Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Στη Νέα Ορλεάνη ο Ομπάμα, πέντε χρόνια μετά την «Κατρίνα»
Στη Νέα Ορλεάνη ο Ομπάμα, πέντε χρόνια μετά την «Κατρίνα» Εκτύπωση E-mail
29.08.10

Πέντε χρόνια μετά το φονικό πέρασμα του κυκλώνα Κατρίνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επέστρεψε σήμερα στη Νέα Ορλεάνη, στη Λουιζιάνα, για να αποτίνει φόρο τιμής στα θύματα της καταστροφής.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του θα «αγωνιστεί» στο πλευρό των κατοίκων της Νέας Ορλεάνης «μέχρι το έργο να ολοκληρωθεί», σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο Xavier της Λουιζιάνας, της πόλης που επλήγη από τον κυκλώνα Κατρίνα πριν από πέντε χρόνια.

«Παρότι έχει σημειωθεί απίστευτη πρόοδος (στα έργα), ήθελα να έρθω εδώ με την ευκαιρία της πέμπτης επετείου για να πω απευθείας στους κατοίκους της πόλης αυτής: η κυβέρνησή μου θα μείνει δίπλα σας και θα αγωνιστεί στο πλευρό σας, μέχρι το έργο να ολοκληρωθεί. Μέχρι η Νέα Ορλεάνη να αποκατασταθεί πλήρως», δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα.

Λίγο νωρίτερα οι κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων του κυκλώνα Κατρίνα, το σαρωτικό πέρασμα του οποίου βύθισε την πόλη στο χάος στις 29 Αυγούστου του 2005.

Αρκετές εκατοντάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην πλέον πληγείσα συνοικία, τη «Lower ninth Ward' που κατοικείται σε ποσοστό 99% από μαύρους, για να αφήσουν ένα στεφάνι στη μνήμη των νεκρών.

«Χάσαμε 1.800 ανθρώπους στη χειρότερη καταστροφή στη χώρα μας που προκλήθηκε από τον άνθρωπο», δήλωσε ο δήμαρχος Μιτς Λάντριε κατά τη διάρκεια τελετής.

«Είμαστε πάντα όρθιοι. Και ποτέ δεν θα σας εγκαταλείψουμε. Αν δεν μπορούμε να ανοικοδομήσουμε τη συνοικία αυτή, τότε δεν θα μπορούμε να ανοικοδομήσουμε την Αμερική», τόνισε.

Η Νέα Ορλεάνη, ένα μέρος της οποίας είναι χτισμένο κάτω από το επίπεδο της θάλασσας και προστατεύεται από φράγματα, έζησε μέσα στο χάος στα τέλη του καλοκαιριού του 2005 όταν επλήγη από τον κυκλώνα Κατρίνα. Στις 29 Αυγούστου του 2005 τα μεγαλύτερα φράγματα έσπασαν με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν ολόκληρες συνοικίες και η μητρόπολη της Λουιζιάνας να βρεθεί κάτω από το νερό. Συνολικά 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα τραγική στην συνοικία Lower Ninth Ward, την πλέον φτωχική της πόλης. Η συνοικία είναι χτισμένη σε λεκάνη και κατοικείται σε ποσοστό 99% από μαύρους.

Τότε ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε αποφασίσει να πετάξει πάνω από τη Λουιζιάνα χωρίς το αεροσκάφός του να προσγειωθεί. Μια φωτογραφία που τον δείχνει να παρατηρεί λυπημένα την κατεστραμμένη περιοχή από το παραθυράκι του Air Force One έγινε το σύμβολο μιας κυβέρνησης αποκομμένης από την πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση Μπους επικρίθηκε έντονα γιατί καθυστέρησε να στείλει συνεργεία διάσωσης, ενώ τα τηλεοπτικά δίκτυα αναμετέδιδαν σε συνεχή ροή τον γολγοθά των κατοίκων, σκαρφαλωμένων πάνω στις στέγες των σπιτιών να εκλιπαρούν για βοήθεια.

Μετά τη Νέα Ορλεάνη ο Ομπάμα θα επιστρέψει αργά το βράδυ στην Ουάσινγκτον, όπου μια εβδομάδα με ιδιαίτερο φόρτο εργασίας τον περιμένει.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5579&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote