Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Τώρα «δεν υπάρχει» το σκάνδαλο
Τώρα «δεν υπάρχει» το σκάνδαλο Εκτύπωση E-mail
02.09.10

Ολως αιφνιδίως και πριν καν αρχίσουν να εξετάζονται μάρτυρες, η Ν.Δ. «ανακάλυψε» ότι η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου δεν είναι σκάνδαλο και αποχώρησε πομπωδώς από την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής χθες.

Η αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνοδεύτηκε από καταγγελτικές κατά του ΠΑΣΟΚ δηλώσεις, διά των κ. Ν. Δένδια και Ευρ. Στυλιανίδη, αλλά και της κυρίας Ελίζας Βόζενμπεργκ. Η Ν.Δ. θεωρεί ότι «το ΠΑΣΟΚ στη μικροπολιτική του προσπάθεια να συντηρήσει ένα σκάνδαλο-παρωδία χωρίς ίχνος ροής πολιτικού χρήματος, προχώρησε στη σύσταση της επιτροπής με προφανή σκοπό να παραπέμψει υπουργούς της Ν.Δ. στο ειδικό δικαστήριο».

Δηλώσεις στις οποίες το ΠΑΣΟΚ, διά του Τηλ. Χυτήρη, απάντησε ότι «η Ν.Δ. εμπαίζει και τον ελληνικό λαό και τους οπαδούς της», ενώ και ο πρόεδρος της επιτροπής Μ. Οθωνας είπε πως «πρόκειται για καθαρά πολιτική απόφαση για την οποία θα κριθούν από τους πολίτες».

Η επίσημη αιτιολογία, πάντως, που προέβαλε η Ν.Δ. προκειμένου να αποχωρήσει είναι πως «η συνέχιση των εργασιών της επιτροπής καθίσταται άνευ αντικειμένου, εφόσον δεν υπάρχει πορισματική έκθεση από την Οικονομική Επιθεώρηση Αθηνών ή άλλον αρμόδιο φορέα για την αποτίμηση της ζημίας του Ελληνικού Δημοσίου. Εν όψει της ελλείψεως, η εξέταση μαρτύρων για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα καθίσταται άνευ σημασίας και εκφεύγει του σκοπού που εξυπηρετεί η προκαταρκτική επιτροπή». Παρά ταύτα, η Ν.Δ. καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι «δεν διερεύνησε τις υπεράκτιες εταιρείες και δεν αποκαλύπτει τον δρόμο του χρήματος».

Η αποχώρηση προκάλεσε αντιπαράθεση μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσή και της Ν.Δ. Κ. Τζαβάρα, στη συνεδρίαση του β' θερινού τμήματος.

«Ορκος σιωπής»

Αντιπαράθεση η οποία κορυφώθηκε το απόγευμα στην ολομέλεια, με το ΠΑΣΟΚ να μιλά για «όρκο σιωπής» μεταξύ Σαμαρά - Καραμανλή, τη Ν.Δ. να καταλογίζει στην κυβέρνηση «στημένα σκάνδαλα» και την Αριστερά να αποδίδει συνευθύνη των δύο κομμάτων στη συγκάλυψη.

Χαρακτηρίζοντας την αποχώρηση της Ν.Δ. από την προκαταρκτική «εξαιρετικά δυσάρεστη και επιζήμια για τον κοινοβουλευτισμό», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής ισχυρίστηκε πως επί της ουσίας πρόκειται περί «ομολογίας απόλυτης ενοχής». Μιλώντας δε για «όρκο σιωπής που δένει σφιχτά την παλιά με τη νέα ηγεσία της Ν.Δ.», καταφέρθηκε εναντίον του νυν και του τέως προέδρου της: «Ο κ. Σαμαράς φαίνεται ότι ζήλεψε τη δόξα του κ. Καραμανλή και μπροστά στα δύσκολα διέταξε την άτακτη φυγή των βουλευτών της Ν.Δ. από την Επιτροπή. Τόσο αποφασισμένος ήταν ο κ. Σαμαράς να γυρίσει σελίδα; Γιατί δέχεται τη συγκάλυψη; Τον κρατούν από κάπου;».

Καταλήγοντας ο κ. Παπουτσής χαρακτήρισε «ατιμωτική» τη στάση της Ν.Δ. και κάλεσε τον πρόεδρό της να αποκηρύξει την απόφαση, ώστε να επιστρέψουν οι βουλευτές της παράταξης στην Επιτροπή.

«Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες τα κόμματα δεν παίρνουν ατιμωτικές αποφάσεις, είναι υποχρεωμένα να επιδεικνύουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα», απάντησε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κ. Τζαβάρας, επιχειρηματολογώντας για την παραγραφή των αδικημάτων ως προς την ποινική ευθύνη. Αναφερόμενος σε «παρωδία», ο κ. Τζαβάρας καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι χρησιμοποίησε την υπόθεση του Βατοπεδίου για εσωτερική κατανάλωση αλλά και για αντιπερισπασμό από τα προβλήματα του τόπου. Κατηγορώντας παράλληλα το ΠΑΣΟΚ για «σκάνδαλα που στήθηκαν από κοινού με ορισμένα ΜΜΕ» κατέληξε λέγοντας ότι «το μόνο σκάνδαλο είναι ότι η υπόθεση του Βατοπεδίου στήθηκε ως σκάνδαλο» και ζήτησε να «τελειώνει αυτή η παρωδία του Συντάγματος και η υπονόμευση των θεσμών».

«Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, υποστηρίζοντας ότι «στα περισσότερα σκάνδαλα έχουν ευθύνες και τα δύο κόμματα». Ο Αδ. Γεωργιάδης από τον ΛΑ ΟΣ κάλεσε τη Ν.Δ. να ζητήσει συγγνώμη από τα στελέχη της που διεγράφησαν λόγω εμπλοκής στο Βατοπέδι «αφού δεν υπάρχει σκάνδαλο». Τέλος, ο Θ. Δρίτσας από τον ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε παρόμοια τακτική σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. «στη συγκάλυψη και την απενοχοποίηση πολιτικών προσώπων και οργανισμών».

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5592&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote