Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Θάλαμος αερίων» η Μόσχα
«Θάλαμος αερίων» η Μόσχα Εκτύπωση E-mail
08.08.10

Σε «θάλαμο αερίων» έχουν μετατρέψει τη Μόσχα, ο καύσωνας και τα τοξικά αέρια, τα οποία παράγονται από τις δεκάδες πυρκαγιές που μαίνονται στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας. Η ζωή των Μοσχοβιτών έχει μετατραπεί σε μαρτύριο, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 52.

Ο δηλητηριώδης καπνός διαρκώς πυκνώνει, διεισδύοντας στο εσωτερικό των κτιρίων, ακόμη και στο μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας. Αυξημένες είναι οι τιμές των συγκεντρώσεων του μονοξειδίου του άνθρακα, που το μεσημέρι ξεπέρασαν κατά 6,6 φορές τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

Εν τω μεταξύ, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι καιρικές συνθήκες δεν πρόκειται να αλλάξουν μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη. Το θερμόμετρο άγγιξε σήμερα στα περίχωρα της Μόσχας τους 40 βαθμούς Κελσίου, ανεβάζοντας το μέσο όρο της περιόδου στους 38 βαθμούς.

Οι υπηρεσίες της Μόσχας καλούν τους πολίτες να παραμένουν μέσα στα σπίτια τους και να σφραγίζουν τα παράθυρά τους με βρεγμένα πανιά και ταινίες. Εκατοντάδες χιλιάδες μάσκες πουλήθηκαν ή χορηγήθηκαν τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο οι ειδικοί εκφράζουν επιφυλάξεις για τη βοήθεια, που μπορούν να προσφέρουν, ενώ στο κέντρο της πόλης, η κίνηση είναι μειωμένη.

Προβλήματα έχουν προκληθεί και στα δύο διεθνή αεροδρόμια της ρωσικής πρωτεύουσας, όπου η κυκλοφορία των αεροσκαφών διεκόπη λόγω της χαμηλής ορατότητας.

Το μέτωπο των πυρκαγιών

Το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών ανακοίνωσε ότι από σήμερα η επιχείρηση κατάσβεσης των κοιτασμάτων τύρφης θα γίνεται πλέον σε 24ωρη βάση, σε μια προσπάθεια να ανακουφιστεί η ταλαιπωρημένη από τον καπνό ρωσική πρωτεύουσα.

Ήδη ο δήμος της ρωσικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε την αποστολή ακόμη 500 ανδρών για την κατάσβεση των πυρκαγιών στα περίχωρα της πόλης. Μέχρι στιγμής, καθημερινά στο μέτωπο των πυρκαγιών βρίσκονται περισσότερα από 161.000 άτομα και 26.000 μηχανικά μέσα, εκ των οποίων 56 εναέρια. Ωστόσο, οι πολίτες για ελλείψεις και ανεπάρκεια σχεδιασμού στις επιχειρήσεις πυρόσβεσης.

Το έργο της πυρόσβεσης συνδράμουν και τρία ιταλικά, δύο αρμενικά και δύο ουκρανικά αεροσκάφη, καθώς και δύο ελικόπτερα από το Καζακστάν και ένα από τη Λευκορωσία. Βοήθεια έχουν προσφέρει και η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία αλλά και η Βουλγαρία. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, το τελευταίο 24ωρο, η έκταση των πυρκαγιών αυξήθηκε από 1.795.955 σε 1.935.164 στρέμματα.

Το πρωί μαίνονταν ανεξέλεγκτες 853 εστίες, εκ των οποίων οι 32 αφορούσαν κοιτάσματα τύρφης και οι υπόλοιπες δασικές εκτάσεις. Παράλληλα, εμφανίστηκαν 290 νέες εστίες, από τις οποίες έγινε δυνατή η κατάσβεση των 244.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επτά περιοχές

Επτά περιοχές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί οι Νίζνι Νοβγκοροντ, Ριαζάν και Βορονεζ. Περισσότερα από 2.000 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τις φλόγες, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων αλλά και χωραφιών με σιτηρά έχουν καεί.

Ήδη η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις εξαγωγές σιτηρών από τις 15 Αυγούστου έως και τις 31 Δεκεμβρίου, καθώς το 1/5 της σοδειάς της έχει καταστραφεί από τις πυρκαγιές και την ξηρασία.

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5493&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote