Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Η τρόικα μάς βαθμολόγησε με τρία 10άρια και τρία 3άρια
Η τρόικα μάς βαθμολόγησε με τρία 10άρια και τρία 3άρια Εκτύπωση E-mail
08.08.10

Πέρασε τις θερινές εξετάσεις των ελεγκτών της τρόικας η ελληνική κυβέρνηση με ιδιαιτέρως θετικά σχόλια για τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του Μνημονίου και την «αποτελεσματική εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος έως τον Ιούνιο», παίρνοντας άριστα 10 (τρία συνολικά) για τις σκληρές μεταρρυθμίσεις σε Ασφαλιστικό, εργασιακά και δημοσιονομικά.

Δεν έλειψε όμως και η χαμηλή βαθμολογία των ελεγκτών (μας βαθμολόγησαν με τρία 3άρια) σε θέματα όπως η έκρηξη του πληθωρισμού και η φθίνουσα ανταγωνιστικότητα, στα οποία οι επιδόσεις είτε εξακολουθούν να είναι αρνητικές είτε να είναι οι μη αναμενόμενες. Η ελληνική οικονομία μπορεί να πέρασε το κρίσιμο αυτό τεστ και να εξασφάλισε τη δεύτερη δόση του δανείου ύψους 9 δισ. ευρώ, όμως έχει μπροστά της και άλλες κρίσιμες εξετάσεις.

Τα τρία μέτωπα. Το παιχνίδι τώρα παίζεται σε τρία καυτά μέτωπα:

1 Κλειστά επαγγέλματα, απελευθέρωση αγορών και ΔΕΗ. 2 Μαύρες τρύπες σε ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και νοσοκομεία.

3 Υστέρηση εσόδων που απαιτεί δραστική πάταξη της φοροδιαφυγής.

Οι επιδόσεις στα τρία αυτά μέτωπα θα κρίνουν αν στις εξετάσεις του Οκτωβρίου η τρόικα θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα ή θα ανάψει το πράσινο φως και για τη δόση των 9 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου.

Με την ολοκλήρωση του δεκαήμερου εξονυχιστικού ελέγχου, η τρόικα Ε.Ε- ΔΝΤ- ΕΚΤ κατέγραψε σε ένα τρισέλιδο κείμενο - προπομπό της έκθεσης αξιολόγησης που θα εγκριθεί τον Σεπτέμβριο στο ΕCΟFΙΝ και στο Γενικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και θα οδηγήσει στα 9 δισ. ευρώ της δεύτερης δόσης- τη «βαθμολογία» των κυβερνητικών επιδόσεων. Από το κείμενο αυτό προκύπτουν ευκρινώς οι κίνδυνοι που θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις ανεπιτυχών χειρισμών να τινάξουν στον αέρα τα μέχρι σήμερα θετικά αποτελέσματα στριμώχνοντας και πάλι την Ελλάδα στη γωνία των αγορών και των εταίρων της.

Το αγκάθι των ΔΕΚΟ. Στις θερινές εξετάσεις η κυβέρνηση δεν είχε υποχρέωση να παρουσιάσει μέτρα για τα κλειστά επαγγέλματα, την απελευθέρωση των αγορών και τον έλεγχο των δαπανών σε ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και νοσοκομεία. Αυτά θα κριθούν στην προσεχή εξεταστική. Ομως από τη θερινή αξιολόγηση προκύπτει ότι υπό το βάρος του πολιτικού κόστους και τις αντιστάσεις από παγιωμένα συμφέροντα, όπως αναφέρεται στην έκθεση της τρόικας, ελλοχεύουν ουσιαστικοί κίνδυνοι. Ετσι η τρόικα απαίτησε μέτρα εδώ και τώρα, ακόμη και αν η λύση του γόρδιου δεσμού των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ περνά μέσα από απολύσεις εργαζομένων, λύση που απορρίπτει η κυβέρνηση προκρίνοντας μετατάξεις. Το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει τον Σεπτέμβριο, όταν θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ που αποτελεί τον μεγαλύτερο βραχνά ελλειμμάτων με ετήσιο άνοιγμα 1 δισ. ευρώ και συσσωρευμένα χρέη 10 δισ. ευρώ. Ο ΟΣΕ θα αποτελέσει τον μπούσουλα για όλες τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ και το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθεια να κερδίσει την κοινή γνώμη ετοιμάζει ειδική μελέτη που θα καταγράφει πόσα δισεκατομμύρια στοιχίζουν στον έλληνα φορολογούμενο οι δέκα μεγαλύτερες πληγές στους κόλπους των δημόσιων επιχειρήσεων. Μόνο οι εγγυήσεις των δανείων των ΔΕΚΟ από το Δημόσιο φτάνουν τα 26 δισ. ευρώ, εξαιτίας των οποίων το δημόσιο χρέος θα διευρυνθεί κατά 5%- 7% του ΑΕΠ προσεγγίζοντας το 150% του ΑΕΠ το 2013, αφού τόσο η τρόικα όσο και η Εurostat έχουν απαιτήσει να συμπεριληφθούν στο δημόσιο χρέος.

Τα κλειστά επαγγέλματα. Στο μέτωπο των κλειστών επαγγελμάτων, η κυβέρνηση αρχικά πήρε καλή βαθμολογία για τα πρώτα βήματα απελευθέρωσης των οδικών μεταφορών- έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, αναφέρεται στην έκθεση- αλλά το θέμα θα κριθεί συνολικά στην εξεταστική του Οκτωβρίου, όταν θα πρέπει να έχουν αποκρυσταλλωθεί οι παρεμβάσεις για σειρά επαγγελματιών όπως οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, οι μηχανικοί, οι αρχιτέκτονες, οι φαρμακοποιοί και οι ορκωτοί ελεγκτές που περιλαμβάνονται πρώτοι στον κατάλογο των κλειστών επαγγελμάτων και έχουν στο σύνολό τους προειδοποιήσει με κινητοποιήσεις που προοιωνίζονται καύσωνα τον Σεπτέμβριο. Υπό επιτήρηση, παρά τις καλές προθέσεις, παραμένει άλλωστε η κυβέρνηση στους τομείς της υστέρησης εσόδων, της πάταξης της φοροδιαφυγής και της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος.

Η υστέρηση εσόδων. Το πρώτο εξάμηνο η υστέρηση εσόδων έναντι των στόχων που έφτασαν τα 1,4 δισ. ευρώ κρίθηκαν σχετικά ανεκτές καθώς θεωρήθηκαν επαρκείς οι εξηγήσεις της κυβέρνησης ότι η απόδοση των πολλών μέτρων που ελήφθησαν αναμένεται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, οπότε για παράδειγμα η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ θα φέρει στα δημόσια ταμεία 800 εκατ. ευρώ, η τρίτη αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά επιπλέον 450 εκατ. ευρώ, η επέκταση του λογιστικού προσδιορισμού και η είσπραξη του ΕΤΑΚ 2009 και του ΦΜΑΠ 2010 θα συμβάλουν με επιπλέον 750 εκατ. ευρώ.

Για τη συνέχεια όμως η τρόικα απαιτεί σημαντικά αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ Π. Τόμσεν δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «οι συνταξιούχοι συνέβαλαν όσο μπορούσαν, τώρα η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τους νόμους για την πάταξη της φοροδιαφυγής σε υψηλά εισοδήματα και μεγάλες περιουσίες». Τα αποτελέσματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής κρίνονται πενιχρά σε σχέση με τις δυνητικές εισπράξεις αλλά αναγνωρίζονται τα πρώτα θετικά βήματα με την εντατικοποίηση των ελέγχων από το ΣΔΟΕ, τα αυξημένα πρόστιμα και την επιστράτευση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως οι κατασχέσεις ακινήτων μεγαλοοφειλετών.

Οι τράπεζες. Το τραπεζικό σύστημα και η διατήρηση της σταθερότητάς του αποτελεί επίσης ένα δύσκολο πεδίο, στο οποίο η κυβέρνηση θα κριθεί τον Οκτώβριο. Η τρόικα απαίτησε νέα ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, απαίτηση στην οποία η κυβέρνηση απάντησε με νέο πακέτο εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ. Τώρα απαιτεί να δοθεί λύση στο θέμα της ΑΤΕ, για την οποία πληροφορίες φέρουν την τρόικα να επιθυμεί ιδιωτικοποίηση και να ισχυροποιηθεί η θέση των ελληνικών τραπεζών μέσω συγχωνεύσεων. Διατυπώθηκε πάντως ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα ευρωπαϊκά stress tests, οδηγώντας τις περισσότερες εξ αυτών σε αποστάσεις ασφαλείας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα πρέπει να έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση έως τον Σεπτέμβριο με απόθεμα κεφαλαιακής ενίσχυσης 10 δισ. ευρώ- για όποια τράπεζα το χρειαστεί με ενδεχόμενο κίνδυνο κρατικοποίησης- από τα κεφάλαια του μηχανισμού στήριξης.

Μετεξεταστέα... τρόικα. Μετεξεταστέα κινδυνεύει, τέλος, να μείνει η κυβέρνηση σε θέματα πληθωρισμού και ανταγωνιστικότητας, το ίδιο όμως κινδυνεύει να μείνει και η τρόικα. Δεν είναι τυχαίο ότι η τρόικα αρχικά εκτιμούσε ότι ο πληθωρισμός φέτος στην Ελλάδα- σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης- θα καθηλωνόταν σε επίπεδα κάτω από το 2% και τώρα αναθεώρησε τις δικές της εκτιμήσεις σε 4,75%! Προφανώς ούτε οι ελεγκτές της τρόικας είχαν συνειδητοποιήσει το μέγεθος των διαρθρωτικών αδυναμιών στην αγορά και τώρα αναγνωρίζουν ότι οι αλλαγές αυτές δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη, γι΄ αυτό και δίνουν πίστωση χρόνου. Πληθωρισμός 5,5% ύστερα από 13 χρόνια

Στο υψηλότερο σημείο από τον Αύγουστο του 1997, στο 5,5%, έκλεισε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο, αναδεικνύοντας τις πιέσεις που υφίστανται οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις έμμεσων φόρων, την έλλειψη ανταγωνισμού και τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής αγοράς. Οι εκπτώσεις και οι προσφορές δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν τις διαρκείς ανατιμήσεις σχεδόν σε όλο το φάσμα της αγοράς και έτσι ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε περαιτέρω από το 5,2% του Ιουνίου. Σε σχέση με τον Ιούνιο ευνοϊκά επέδρασαν οι εκπτώσεις που αφαίρεσαν 9/10 από τον δείκτη, ενώ από την άλλη πλευρά αυξητικές επιδράσεις άσκησαν η βενζίνη, η καθιέρωση ΦΠΑ στο ταξί, οι μικροαυξήσεις σε κρέατα, γαλακτοκομικά, φάρμακα, αυτοκίνητα και είδη νοικοκυριού, ενώ ουσιαστικές ήταν οι επιπτώσεις και εξαιτίας της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ από το 10% στο 11% και από το 21% στο 23%.

Στο δωδεκάμηνο Ιούλιος 2009- Ιούλιος 2010, τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν αυξήσεις- φωτιά που φτάνουν το 39,2% στη βενζίνη. Ακολουθούν αυξήσεις 28,7% σε τέλη κυκλοφορίας και διόδια, 12,2% σε κοσμήματα και ρολόγια, 11,3% στα ασφάλιστρα μεταφορών,10,9% στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 10,3% στα αυτοκίνητα, 8,1% στις υπηρεσίες μεταφορών, 7,2% στον ηλεκτρισμό και 6,8% στη νοσοκομειακή περίθαλψη. Οι μειώσεις τιμών που καταγράφονται από την άλλη πλευρά είναι ανεπαίσθητες και ως επί το πλείστον συγκυριακές, με εξαίρεση τις τιμές των φαρμάκων που έχουν μειωθεί κατά 15,8%. Ακολουθούν μειώσεις 12,4% στα νωπά φρούτα, 1,9% στα νωπά λαχανικά, 1,2% στο λάδι και 1,4% στις τιμές οπτικοακουστικού εξοπλισμού και υπολογιστών.


ta nea

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5494&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote