Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Κόντρα για το "αμαρτωλό" ομόλογο
Κόντρα για το "αμαρτωλό" ομόλογο Εκτύπωση E-mail
31.08.10

Το δομημένο ομόλογο της JP Morgan βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημορατίας, κατά τη διάρκεια των σημερινών εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, που διερευνά την υπόθεση των ομολόγων.

Στην επιτροπή κατέθεσαν σήμερα Τρίτη ο καθηγητής του πανεπιστημίου ALBA και εξειδικευμένος στα θέματα των ομολόγων Νίκος Τραυλός, καθώς και οι πρώην γενικοί διευθυντές του ΟΔΔΗΧ, Φραγκίσκος Δασύρας και Κωνσταντίνος Τσιβεριώτης.

 
Μεταξύ άλλων, το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι από τις καταθέσεις των μαρτύρων επιβεβαιώθηκε ότι το πρόβλημα δεν είναι τα δομημένα ομόλογα, αλλά η τιμή που τα αγόραζαν τα ασφαλιστικά Ταμεία και ότι το επίμαχο ομόλογο αγοράστηκε στην ονομαστική του αξία, ενώ ήταν πολύ λογικό να πέσει η τιμή εφόσον αποσπάστηκε το swap.
 
Επικαλούμενοι συγκεκριμένα την κατάθεση του κ. Τραυλού, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν ότι «η συμφωνία του ελληνικού δημοσίου με την JP Morgan περιελάμβανε σε πακέτο, ένα πολύπλοκο δομημένο ομόλογο και μια συμφωνία ανταλλαγής επιτοκίων (swap).
 
Σύμφωνα με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, η JP Morgan έσπασε το πακέτο, κράτησε το swap για τον εαυτό της και πούλησε το ομόλογο χωρίς το swap στο 92,95% της ονομαστικής του αξίας.
 
«Έτσι», υποστηρίζουν, «το ομόλογο κατέληξε στα ασφαλιστικά ταμεία στο 100% της ονομαστικής του αξίας και αυτή η διαφορά δεν είναι λογική».
 
Από την πλευρά της, η ΝΔ ισχυρίστηκε ότι οι σημερινές καταθέσεις αποδεικνύουν ότι δεν ανιχνεύεται ευθύνη πολιτικών προσώπων ως προς την έκδοση, δομή και πορεία του επίμαχου ομολόγου της JP Morgan και δεν στέκουν τα περί κεντρικού σχεδιασμού και εμπλοκής παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών.
 
Οι «γαλάζιοι» βουλευτές εστίασαν στο ότι ο κ.Τραυλός στην κατάθεση του ανέφερε ότι τα δομημένα ομόλογα γενικώς αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια τρέχουσα πρακτική στις χρηματαγορές και άρα δεν είναι μια μη ομαλή ή «αποκλίνουσα» χρηματοοικονομική πρακτική.
 
Κατά συνέπεια, κατέληξαν, το ελληνικό δημόσιο μέσω αυτού του ομολόγου δανείσθηκε κατά τρόπο πλήρως συμβατό με όσα ισχύουν στις χρηματαγορές.

ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5587&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote