Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Όχι επειδή τον λένε Χριστόφια...
Όχι επειδή τον λένε Χριστόφια... Εκτύπωση E-mail
27.08.10

«Αν δεν είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επειδή ονομάζεται Δημήτρης Χριστόφιας, τότε σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο». Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ 'Αντρου Κυπριανού στο συνέδριο των αποδήμων με αποδέκτη κυρίως την αξιωματική αντιπολίτευση.

Από την ομιλία του κ. Κυπριανού στο συνέδριο των αποδήμων προκύπτει ξεκάθαρα ότι η Κυβέρνηση θα επιδιώξει ξανά στο Εθνικό Συμβούλιο τη στήριξη τουλάχιστον του πακέτου προτάσεων που κατέθεσε ο Δημήτρης Χριστόφιας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, το τρίπτυχο περιλαμβάνει προτάσεις «με τις οποίες υπάρχει περίπου συναντίληψη στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, προς επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων και ως απάντηση στο σλόγκαν της Τουρκίας για λύση μέχρι το τέλος του χρόνου». Δεν έκρυψε πως ο Πρόεδρος επεδίωξε να αποτελέσει το τρίπτυχο την ελάχιστη κοινή βάση για την ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και διερωτήθηκε γιατί θα πρέπει τώρα να κατηγορείται ο Δημήτρης Χριστόφιας για τις θέσεις που καταθέτει η άλλη πλευρά για 36 χρόνια τώρα. Δεν δίστασε να αναφερθεί στις συνθήκες που επικρατούσαν όταν ανέλαβε την Προεδρία ο Δημήτρης Χριστόφιας, με το επικοινωνιακό αβαντάζ της Τουρκίας. Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι θα είχε καταστροφικές συνέπειες η διακοπή των συνομιλιών και η απόσυρση των προτάσεων που κατέθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Κάλεσμα ενότητας απηύθυνε ενόψει και της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Ο εκπρόσωπος δεν θέλησε να σχολιάσει τις προτάσεις που κατέθεσε ο Νίκος Αναστασιάδης από το βήμα του συνεδρίου των αποδήμων, υπενθυμίζοντας ότι εκκρεμεί μία ακόμη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου που θα καθοριστεί σύντομα. Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε από όλους να κρατήσουν τους τόνους χαμηλά.

Οι «μικροί»
Επανεξέταση της στρατηγικής στο Κυπριακό ζήτησε για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατοχύρωσης των μονομερών παραχωρήσεων της ε/κ πλευράς στην έκθεση του ΓΓ των ΗΕ τον Νοέμβριο. Μιλώντας στο συνέδριο των αποδήμων, ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι συμφωνεί με τη διασύνδεση των κεφαλαίων στο Κυπριακό, ενώ αντίθετα διαφωνεί με το άνοιγμα νέων ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας. Προειδοποίησε ακόμη ότι η έγκριση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο θα ενθάρρυνε την Τουρκία στη μάχη για νομιμοποίηση του ψευδοκράτους. Ο κ. Ομήρου απέρριψε ξανά την προοπτική σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης, αφού συνιστά συγκεκαλυμμένη επιδιαιτησία. Σημείωσε βεβαίως ότι μοναδικό θέμα της Διάσκεψης μπορεί να είναι μόνο η διεθνής πτυχή του Κυπριακού.
Αντιομοσπονδιακά έπαιξε ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης. Όπως υποστήριξε, αποδείχθηκε ότι η περιβόητη βάση διαπραγμάτευσης για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι απλά μια διάτρητη διακήρυξη, έρμαιο αντιφατικών ερμηνειών που βοηθά την τουρκική πλευρά να υλοποιεί το στόχο της. Αναγνώρισε καλές προθέσεις στον Πρόεδρο Χριστόφια, ωστόσο χαρακτήρισε επικίνδυνη και λανθασμένη την προσέγγισή του για δήθεν λύση των Κυπρίων για τους Κυπρίους, τονίζοντας ότι αυτή η θεωρία έχει αθωώσει την Τουρκία. Και ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ ζήτησε αξιοποίηση του ευρωπαϊκού παράγοντα. Συνάντηση κορυφής Ερντογάν - Χριστόφια ζήτησαν οι Οικολόγοι διά του Γιώργου Περδίκη.

ΠΟΛΙΤΗΣ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5566&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 27.08.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote