Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Πιστοποιητικά «αγνότητας» προσκόμισε η Siemens
Πιστοποιητικά «αγνότητας» προσκόμισε η Siemens Εκτύπωση E-mail
08.08.10

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την Εισαγγελία του Μονάχου επικαλείται η διοίκηση της μητρικής Siemens για να πείσει την ελληνική κυβέρνηση ότι η εταιρεία «έκανε ό,τι ήταν δυνατόν» για να παραδώσει στις ελληνικές αρχές στοιχεία, ονόματα και λογαριασμούς για τη διακίνηση χρήματος από τα «μαύρα ταμεία».

Μάλιστα, στις 27 Ιουλίου ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens στην Ελλάδα κ. Πάνος Ξυνής απέστειλε στον υπουργό Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη δύο επιστολές του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και της Εισαγγελίας του Μονάχου, με τις οποίες βεβαιώνεται η «εξαιρετική συνεργασία» της μητρικής εταιρείας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης των «μαύρων ταμείων».

 
Τις επιστολές, που έχουν τον χαρακτήρα βεβαιώσεων, ένα είδος «εταιρικών πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων», τις είχε ζητήσει η ίδια η Siemens, προς την οποία άλλωστε απευθύνονται. Μεγαλύτερη βαρύτητα έχει η επιστολή του αρμόδιου δικηγόρου του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης Τζόε Λίπτον. Ο κ. Λίπτον απευθύνεται, μέσω της Siemens, «σε κάθε ενδιαφερόμενο» αναφέροντας ότι έχουν υποπέσει στην αντίληψη των αμερικανικών αρχών «ισχυρισμοί για το γεγονός πως η Siemens δεν υπήρξε συνεργάσιμη με τις ελληνικές αρχές...». Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, αναφέρει ο κ. Λίπτον, «εκτιμά ως εξαιρετικές τις προσπάθειες συνεργασίας που κατέβαλε η Siemens σε παγκόσμιο επίπεδο και οι οποίες συμπεριέλαβαν σαρωτικές εσωτερικές έρευνες, τη δημιουργία πρωτοποριακών και αποτελεσματικών προγραμμάτων αμνηστίας και επιείκειας, καθώς και υποδειγματικές προσπάθειες σχετικά με τη διαφύλαξη, συγκέντρωση, εξέταση και ανάλυση των στοιχείων...».
 
H επιστολή του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης κοινοποιήθηκε και στον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο Siemens κ. Σήφη Βαλυράκη, που δεν αναμενόταν να... εντυπωσιασθεί από το περιεχόμενό της. Ο κ. Βαλυράκης έχει καταστήσει σαφές τόσο στην ηγεσία της θυγατρικής εταιρείας όσο και στον κ. Φόλκερ Γιουνγκ που είχε διατελέσει πρόεδρος του Δ.Σ. της ελληνικής εταιρείας, ότι δεν πιστεύει πως η ηγεσία της μητρικής εταιρείας δεν γνώριζε ποιοι πολιτικοί ελάμβαναν χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» στην Ελλάδα.
 
Την ίδια «σκληρή» γραμμή ακολουθούν οι εφέτες ανακριτές κ. Μ. Νικολακέα και κ. Ι. Φιοράκης, που έχουν διευκρινίσει στους συνομιλητές τους από τη γερμανική εταιρεία ότι δεν είναι δυνατόν «η ηγεσία της Siemens να μη γνώριζε ποιους πλήρωνε». Τόσο η κυβέρνηση όσο και η Δικαιοσύνη έχουν καταστήσει σαφές στους συνομιλητές τους, είτε πρόκειται για τους εκπροσώπους της εταιρείας είτε πρόκειται για τον άλλοτε Νο 3 κ. Φόλκερ Γιουνγκ, ότι δεν θα υπάρξει «έλεος» αν δεν «πέσουν ονόματα» στο τραπέζι. Από την πλευρά του ο κ. Γιουνγκ επέμεινε μιλώντας στην Εξεταστική Επιτροπή ότι δεν γνωρίζει «για να πει» - αλλά ουδείς φαίνεται να πείθεται από τη διαβεβαίωσή του αυτή. Κομβικό σημείο στη θέση που παίρνει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, μέσω του προέδρου της, είναι ότι και αν ακόμα τα αρμόδια όργανα της μητρικής εταιρείας δεν γνώριζαν «ποιον πλήρωναν», ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής εταιρείας κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος ήταν απολύτως «ενήμερος», καθώς ο ίδιος έκανε τις πληρωμές αυτές. Η πλευρά της διοίκησης της μητρικής εταιρείας φαίνεται να αισθάνεται άβολα με τον ισχυρισμό αυτό, γιατί έχει βάση αλήθειας.
 
«Δέσμευση σιωπής»
 
Ο κ. Βαλυράκης μάλιστα υποστηρίζει ότι ο κ. Χριστοφοράκος έχει στην ουσία δεσμευτεί με το ιδιωτικό του συμφωνητικό έναντι του πρώην εργοδότη του ότι δεν θα τον βλάψει, κάτι που η κυβέρνηση αλλά και το σύνολο των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής το ερμηνεύουν ως «δέσμευση σιωπής». Ισως και γι' αυτό να μη λαμβάνουν σοβαρά υπόψη κυβέρνηση και Εξεταστική Επιτροπή μία δεύτερη βεβαίωση από την Εισαγγελία του Μονάχου ότι η Siemens υπήρξε απόλυτα συνεργάσιμη. Από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας εκτιμάται ότι η Siemens «παίζει αυτά τα χαρτιά» για να φύγει «φθηνά» από το τραπέζι μιας ιδιότυπης πολιτικοδικαστικής διαπραγμάτευσης.
 
«Αν δεν πουν πού δόθηκαν τα 100 εκατομμύρια και δεν μιλήσουν για παραλήπτες ποσών από τα μαύρα ταμεία, δουλειές στην Ελλάδα δεν παίρνουν», λέγεται χαρακτηριστικά.
 
Εκροή 57 εκατ. ευρώ
 
Ιδιαίτερα επίμονη δείχνει να είναι η ελληνική πλευρά ως προς το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ, που υποτίθεται ότι εκταμιεύτηκε από τα «μαύρα ταμεία» προς την ελληνική εταιρεία, σε ένα χρονικό εύρος 10 ετών (1998-2007). Η αμερικανική δικηγορική εταιρεία Debevoice & Plimpton LLP έχει βεβαιώσει εκροή 57 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, εκ των οποίων περίπου 45 εκατομμύρια βρέθηκαν και δεσμεύτηκαν σε λογαριασμούς στην Ελβετία και το Μονακό. Προηγούμενες εκροές που αφορούσαν παλαιότερα στελέχη της Siemens (Γεωργίου, Καραβέλλας) γίνεται προσπάθεια να δεσμευτούν στην Ελβετία και το Λιχτενστάιν. Δεσμεύσεις των περιουσιακών στοιχείων Καραβέλλα έχουν ήδη γίνει στην Ουρουγουάη και την Αθήνα.
 
Σύμφωνα με εκτίμηση της «Κ», το συνολικό ποσόν των λογαριασμών που έχουν δεσμευτεί ξεπερνάει τα 57 εκατομμύρια ευρώ και κατά το 95% αφορά χρήματα που βρέθηκαν στα χέρια πρώην στελεχών της ελληνικής θυγατρικής της Siemens. Επειδή όμως το ελληνικό δημόσιο κινήθηκε σχετικά αργά, είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να αντλήσει πάνω από 10 εκατομμύρια από αυτούς τους λογαριασμούς, εφόσον βεβαίως τα δικαστήρια δεχθούν τα επιχειρήματά του. Το ταξίδι στο Μόναχο, αν γίνει, κάτι που θα εξαρτηθεί από το τι θα πει ο κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος, δεν αναμένεται ότι θα αλλάξει κάτι. Μέχρι αυτή την εβδομάδα, πάντως, δεν είχε κοινοποιηθεί στην Εισαγγελία του Μονάχου σχετικό αίτημα.
 
Kathimerini.gr
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5498&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote