Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Πολλά πύρινα μέτωπα ανά τη χώρα - Ενίσχυση δυνάμεων
Πολλά πύρινα μέτωπα ανά τη χώρα - Ενίσχυση δυνάμεων Εκτύπωση E-mail
18.08.10

Μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται από την Τρίτη στη Λαμία, καθώς και σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Λευκάδα. Δεκάδες μέτωπα ξέσπασαν την ίδια ημέρα, η οποία χαρακτηρίστηκε από πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Όπως ανακοίνωσε η πυροσβεστική, οι δυνάμεις σε όλα τα πύρινα μέτωπα ενισχύονται κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη.

Ειδικότερα, στην πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα στα "Νταμάρια" Λιθακιάς της Ζακύνθου, ενισχύονται οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και επιχειρούν κατά τη διάρκεια της νύχτας 25 πυροσβέστες, με 10 οχήματα και 15 άτομα πεζοπόρο.

Στη Ζάκυνθο είχαμε δύο πύρινα μέτωπα. Η πρώτη ξέσπασε στις 18:15 στην περιοχή "Νταμάρια" Λιθακιάς ενώ η δεύτερη εκδηλώθηκε τριανταπέντε λεπτά αργότερα στο Καταστάρι. Μόνο η δεύτερη έγινε εφικτό να τεθεί υπό έλεγχο.

Στα Σιμοτάτα Κεφαλονιάς επιχειρούν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, 20 πυροσβέστες, με 9 οχήματα και 37 πεζοπόρα τμήματα. Η πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση με πουρνάρια, σκίνα και χαμηλή βλάστηση, χωρίς να απειλεί κατοικημένη περιοχή.

Στην Καρυά Λευκάδος επιχειρεί πυροσβεστική δύναμη αποτελούμενη από 45 πυροσβέστες, με 18 οχήματα και 48 άτομα πεζοπόρο. Η πυρκαγιά ξέσπασε σε πευκοδάσος, στην κορυφή λόφου, πάνω από το χωριό Καρυά. Δεν απειλείται το χωριό, ωστόσο το έργο της κατάσβεσης δυσκολεύει από τα 5 μποφόρ του αέρα, που φυσά στην περιοχή. 

Ο νομάρχης Λευκάδας Κωνσταντίνος Αραβανής, ο οποίος έχει τον συντονισμό της επιχείρησης δήλωσε νωρίτερα στο ΑΠΕ: «Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες, έχουμε διασφαλίσει να σταματήσει η φωτιά από την μεριά των Πλατυστόμων και να μην κατεβεί προς την ανατολική ακτή της Λευκάδος. Ο κόσμος προσπαθεί να συμμετάσχει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που απειλεί την ορεινή Λευκάδα». 

Στον Παλαμπά Θεσπρωτίας επιχειρούν 37 πυροσβέστες, με 8 οχήματα και 30 άτομα πεζοπόρο. Η πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση, η οποία βρίσκεται κοντά σε ελληνοαλβανικά σύνορα.

Στην πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ζηλευτό Λιανοκλαδιού, επιχειρούν κατά τη διάρκεια της νύχτας 33 πυροσβέστες με 15 οχήματα και 40 άτομα πεζοπόρο. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κάνει λόγο για εμπρησμό αφού στην ίδια περιοχή τα δύο προηγούμενα 24ωρα έγιναν τρεις απόπειρες αλλά οι Πυροσβέστες πρόλαβαν να σβήσουν κάθε φορά την φωτιά κατά την εκδήλωση της.

Η σημερινή φωτιά ξεκίνησε σε παρακείμενο σημείο του δρόμου Λαμίας - Καρπενησίου και πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις -βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους- κατευθυνόμενη σε κοντινή δασική περιοχή. Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις εκείνη την ώρα βρίσκονταν στην περιοχή της Σπερχειάδας όπου 45 λεπτά νωρίτερα είχε εκδηλωθεί άλλη πυρκαγιά, η οποία τέθηκε σε έλεγχο.

Οι πυλώνες όμως υψηλής τάσης της Δ.Ε.Η. που υπάρχουν στην περιοχή του Ζηλευτού δεν επέτρεψαν στα αεροσκάφη να κάνουν ρίψεις στο κυρίως μέτωπο της πυρκαγιάς το οποίο με την αποχώρηση των αεροσκαφών έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.  «Θα είναι μεγάλη η νύχτα απόψε. Η κατάσταση είναι δύσκολη…» υπογράμμισε ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής στη Στερεά Ελλάδα κ. Νίκας, που συντονίζει το έργο των πυροσβεστών.

Εξάλλου, σε σχετική ύφεση βρίσκεται η φωτιά που έχει ξεσπάσει από το Σάββατο στα Κύθηρα. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, ενώ στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις.

Υπολογίζεται ότι κάηκαν 1.000 κυψέλες με μελίσσια καθώς και αμνοερίφια και βοοειδή, που εγκλωβίστηκαν στη φωτιά, καθώς και 10.000 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, θυμάρια, σκίνα, περιβόλια και ελιές. Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου σε δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Αγία Μονή.

Τέλος, υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά στην περιοχή Μαψός του Δήμου Τενέας, στον Νομό Κορινθίας. Στην κατάσβεση της φωτιάς συμμετείχαν 18 πυροσβέστες, με 7 οχήματα και 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη. Το έργο του συντονισμού είχε ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κορίνθου.

Υπό έλεγχο και πυρκαγιά στον Γαλατά Τροιζηνίας. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν 20 πυροσβέστες, με 7 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα της πυροσβεστικής.

Υπό έλεγχο τέθηκε και πυρκαγιά που ξέσπασε στην Κέρκυρα στην περιοχή Πόντι του Δήμου Αχίλλειον. Για την κατάσβεση της επιχειρούν 10 πυροσβέστες με τρία οχήματα.

Η πυρκαγιά στην Κύθνο, που ξέσπασε τη Δευτέρα κοντά στο Δήμο Κύθνου, τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.
nooz

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5532&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote