Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Μια χώρα γεμάτη «ζαρντινιέρες» Εκτύπωση E-mail
01.10.07
 Τα όρια του εκδημοκρατισμού της δοκιμάζει καθημερινά η Τουρκία, σε μια πραγματικότητα εντελώς διαφορετική από εκείνη των κυβερνητικών σχεδιασμών που την θέλουν κοντύτερα στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Τα θύματα στον στίβο των ατομικών ελευθεριών είναι πολλά και συχνά οι κραυγές τους δεν ακούγονται πέραν των αστυνομικών κρατητηρίων ή των κελιών.

Μόνο στο τριήμερο 18-20 Σεπτεμβρίου, τα ποινικά δικαστήρια της Αγκυρας και της Κωνσταντινούπολης εκδίκασαν δώδεκα υποθέσεις ποινικοποίησης της ελευθερίας του λόγου, ενώ δύο περιπτώσεις θανάτου κρατουμένων κατά την ανάκριση ανακοινώθηκαν από την τουρκική αστυνομία την τελευταία εβδομάδα. 

Η διαρροή των απογοητευτικών επιδόσεων της τουρκικής δημοκρατίας, στην προσπάθεια εξευρωπαϊσμού των διωκτικών και δικαστικών της αρχών, οφείλεται στη δραστηριότητα μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), που καταγράφουν τα σχετικά περιστατικά.

Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των περιστατικών, οι διώξεις με βάση τους δρακόντειους νόμους που αποφεύγει να θίξει ο λαοπρόβλητος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, αλλά των οποίων την κατάργηση η Ε.Ε. θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. 

 Το άρθρο 301 του ποινικού κώδικα, που ποινικοποιεί την «προσβολή της τουρκικής ταυτότητας», είναι ένα από αυτά αλλά όχι το μόνο. Υπάρχει και το 216, που ποινικοποιεί την υποδαύλιση εθνοτικών εντάσεων και αποτελεί βασικό όπλο στον πόλεμο του κράτους κατά της ελεύθερης έκφρασης.

 Θύματα των άρθρων 

Ο δημοσιογράφος Σινάν Καρά, που «περιοδεύει» στα εδώλια τεσσάρων ποινικών δικαστηρίων για παραβιάσεις των 301 και 216, όπως επίσης ο αντιρρησίας συνείδησης Σερπίλ Κοκσάλ, οι Ιρφάν Ουκάρ και Ουμούρ Χοζατλί για προσβολή των δυνάμεων ασφαλείας και ο Χαλίλ Σαβντά για υποστήριξη των αρνητών στράτευσης του Ισραήλ, δεν είναι παρά μερικά από τα ονόματα της πιο πρόσφατης λίστας των διωκόμενων στην Τουρκία. 

 Μια άλλη λίστα είναι δραματικότερη, αν και μικρότερη: οι θάνατοι κρατουμένων κατά την ανάκριση.  Στα τελευταία περιστατικά καταγράφονται οι «αδιευκρίνιστοι» θάνατοι του νιγηριανού πρόσφυγα Φεστούς Οκεϊ και του πολωνού τουρίστα Ντάριους Βίτεκ, που συνοδεύθηκαν από αιτιάσεις τύπου «ζαρντινιέρας» και από εξαφάνιση βασικών στοιχείων της υπόθεσής τους.

 Η δράση του διαβόητου «βαθέος κράτους» επιβεβαιώνεται μέσα από τις παραπάνω υποθέσεις, με βασικότερη εκείνη του Σινάν Καρά, ο οποίος φυλακίστηκε επειδή επέκρινε τον αρχηγό των ένοπλων δυνάμεων, στρατηγό Μπουγιούκανιτ, για τη φράση του «είναι καλά παιδιά», όταν αναφέρθηκε σε αξιωματικούς που έβαλαν βόμβα σε κουρδικό βιβλιοπωλείο στο Σεμντινλί το 2005, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας άλλους δύο.

 Και στην τουρκική του εκδοχή, ο εκδημοκρατισμός δείχνει να βαλτώνει στα πινάκια των δικαστηρίων μιας Δικαιοσύνης που είναι «ο παλιάτσος των στρατηγών», κατά τον αυθάδη Σινάν Καρά.       

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=556&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 01.10.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote