Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Θερινός... έρωτας Ελλάδας - Τουρκίας
Θερινός... έρωτας Ελλάδας - Τουρκίας Εκτύπωση E-mail
26.08.10

Η Χίος και η Μυτιλήνη κερδίζουν συνεχώς τις καρδιές των Τούρκων τουριστών. Οι ενώσεις επιχειρηματιών των νησιών ανέκαθεν διεκδικούσαν να απλοποιηθεί γραφειοκρατικά η άφιξη τουριστών από τα τουρκικά παράλια.

Το χρόνιο αίτημά τους εν μέρει υλοποιήθηκε φέτος με την άνευ βίζας είσοδο στη χώρα μας για τους κατόχους των πράσινων τουρκικών διαβατηρίων (που είναι υψηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι). Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, καθώς καθημερινώς εκατοντάδες Τούρκοι ταξιδεύουν με τα καραβάκια που ενώνουν τις δύο χώρες. «Υπολογίζουμε ότι από τις 28 Ιουλίου που άρχισε η εφαρμογή του μέτρου έχουν επισκεφθεί το νησί 1.500 Τούρκοι», λέει με ικανοποίηση στην «Κ» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου, κ. Αντώνης Ζαννίκος «και μάλιστα χωρίς καμία διαφημιστική καμπάνια». Ακόμα περισσότερες οι αφίξεις στη Μυτιλήνη, όπου εκτιμάται ότι σχεδόν 2.500 Τούρκοι έφθασαν από το Αϊβαλί. Το τουρκικό ταξιδιωτικό πρακτορείο «Cruise Holiday Onur Abaci» κάνει λόγο για 9.000 τουρίστες τουρκικής υπηκοότητας στα ελληνικά νησιά.

 
«Χάρη στους Τούρκους και την επιστροφή πολλών Χιωτών στην πατρίδα τους για διακοπές, δεν νιώσαμε τελικά την κρίση», σχολιάζει ο κ. Ζαννίκος. Από την κατά 20% αυξημένη φετινή τουριστική κίνηση στη γείτονα, τελικά, «τσιμπήσαμε» και εμείς λιγάκι. «Από τη νέα τάση συμπαρασύρθηκαν πολλοί Ευρωπαίοι που παραθέριζαν απέναντι να επισκεφθούν τα μέρη μας», αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μυτιλήνης, κ. Περικλής Αντωνίου. «Σχεδόν 5.000 κάτοχοι ευρωπαϊκών διαβατηρίων ήρθαν στη Λέσβο». Οι Ελληνες επαγγελματίες με χαρά βλέπουν τους Τούρκους επισκέπτες να «σηκώνουν» ολόκληρα μαγαζιά, αφού η πεποίθηση ότι τα ευρωπαϊκά προϊόντα είναι ποιοτικά ανώτερα είναι βαθιά ριζωμένη μέσα τους. «Ψωνίζουν πολύ ούζο, γλυκά του κουταλιού και ουίσκι, που πωλείται φθηνότερα εδώ», σημειώνει στην «Κ» ο ιδιοκτήτης του καταστήματος «Κεντρικόν» στη Μυτιλήνη. Αν, όμως, οι Τούρκοι ψωνίζουν από την Ελλάδα με ενθουσιασμό και οι Ελληνες δεν πάνε πίσω. Εκατοντάδες συμπολίτες μας επιβιβάζονται στα καραβάκια με σκοπό αγορές από την Τουρκία σε χαμηλές τιμές.
 
Εξ αφορμής του ξαφνικού αυτού καλοκαιρινού «έρωτα» τα δρομολόγια μεταξύ των δύο χωρών έχουν πυκνώσει και δεν λείπουν οι προσφορές- κράχτες για ένα εισιτήριο μετ' επιστροφής. Οξύμωρο, ωστόσο, παραμένει ότι ενώ το εισιτήριο από Μυτιλήνη για Αϊβαλί κοστίζει από 5 έως 15 ευρώ, το αντίστοιχο από το Αϊβαλί στοιχίζει 20 με 25 ευρώ (πέρυσι είχε τη διπλάσια τιμή).
 
Οι επαγγελματίες και από τις δύο πλευρές κάνουν όνειρα για το μέλλον. «Θα οργανώσουμε του χρόνου διαφημιστική καμπάνια» επισημαίνει ο κ. Ζαννίκος. Οι ξενοδόχοι «ποντάρουν» στους Τούρκους για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, δεδομένης της μικρής απόστασης και των επιλογών για διασκέδαση και ξεκούραση όλο τον χρόνο. «Περισσότεροι από 1,5 εκατ. Τούρκοι διαθέτουν πράσινο διαβατήριο», υπογραμμίζει ο κ. Αντωνίου. «Η Σμύρνη έχει 7 εκατομμύρια κατοίκους και το 1% να μας επισκέπτεται, θα είναι επιτυχία», συμπληρώνει ο κ. Ζαννίκος. «Η επιθυμία για επικοινωνία και ταξίδια είναι αμοιβαία», λέει στην «Κ» ο κ. Αλεξ Μπαλτατζής, ταξιδιωτικός πράκτορας στη Σμύρνη. «Οπως σήμερα φθάνουν εκατοντάδες πούλμαν στην Τουρκία με Ελληνες, στο μέλλον θα ταξιδεύουν οδικώς πολλοί Τούρκοι χαμηλότερων εισοδημάτων στη Β. Ελλάδα, αν συνεχιστεί η καλή συνεργασία».
 
Ο φόβος της... στραβής
 
Ωστόσο, όλοι φοβούνται μια «στραβή» που θα μπορούσε να καταστρέψει το οικοδόμημα της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και οικονομικής ανάπτυξης. «Υπάρχουν πολλές καταγγελίες για το τελωνείο στη Μυτιλήνη», αναφέρει προβληματισμένος ο κ. Αντωνίου. «Λόγω αθρόας προσέλευσης και του ελάχιστου προσωπικού αναγκάζονται οι άνθρωποι να περιμένουν μέχρι και δύο ώρες σε περιορισμένο χώρο χωρίς σκιά και νερό». Σε λίγες μέρες ξεκινά το Μπαϊράμι -η μεγάλη θρησκευτική γιορτή των Μουσουλμάνων- και αναμένεται ότι οι γείτονες θα «ξεδώσουν» σε ελληνικούς ρυθμούς. Οι Ελληνες επιχειρηματίες τους περιμένουν με... ανοιχτές αγκάλες, αλλά και με δισταγμό λόγω των περιορισμένων υποδομών. «Η Χίος ανθούσε όποτε είχε καλές σχέσεις με την απέναντι πλευρά», καταλήγει ο κ. Ζαννίκος.

kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5560&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων