Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Σε υψηλούς τόνους η εξέταση Σανιδά για τα δομημένα ομόλογα
Σε υψηλούς τόνους η εξέταση Σανιδά για τα δομημένα ομόλογα Εκτύπωση E-mail
24.08.10

Σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης κινήθηκε η κατάθεση- εξέταση από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων.

 

Η εναρκτήρια κατάθεση του πρώην εισαγγελέα διήρκεσε δύο ώρες και ήταν εξαιρετικά λεπτομερειακή και βασισμένη σε αποκλειστικά νομικά επιχειρήματα, αντίκρουσης της κατάθεσης του επίσης πρώην εισαγγελέα Γιώργου Ζορμπά.

 
Τα σημεία διαφωνίας και μάλιστα εντονότατης είναι αφενός το σύννομο ή μη της κατάθεσης από τον πρώην εισαγγελέα και επικεφαλής της Αρχής- σήμερα Επιτροπής- για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες των εκθέσεων για τρεις υποθέσεις ομολόγων και αφετέρου η επικοινωνία η μη του κ. Ζορμπά με τον κ.Σανιδά για το θέμα της δέσμευσης των λογαριασμών Γ. Παπαμαρκάκη στα νησιά Κεϋμαν.
 
Ο κ. Σανιδάς επιχείρησε να αιτιολογήσει, γιατί δεν συμπεριέλαβε τα πορίσματα Ζορμπά στη δικογραφία, λέγοντας ότι δεν ήθελε να προκαταλάβει το έργο της προανάκρισης όταν υπήρχε ζήτημα δικονομικής ακυρότητας.
 
Επέμεινε εκτός αυτού επικαλούμενος τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αλλά και την ιδρυτική νομοθεσία για την Αρχή ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν οι «εκθέσεις Ζορμπά» να υπογράφονται μόνον από τον ίδιο, αλλά θα έπρεπε να συνυπογράφονται από όλα τα μέλη της Αρχής.
 
Αφενός, γιατί οι ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι λειτουργούν πάντα υπό την εποπτεία εισαγγελέα πλημμελειοδικών και σε καμία περίπτωση αυτοτελώς και αυτοδυνάμως. Και αφετέρου, γιατί από τη νομοθεσία της Επιτροπής προκύπτει ότι μόνον συλλογικώς μπορεί να λειτουργήσει εκδίδοντας πόρισμα και όχι έκθεση.
 
Εξάλλου ο πρώην εισαγγελέας του Α.Π. διέψευσε ότι είχε οποιαδήποτε τηλεφωνική ή άλλη επικοινωνία με τον κ. Ζορμπά για το θέμα των λογαριασμών Γ. Παπαμαρκάκη.
 
Οι βουλευτές της ΝΔ χαρακτήρισαν ως «πολλαπλή φούσκα» τις «εκθέσεις- σοφίσματα Ζορμπά», ενώ η καταγγελία που εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας ανέβασε το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης: «Ευθύνεστε για πράξεις συγκάλυψης. Τρεις φορές δεν στείλατε στη Βουλή τη δικογραφία για το Βατοπέδι, ούτε δείξατε την ίδια ευαισθησία, όταν απέδρασαν οι Καραβέλας και Χριστοφοράκος, ούτε όταν ακούγονταν τα περί συγκάλυψης»
 
-Δεν σας επιτρέπω, ήταν η απάντηση του πρώην δικαστικού που κτύπησε το χέρι του στο έδρανο του, όπως το μετέφερε ως σκηνή στους δημοσιογράφους ο κ. Πρωτόπαπας, ενώ ο ίδιος απάντησε: «Εδώ είστε μάρτυρας και μη μιλάτε με αυτό τον τρόπο. Επειδή αφορούσε πολιτικά πρόσωπα κάνατε τη συγκάλυψη».
 
Η κατάσταση «πήρε φωτιά» με αντιπαρατιθέμενους τους βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ η συνεδρίαση διεκόπη για λίγη ώρα. Κατά τους βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Νικ.Νικολόπουλο, Ευγενία Τσουμάνη- Σπέντζα ο μάρτυρας είπε ότι στην έρευνα Ζορμπά δεν κλήθηκαν από τον ίδιο ούτε ουσιώδεις μάρτυρες, όπως ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Κουρής. «Σημασία έχει το αποδεικτικό υλικό και όχι οι φαντασιώσεις του κ. Ζορμπά», σχολίασε ο κ. Νικολόπουλος.
 
Από την άλλη πλευρά το ΠΑΣΟΚ σημείωσε ως αποκάλυψη της διαδικασίας, ότι ο κ.Σανιδάς τον Ιούνιο του 2007 «μπλόκαρε» τη διαβίβαση στη Βουλή του πορίσματος του αντεισαγγελέα Εφετών Γρηγόρη Πεπόνη για τα δομημένα ομόλογα και για τη διερεύνηση ενδεχόμενης ευθύνης υπουργών.
 
Ο πρώην εισαγγελέας, αλλά και οι βουλευτές της ΝΔ που ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους επικαλέστηκαν την εγκύκλιο Λινού να γίνεται μία στοιχειώδης έρευνα πριν αποσταλούν δικογραφίες για υπουργούς στη Βουλή, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση του αντεισαγγελέα Πεπόνη, είπε ο κ. Σανιδάς ότι τα στοιχεία που επικαλείτο αφορούσαν τους αρμόδιους επιθεωρητές του υπουργείου, αλλά όχι τον τότε υπουργό Σάββα Τσιτουρίδη. Σημείωσε μάλιστα ότι δεν εστάλη στη Βουλή ο φάκελος ούτε μετά τη δική του αποχώρηση από την ενεργό υπηρεσία.
 
Αντίθετα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλαν τον πρώην εισαγγελέα ότι προανήγγειλε κατά αντιθεσμικό τρόπο διώξεις. Όταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας του επισήμανε ότι τρία χρόνια δεν έκανε τίποτε και ο εισαγγελέας απάντησε ότι «έρχονται διώξεις», στο ερώτημα του βουλευτή «από πού το γνωρίζει», εκείνος απάντησε: «Ρώτησα και έμαθα». -Προαναγγέλλει κατά τη συνήθη του πρακτική κατηγορητήρια, σχολίασε ο βουλευτής.
 
Διαφωνία έχει προκύψει όμως και για το θέμα της συνεννόησης ή μη των δύο πρώην δικαστικών για τους λογαριασμούς Παπαμαρκάκη. Η εμμονή του κ.Σανιδά σε άρνηση οδήγησε τον κ. Πρωτόπαπα στη σκέψη, όπως το ανέφερε άλλωστε μήπως γίνει κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των δύο πρώην εισαγγελέων.
 
Η ΝΔ από την πλευρά της έχει ζητήσει να αποσταλούν στον εισαγγελέα τα πρακτικά για να διερευνήσει ποιος ψεύδεται. Πάντως ο Προκόπης Παυλόπουλος έθεσε δύο αιτήματα. Αφενός να ερωτηθεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Τέντες, αν παρόμοια αιτήματα δικαστικής συνδρομής υποβάλλονται και γίνονται δεκτά προφορικώς.
 
Κι ακόμη να ερωτηθεί ο σημερινός επικεφαλής της επιτροπής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αν από το 1996 που λειτουργεί η επιτροπή, αν υπήρξε έστω και ένα προηγούμενο να ενεργεί ο πρόεδρος ατομικώς και να μην είναι συλλογικές οι αποφάσεις.
 
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5553&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote