Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Εξι γρίφοι για Σαμαρά
Εξι γρίφοι για Σαμαρά Εκτύπωση E-mail
13.08.10

Στο γραφείο του στη Ρηγίλλης θα είναι από τη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος προετοιμάζεται για την πρώτη του -ως ηγέτης της κεντροδεξιάς- εκλογική αναμέτρηση. Η μάχη για την Αυτοδιοίκηση αποτελεί αυτή την ώρα τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος θα επιδιώξει να ανεβάσει τα εκλογικά ποσοστά του κόμματός του στην επικράτεια και παράλληλα να κερδίσει όσες περισσότερες περιφέρειες μπορεί.

Η απόφαση να δοθεί, από την πλευρά της Ρηγίλλης, χαρακτήρας δημοψηφίσματος στις εκλογές του Νοεμβρίου έχει ήδη ληφθεί, αν και πολλά στελέχη της ΝΔ θεωρούν ότι αυτή η πολιτική μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στην περίπτωση κατά την οποία τα αποτελέσματα δεν είναι θετικά. Για τον κ. Σαμαρά, η μάχη του Νοεμβρίου, καθώς και η επιλογή των υποψήφιων που θα «πρωταγωνιστήσουν» στην αναμέτρηση, δεν είναι το μόνο θέμα που έχει να αντιμετωπίσει επιστρέφοντας στο γραφείο του στη Ρηγίλλης. Τα «αγκάθια» για τον πρόεδρο της ΝΔ είναι τα εξής:

 
Η στάση σιωπής του Κ. Καραμανλή δημιουργεί προβλήματα στον πρόεδρο της ΝΔ1. Η προβολή της εναλλακτικής πρότασης για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση. Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος θα κλιμακώσει την πίεσή του στην κυβέρνηση για την οικονομία όσο πλησιάζει η ώρα της εμφάνισής του στη ΔΕΘ, δεν έχει πείσει ακόμη μεγάλα τμήματα της κοινωνίας ότι υπάρχει εναλλακτική οικονομική πρόταση. Ακόμη και στελέχη της Ρηγίλλης παραδέχονται ότι οι θέσεις που παρουσίασε στο Ζάππειο χρειάζονται ανάλυση και εκλαΐκευση.
 
2. Η απόπειρα αποδόμησης στελεχών της κεντροδεξιάς, όπως είναι η κυρία Ντ. Μπακογιάννη και ο κ. Γ. Καρατζαφέρης.
 
Η φράση «εξαπτέρυγα του ΠΑΣΟΚ» που χρησιμοποιούν ο κ. Σαμαράς και τα στελέχη της Ρηγίλλης, έχει ως στόχο την πολιτική απομόνωση των δύο συγκεκριμένων προσώπων από την κομματική βάση της ΝΔ. Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής θα φανεί στις εκλογές του Νοεμβρίου.
 
3. Η εκτόνωση της έντασης στο εσωκομματικό πεδίο. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει απέναντι τους βουλευτές που συνομιλούν τακτικά με την κυρία Μπακογιάννη, αλλά και εκείνους που ουσιαστικά κάνουν «λευκή απεργία». Στόχος του είναι η αξιοποίηση όλων των στελεχών, κάτι που ενδεχομένως γίνει με τη συγκρότηση επιτροπής εκλογικού αγώνα.
 
4. Η βελτίωση των δημοσκοπικών δεδομένων της ΝΔ. Μέχρι σήμερα όλες οι κινήσεις του δεν φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα στο επίπεδο των δημοσκοπήσεων. Το κυβερνητικό παρελθόν, σε συνδυασμό με την εσωστρέφεια, «κρατά» χαμηλά τα ποσοστά της ΝΔ, κάτι που, εάν δεν βελτιωθεί στις πρώτες έρευνες του φθινοπώρου, θα προκαλέσει νέο «κύκλο» έντασης στο εσωτερικό της ΝΔ.
 
5. Η αντιμετώπιση του κ. Κ. Καραμανλή. Η σιωπή του πρώην πρωθυπουργού δημιουργεί πολλά και ποικίλα προβλήματα στον κ. Σαμαρά. Ο κ. Καραμανλής δεν φαίνεται διατεθειμένος να παρέμβει πριν από την εμφάνιση του προέδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ, όπως θα ήθελε ενδεχομένως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να μην καλείται διαρκώς να απαντά για τα όσα έγιναν ή δεν έγιναν τα τελευταία έξι χρόνια.
 
6. Η διαμόρφωση ενός συνολικού κυβερνητικού προγράμματος. Στην προσπάθειά του να αποκοπεί από το κυβερνητικό παρελθόν της ΝΔ, ο πρόεδρος του κόμματος έχει δώσει εντολή στον Ε. Στυλιανίδη να επεξεργαστεί νέες - καινοτόμες ιδέες και προτάσεις που θα τις εντάξει στο πρόγραμμα του κόμματος. Εφόσον αυτός ο στόχος επιτευχθεί, τότε είναι πιο εύκολο για τον κ. Αντ. Σαμαρά να εμφανίσει μια νέα εικόνα για το κόμμα του.
 
Η τακτική
Μέτωπο κατά κυβέρνησης με αιχμή την οικονομία
 
Με την επιστροφή του κ. Σαμαρά από τις διακοπές του, θα τεθεί σε εφαρμογή η τακτική πόλωσης με την κυβέρνηση, με αιχμή την οικονομία. Ηδη από τις προηγούμενες ημέρες κατέστη σαφές ότι η οικονομία θα αποτελέσει για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το βασικό θέμα στην προεκλογική εκστρατεία, που ατύπως φαίνεται να έχει ήδη ξεκινήσει. Πριν από δύο ημέρες και οι δύο αναπληρωτές τομεάρχες της ΝΔ κ. Μηταράκης και Σταϊκούρας, καθώς και ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Π. Παναγιωτόπουλος, επετέθησαν στην κυβέρνηση με αφορμή τα στοιχεία για τα έσοδα.
 
Ανάλογες τοποθετήσεις θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα για την ανεργία, τα στοιχεία του ΑΕΠ, τον τουρισμό, αλλά και για τα «λουκέτα» στην αγορά.
 
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς προγραμματίζει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, στους οποίους και θα αναλύσει τη δική του οικονομική πρόταση, σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά και να στηριχτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5516&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote