Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Επίσκεψη γενικού γραμματέα ΟΗΕ στο Πακιστάν
Επίσκεψη γενικού γραμματέα ΟΗΕ στο Πακιστάν Εκτύπωση E-mail
16.08.10

Οι πλημμύρες στο Πακιστάν που ανάγκασαν περίπου 20 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, είναι «πρωτοφανείς» και για το λόγο αυτό χρειάζονται την «πρωτοφανή» βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

«Στο παρελθόν έχω επισκεφτεί περιοχές σε όλον τον κόσμο που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, αλλά τίποτε δεν μοιάζει με αυτό», τόνισε στους δημοσιογράφους απο το Ισλαμαμπάντ, μετά την επίσκεψή του σε καταυλισμό στο κεντρικό Πακιστάν, αλλά και την περιήγηση που πραγματαποίησε πάνω από τις πληγείσες περιοχές.

«Το μέγεθος της καταστροφής είναι τόσο μεγάλο... τόσοι πολλοί άνθρωποι, τόσες πολλές περιοχές... τόσο μεγάλη ανάγκη. Ενας στους δέκα Πακιστανούς έχει πληγεί, το ένα πέμπτο της χώρας έχει καταστραφεί από τις πλημμύρες», είπε ο γενικός γραμματέας, καλώντας τον κόσμο να προσφέρει μεγαλύτερη βοήθεια στο Πακιστάν.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για βοήθεια ύψους 460 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους πρόσφυγες. Οι δωρητές έχουν υποσχεθεί να καλύψουν μόλις το 20% των χρημάτων που απαιτούνται για την παροχή τροφίμων, φαρμάκων και πόσιμου νερού στα θύματα της καταστροφής.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μέχρι τώρα, οι νεκροί φτάνουν τους 1.400.

Την ώρα της επίσκεψης Μπαν Κι-μουν, τοπικός αξιωματούχος ανακοίνωνε ότι καταγράφηκαν οι πρώτοι θάνατοι από έλλειψη τροφίμων. Το Κοχιστάν, μια ορεινή περιοχή, έχει αποκοπεί από την υπόλοιπη χώρα αφού οι πλημμύρες παρέσυραν γέφυρες και κατέστρεψαν δρόμους.

«Αντιμετωπίζουμε μια πολύ σοβαρή κρίση στην περιοχή μας με την έλλειψη τροφίμων. Πέντε παιδιά έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άλλοι άνθρωποι είναι πιθανό να πεθάνουν αν δεν φτάσουν εδώ τρόφιμα μέσα στις επόμενες δύο ημέρες», τόνισε ο Αμπντούλ Σατάρ Χάν, βουλευτής της περιοχής. Οι δηλώσεις του έγιναν από την γειτονική περιοχή Μπασάμ, αφού όλες οι γραμμές επικοινωνίας στο Κοχιστάν έχουν κοπεί.

«Ειδικά, ορισμένες ζώνες του Κοχιστάν είναι τελείως απομονωμένες και ο μόνος τρόπος για να φτάσουν εδώ είδη πρώτης ανάγκης είναι με ελικόπτερα. Αλλά μέχρι τώρα κανένα ελικόπτερο δεν έχει φανεί. Η κυβέρνηση μας αγνοεί τελείως», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής. «Τα περισσότερα αποθέματα καλαμποκιού καταστράφηκαν και ότι είχε απομείνει καταναλώθηκε. Επίσης οι κάτοικοι έχουν θανατώσει τα περισσότερα ζώα. Και τώρα δεν έχει μείνει τίποτε για να τραφούν», πρόσθεσε.

Το Κοχιστάν εκτείνεται από την περιοχή του πακιστανικού Κασμίρ στα Ιμαλάια ως την αφγανική επαρχία του Νουριστάν.

Επίσης, εκατοντάδες χωριά καταστράφηκαν και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι στο Μπαλουχιστάν, στο νοτιοδυτικό Πακιστάν.

«Η κατάσταση είναι τρομακτική. Ανθρωποι έχουν καταφύγει στις οροφές φορτηγών, οι γέφυρες έχουν παρασυρθεί και δρόμοι δεν υπάρχουν», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος, αναφέροντας πως οι αρχές διαθέτουν μόνο ένα ελικόπτερο και τέσσερα σκάφη για τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στην οποία αναφέρει ότι «είναι σημαντικό, για προφανείς πολιτικούς και ανθρωπιστικούς λόγους, να δείξει η Ευρώπη με εμφανή τρόπο την αλληλεγγύη της προς τον πακιστανικό λαό».

«Απέναντι σε μια τέτοια πραγματικά πρωτοφανή κρίση, η κινητοποίηση των Ευρωπαίων πρέπει να είναι συνολική, για να δείξει την ενότητα και την αποφασιστικότητά της η Ευρωπαϊκή Ένωση και να παρασύρει μαζί της την διεθνή κοινότητα ώστε να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή», προσθέτει.

Παράλληλα, ο Σαρκοζί τονίζει ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να κινητοποιήσει στρατιωτικές επιμελητειακές μονάδες για την αποστολή διεθνούς βοήθειας στους πλημμυροπαθείς.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την αποστολή αεροσκάφους με 60 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.
nooz

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5524&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote