα Καραβασίλη
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ Μάρκος Κοτσιλίνης
ΚΗΦΙΣΙΑΣ Αγγελική Συνοδινού
ΚΙΛΕΛΕΡ Ρίζος Κομίτσας
ΚΙΛΚΙΣ Δημήτρης Τερζίδης
ΚΟΖΑΝΗΣ Λάζαρος Μαλούτας
ΚΟΝΙΤΣΑΣ Παναγιώτης Γαργάλας
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Σταύρος Κασιμάτης
ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ Ιωάννης Σιαγιάννης
ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ Γιάννης Σάπκας
ΛΕΒΑΔΕΩΝ Νίκος Παπαγγελής
ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ Δημήτρης Τσιαντής
ΛΟΚΡΩΝ Νίκος Λιόλιος
ΜΑΝΔΡΑΣ-ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ Ιωάννα Κριεκούκη
ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ-ΣΑΠΩΝ Γιώργος Πιλιλίτσης
ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ Σπύρος Τσιριγώτης
ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ Ευστάθιος Ζαβιτσάνος
ΜΕΓΙΣΤΗΣ Μιχάλης Καρδαράς
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ Μιλτιάδης Καρπέτας
ΜΕΤΣΟΒΟΥ Λεωνίδας Ευθυμίου
ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ Ανδρέας Ευθυμίου
ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ Σίμος Δανιηλίδης
ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΟΣ Κωνσταντίνος Σγουρής
ΝΕΜΕΑΣ Βαγγέλης Ανδριανάκης
ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ Λευτέρης Χαμαλίδης
ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ Νίκος Δέτσης
ΠΕΛΛΑΣ Νίκος Παπανικολάου
ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ Κώστας Μπογδάνος
ΠΡΕΒΕΖΑΣ Χρήστος Μπαΐλης
ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ Αγγελος Λύσελης
ΠΥΛΑΙΑΣ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ Νίκος Νιφούδης
ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ Αναστάσιος Τσορώνης
ΠΥΡΓΟΥ Μάκης Παρασκευόπουλος
ΣΕΡΒΙΩΝ-ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ Βασίλης Κωνσταντόπουλος
ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ Αναστάσιος ΧωρέμηςΣΟΥΛΙΟΥ Σταυρούλα Μπραΐμη - Μπότση
ΣΥΜΗΣ Λευτέρης Παπακαλοδούκας
ΤΕΜΠΩΝ Κώστας Κολλάτος
ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ Χρήστος Λάππας
ΤΙΡΝΑΒΟΥ Νίκος Μαλάκος
ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ Κώστας Οικονόμου
ΦΑΡΣΑΛΩΝ Αρης Καραχάλιος
ΦΛΩΡΙΝΑΣ Ολγα Μούσιου
ΦΥΛΗΣ Δημήτρης Μπουραΐμης

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5595&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 03.09.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote