Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Πόλεμο κατά του «Μνημονίου 2» ξεκινάει η Ν.Δ.
Πόλεμο κατά του «Μνημονίου 2» ξεκινάει η Ν.Δ. Εκτύπωση E-mail
25.08.10

Ποντάρει στη διεύρυνση της λαϊκής οργής από τα μέτρα που έρχονται και ξεκινάει πόλεμο στην κυβέρνηση με αιχμή του δόρατος το «Μνημόνιο 2» και τον ανασχηματισμό η Ν.Δ.

Επεσαν τα πρώτα πυρά από το οικονομικό επιτελείο (Μηταράκης, Σταϊκούρας, Ρωμαΐδου), θα ακολουθήσει κλιμάκωση και αποκορύφωση με την εμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, 18-19 Σεπτεμβρίου, από το βήμα της οποίας θα απευθυνθεί στους παραγωγικούς φορείς και θα δώσει την πρώτη συνέντευξη Τύπου από τότε που εξελέγη πρόεδρος της Ν.Δ.

Η Ρηγίλλης συνδέει με το Μνημόνιο και τον ανασχηματισμό. «Ο πρωθυπουργός βλέπει ότι η πολιτική του φέρνει βαρύτερες καταιγίδες το φθινόπωρο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος. «Γι' αυτό και θα προσπαθήσει με ανασχηματισμό να διώξει κάποια σύννεφα», συνέχισε. «Οι όποιες αλλαγές προσώπων δεν θα έχουν, όμως, αποτέλεσμα. Γιατί είναι η πολιτική της κυβέρνησης του Μνημονίου που φταίει και όχι τα πρόσωπα».

Σημαία

Η στρατηγική του αντι-μνημονίου θα είναι η σημαία της Ν.Δ. στον προεκλογικό αγώνα για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου με στόχο να δημιουργηθεί ένα αντικυβερνητικό μέτωπο από το οποίο προσδοκά εκλογικά οφέλη στον δεύτερο γύρο. Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκινάει τις επόμενες ημέρες μεγάλο πρόγραμμα περιοδειών σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να κάνει κοινωνό της στρατηγικής του κατά του Μνημονίου τις τοπικές κοινωνίες. Η Ρηγίλλης εκτιμά ότι ο χρόνος μετράει υπέρ της Ν.Δ. για τους εξής λόγους:

1. Η αναθεώρηση του Μνημονίου, η οποία γίνεται μέσα σε μόλις τρεις μήνες από την ψήφιση του αρχικού κειμένου στη Βουλή, «εκθέτει ακόμη περισσότερο τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς οι οποίοι αποδεικνύονται λογιστικές ακροβασίες», λένε οι οικονομικοί αναλυτές.

2. Τα νέα μέτρα που έρχονται και ισοδυναμούν με ένα νέο τσουνάμι κατά του οικογενειακού εισοδήματος, ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων, «θα εξωθήσουν στα άκρα τους πολίτες, που με την επιστροφή τους από τα μπάνια θα βρεθούν αντιμέτωποι με μπαράζ αυξήσεων σε ΔΕΗ, τρόφιμα κ.λπ.», τονίζουν.

3. Η μπάλα της Ν.Δ. θα πάρει και τα αποκαλούμενα από τον Α. Σαμαρά «εξαπτέρυγα» του ΠΑΣΟΚ, την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Καρατζαφέρη, που ψήφισαν το Μνημόνιο. Στο στόχαστρο θα βρεθούν και οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα στις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους, όπου τα χαρακτηριστικά της πολιτικής αναμέτρησης είναι κυρίως πολιτικά.

Η συνέντευξη

Μηταράκης, Σταϊκούρας και Ρωμαΐδου, κάτω από τις οδηγίες του προέδρου Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου Σταύρου Δήμα, όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, για να δοθεί προφανώς μεγαλύτερη πολιτική βαρύτητα στην κριτική, προσπάθησαν να αποδομήσουν τις κυβερνητικές προβλέψεις και χτύπησαν το καμπανάκι ότι «η εφαρμογή νέων μέτρων βρίσκεται προ των πυλών».

«Εντοπίζονται αστοχίες στις προβλέψεις και αποκλίσεις από τους ποσοτικούς στόχους που έχουν τεθεί, γεγονός που καταδεικνύει την προχειρότητα του σχεδιασμού και την έλλειψη γνώσης για τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτή πλέον αναδεικνύεται και στα ΜΜΕ», τόνισαν. «Η κυβέρνηση προσφεύγει σε λογιστικές ακροβασίες, σε συνεχείς μεταβολές των εκτιμήσεων και σε πολιτικές πρακτικές επιζήμιες για την οικονομία».

Παρουσίασαν τα δεινά της πραγματικής οικονομίας. «Η ύφεση βαθαίνει και η αγορά στραγγίζει», δήλωσαν. «Οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν και η έλλειψη ρευστότητας μέρα με τη μέρα διογκώνεται. Τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται. Η ανεργία αυξάνεται. Ο πληθωρισμός εκτινάσσεται στα ύψη. Το βιοτικό επίπεδο των πολιτών συρρικνώνεται δραματικά. Οι θυσίες των πολιτών δεν πιάνουν τόπο. Είναι σαφές ότι η «θεραπευτική αγωγή του Μνημονίου» αποδεικνύεται αναποτελεσματική».

«Επεσε έξω»

Κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι έπεσε έξω. «Μεγέθυνση - ανάπτυξη οικονομίας. Πρόβλεψη για το 2010: Η αρχική πρόβλεψη του Ιανουαρίου ήταν για ύφεση 0,3%, στη συνέχεια, τον Μάρτιο, μεταβλήθηκε στο 2% και στο Μνημόνιο διαμορφώθηκε στο 4%. Πραγματικότητα: Δεύτερο τρίμηνο του 2010 ύφεση 3,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 και 1,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους. Πρωτοφανής σε ένταση και έκταση συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας. Η μεγαλύτερη από το 1975. Πληθωρισμός. Πρόβλεψη για το 2010: 1,9%. Πραγματικότητα: Τον Ιούλιο ήταν στο 5,5%. Ο πληθωρισμός του Ιουλίου είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 13 ετών, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2009 ήταν 0,7%. Αυτή η τεράστια απόκλιση οδήγησε την τρόικα σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το ύψος του εναρμονισμένου πληθωρισμού για το 2010 στο 4,75%, σχεδόν 3 φορές υψηλότερα!»

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5555&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote