Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ανταρσία στο Ιλινόις
Ανταρσία στο Ιλινόις Εκτύπωση E-mail
01.10.07
Ο κυβερνήτης Ροντ Μπλακόγεβιτς που τόλμησε να αμφισβητήσει το νόμο του Μπους. Πρώτη φορά το ζήτημα του μεταναστευτικού νόμου στις ΗΠΑ φέρνει σε ανοιχτή αντιπαράθεση την ομοσπονδιακή κυβέρνηση με μια πολιτειακή.

Πριν από λίγες μέρες, η αμερικανική κυβέρνηση υπέβαλε αγωγή κατά της κυβέρνησης της πολιτείας του Ιλινόις, εξαιτίας της πρόσφατης ψήφισης ενός νόμου που απαγορεύει στις επιχειρήσεις να εγγραφούν σε ένα ομοσπονδιακό πρόγραμμα ελέγχου των στοιχείων των εργαζομένων, το οποίο βοηθά στον εντοπισμό όσων δεν διαθέτουν άδεια εργασίας.  

Το ομοσπονδιακό πρόγραμμα με το όνομα E-Verify θεσπίστηκε από το Κογκρέσο στα μέσα της δεκαετίας του '90 και η συμμετοχή σε αυτό είναι προαιρετική.

Τον Αύγουστο, η κυβέρνηση του Ιλινόις αποφάσισε με νόμο, τον οποίο προσυπέγραψε ο δημοκρατικός κυβερνήτης Ροντ Μπλακόγεβιτς, να απαγορεύσει στους εργοδότες της πολιτείας να εγγραφούν σε αυτό, με την αιτιολογία ότι το E-Verify στηρίζεται σε μια ελλιπή και εσφαλμένη βάση δεδομένων, με κίνδυνο να τιμωρηθούν καθ' όλα νόμιμοι εργοδότες και εργαζόμενοι.

 Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αντεπιτέθηκε στην πρωτοβουλία του κυβερνήτη με μήνυση κατά της πολιτείας του Ιλινόις, κατηγορώντας την ότι παρακωλύει τις προσπάθειες για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης σε εθνικό επίπεδο.

 Στην ουσία, πίσω από το γράμμα του νόμου κρύβεται ο πανικός της κυβέρνησης Μπους απέναντι στην αποτυχία της να πείσει το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα νέο σκληρό αντιμεταναστευτικό πακέτο και στην ταυτόχρονη «ανταρσία» εκ μέρους πολλών αμερικανικών δήμων που υιοθετούν μονομερώς μέτρα για την προστασία των λαθρομεταναστών.

 Μια ανάλογη ανταρσία ίσως κρύβεται πίσω από το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα στο Ιλινόις και η οποία ξεπερνά την όποια προσωπική ευαισθησία του κυβερνήτη Μπλακόγεβιτς, ο οποίος είναι γιος ενός σέρβου μετανάστη. Το Ιλινόις είναι η τέταρτη κατά σειρά αμερικανική πολιτεία με το υψηλότερο ποσοστό μεταναστών. Υπολογίζεται μάλιστα ότι ανάμεσα στα 12 εκατομμύρια του συνολικού πληθυσμού, οι 500.000 είναι παράνομοι μετανάστες.

 Μια «επιχείρηση-σκούπα» κατά των λαθρομεταναστών θα ισοδυναμούσε με πλήγμα κατά της οικονομίας αλλά και της ίδιας της κοινωνικής πραγματικότητας. Τα περισσότερα συνδικάτα και κοινωνικές οργανώσεις του Ιλινόις τάσσονται υπέρ του κυβερνήτη. Διερωτώνται γιατί η κυβέρνηση Μπους δείχνει τόση βιασύνη να τιμωρήσει την πολιτεία του Ιλινόις για τη μη συμμετοχή σε ένα ομοσπονδιακό πρόγραμμα που στο κάτω-κάτω είναι προαιρετικό, ενώ την ίδια στιγμή κάνει τα στραβά μάτια απέναντι στην Αριζόνα, η οποία πέρασε ένα νόμο που επιβάλλει ποινές στους εργοδότες που προσλαμβάνουν λαθρομετανάστες, όταν δεν υπάρχει ευρύτερο ομοσπονδιακό νομικό πλαίσιο που να αιτιολογεί την ύπαρξη ενός τέτοιου νόμου. 

Αυτή πάντως δεν είναι η μοναδική «ανταρσία» που εκφράζει το Ιλινόις απέναντι στην κυβέρνηση Μπους. Τον Αύγουστο, το δημοτικό συμβούλιο του Σικάγου ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ένα ψήφισμα που καταδικάζει τον διαβόητο Πατριωτικό Νόμο κατά της Τρομοκρατίας ως αντισυνταγματικό. 

Το Σικάγο ήταν η τελευταία και η μεγαλύτερη ανάμεσα σε 179 αμερικανικές πόλεις που εξέδωσαν ανάλογα ψηφίσματα. Πόσα άλλα χαστούκια να αντέξει ο πλανητάρχης;    

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=557&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 01.10.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote