Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Αφγανιστάν: Επίθεση Ταλιμπάν σε αμερικανική βάση
Αφγανιστάν: Επίθεση Ταλιμπάν σε αμερικανική βάση Εκτύπωση E-mail
28.08.10

Έως και 30 μαχητές των Ταλιμπάν, ανάμεσά τους και βομβιστές αυτοκτονίας, επιτέθηκαν σε βάση των ΗΠΑ στο ανατολικό Αφγανιστάν, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για απώλειες ή ζημιές.

Η επίθεση ξεκίνησε στην διάρκεια της νύχτας στην προκεχωρημένη επιχειρησιακή βάση Τσάπμαν, στην επαρχία Χοστ, κοντά στο νοτιοανατολικό τμήμα της μεθορίου με το Πακιστάν, όπου οι ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον των Ταλιμπάν.

Στη βάση αυτή είχαν σκοτωθεί επτά στελέχη της CIA τον περασμένο Δεκέμβριο. Επρόκειτο για την δεύτερη πιο πολύνεκρη επίθεση για την αμερικανική υπηρεσία κατασκοπείας στην ιστορία.

Η Κέιτι Κέντρικ, εκπρόσωπος της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF), που τελεί υπό διοίκηση του NATO, επιβεβαίωσε την επίθεση αλλά δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, είπε ότι στη βάση επιτέθηκαν 30 μαχητές. Ανάμεσά τους ήταν βομβιστές αυτοκτονίες και άνδρες οπλισμένοι με ρουκέτες και πολυβόλα, επισήμανε.

Παρά την παρουσία 150.000 ξένων στρατιωτών, η βία στο Αφγανιστάν βρίσκεται στο χειρότερό της σημείο, αφότου οι Ταλιμπάν ανατράπηκαν στα τέλη του 2001. Αντάρτες εξαπολύουν όλο και πιο τολμηρές επιθέσεις σε όλη τη χώρα σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν την κυβέρνηση και να εκδιώξουν τα ξένα στρατεύματα.

Περισσότεροι από 2.000 ξένοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, κατά την πλειοψηφία τους από τις ΗΠΑ, από την έναρξη του πολέμου. Οι θάνατοι αμάχων αυξήθηκαν κατά 31% το πρώτο εξάμηνο εφέτος, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.

Επίσης, η ISAF ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της σκότωσαν κατά λάθος δύο εργαζόμενους σε ιδιωτική εταιρία ασφάλειας στην επαρχία Ουαρντάκ.

Όχημα πλησίασε κινούμενο με ταχύτητα μια περίπολο με τους επιβαίνοντες σε αυτό να πυροβολούν από τα παράθυρα, ανέφερε. Η περίπολος άνοιξε πυρ και σκότωσε δύο άτομα που αργότερα έγινε γνωστό ότι ήταν υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρίας ασφάλειας και πυροβολούσαν εναντίον ανταρτών, οι οποίοι νωρίτερα είχαν ανοίξει πυρ κατά της περιπόλου.

nooz

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5572&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote