Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Πρόσφυγες β' κατηγορίας
Πρόσφυγες β' κατηγορίας Εκτύπωση E-mail
03.08.10

Πρόσφυγες χωρίς δικαιώματα είναι σύμφωνα με το ΕΔΑΔ όσοι Ε/Κ μη κάτοχοι τίτλων ιδιοκτησίας εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες. Δεν δικαιούνται θεραπεία για ηθική βλάβη

Ολοένα και πιο σκληροί αλλά και πιο άδικοι γίνονται οι όροι του «παιχνιδιού» όσον αφορά το δικαίωμα των Ε/Κ προσφύγων να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες, ή έστω να διεκδικήσουν χρηματικές αποζημιώσεις για τη στέρηση των πατρογονικών τους εστιών την οποία υφίστανται από το 1974 λόγω της τουρκικής εισβολής. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έριξε στο τραπέζι ακόμα μια νομική επισήμανσή του, η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ περιορίζει τον αριθμό των Ε/Κ προσφύγων (ως προς την πτυχή των νομικών διεκδικήσεων) ακόμα περισσότερο.

Πρόκειται για τη θέση που διατυπώνει το Δικαστήριο στο πλαίσιο της απόφασής του για το τρίπτυχο προσφυγών «Παπαγιάννη, Παπαγεωργίου και Αγαπίου», σύμφωνα με την οποία το ιερό δικαίωμα στην οικία έχουν μόνο όσοι είναι σήμερα κάτοχοι τίτλων ακίνητων περιουσιών στα κατεχόμενα και όχι όλοι όσοι εκδιώχθηκαν από οικίες στις οποίες διέμεναν μέχρι το 1974 (τα μέλη μιας οικογένειας για παράδειγμα). Συνεπαγωγικά, στα μάτια του ΕΔΑΔ, παραβίαση για το άρθρο 8 (δικαίωμα απόλαυσης οικίας) υφίσταται μόνο για τους κατόχους τίτλων, με τα υπόλοιπα μέλη μιας οικογένειας να θεωρούνται ως... παράπλευρες απώλειες και να μην δικαιούνται ούτε καν αποζημιώσεις για την ηθική βλάβη που έχουν υποστεί.
Γίνεται κατανοητό ότι αυτή η θέση περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των 211.000 προσφύγων στο όνομα των οποίων (211.000 συν τα παιδιά τους, όπως συνηθιζόταν να αναφέρεται τότε) υποβλήθηκε η Τέταρτη Διακρατική προσφυγή, ενώ αποτελεί ένα νέο κτύπημα από το Στρασβούργο στον αγώνα των προσφύγων.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα η νομολογία του Δικαστηρίου δεν συνέδεε το δικαίωμα στην πατρογονική εστία με την ιδιότητα του ιδιοκτήτη.
 
Βλάβη ανά κοτσάνι
Το ένα σκέλος των προσφυγών Παπαγιάννη, Παπαγεωργίου και Αγαπίου αφορά τις υποθέσεις τών μέχρι πρόσφατα αγνοουμένων, τα οστά των οποίων εντοπίστηκαν σε πηγάδι στο κατεχόμενο Τζιάος. Ωστόσο, οι αιτητές των προσφυγών (συγγενείς των αγνοουμένων) κατήγγειλαν την Τουρκία και για παρεμπόδιση πρόσβασής τους στις περιουσίες τους και ειρηνικής απόλαυσης των κατοικιών τους (κάτω από το άρθρο 8 που αφορά κυρίως την απαίτηση για επιστροφή και για ηθική βλάβη από την παρεμπόδιση πρόσβασης στην οικία τους).
Το Τέταρτο Τμήμα του ΕΔΑΔ -στην απόφασή του για το παραδεκτό των τριών προσφυγών- αποφάνθηκε πως πρώτα από όλα οι αιτητές δεν έχουν αποταθεί στην επιτροπή αποζημιώσεων κι ως εκ τούτου δεν έχουν εξαντλήσει τα εσωτερικά ένδικα μέσα όπως υποχρεούνται.
Το Τμήμα ωστόσο δεν αρκέσθηκε να απορρίψει το αίτημα βάσει αυτής της επισήμανσης, αλλά προχώρησε κι ένα βήμα παραπέρα. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι δικαίωμα για νομική διεκδίκηση επί της πατρογονικής οικίας έχουν μόνο όσοι διαθέτουν σήμερα τίτλο ιδιοκτησίας (αρχικοί ιδιοκτήτες ή κληρονόμοι) κι όχι όλοι όσοι διέμεναν τότε στο ακίνητο, όντας μέλη της ίδιας οικογένειας. Μάλιστα, το Τέταρτο Τμήμα αναφέρει ότι αρκετοί από τους τότε διαμένοντες (μη κατόχους τίτλων) στις κατεχόμενες οικίες είχαν συμπληρώσει μεγάλα χρονικά διαστήματα διαμονής (έως και 50 χρόνια) σε αυτές τις κατοικίες (γεγονός που συγκρούεται ακόμα και με πρόσφατες αποφάσεις του ΕΔΑΔ το 2009 για ε/κ προσφυγές). Εντούτοις, εκφράζει τη θέση ότι ο κάτοχος του τίτλου δικαιούται να αποταθεί στην επιτροπή αποζημιώσεων, η οποία θα προτείνει μια από τις θεραπείες της χρηματικής αποζημίωσης, της αποκατάστασης ή της ανταλλαγής. «Για αυτό το λόγο το Δικαστήριο είναι της άποψης ότι οι διεκδικήσεις των αιτητών για παρεμπόδιση πρόσβασης τους στις παλιές τους οικίες εξαρτώνται από το αποτέλεσμα ενδεχόμενης αίτησης του ιδιοκτήτη στην επιτροπή» αναφέρει χαρακτηριστικά το Δικαστήριο, το οποίο και επισημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα για τους μη κατόχους τίτλων διεκδίκησης αποζημιώσεων για ηθική βλάβη ως προς τον εκδιωγμό τους από τις πατρογονικές τους εστίες, αλλά και ως προς την παρεμπόδιση πρόσβασής τους σε αυτές.
 
Τρίτο και φαρμακερό
Οι προαναφερθείσες επισημάνσεις του Δικαστηρίου έρχονται να δυσχεράνουν περαιτέρω τη νομολογία που υιοθετείται στο Στρασβούργο για τις ε/κ περιουσίες. Να θυμίσουμε ότι στις προηγούμενες πρόσφατες αποφάσεις του το ΕΔΑΔ επέφερε δυο σημαντικά πλήγματα στον προσφυγικό κόσμο.
Αρχικά το Δικαστήριο -στην απόφασή του για την προσφυγή Δημόπουλος- υποβάθμισε τα νομικά δικαιώματα των αρχικών Ε/Κ ιδιοκτητών κατεχόμενων ακινήτων, αναγνωρίζοντας αναβαθμισμένα δικαιώματα στον σημερινό χρήστη τέτοιων περιουσιών. Σε όποιες δηλαδή περιπτώσεις το κατεχόμενο ακίνητο έχει παραχωρηθεί παράνομα σε άλλον χρήστη, ο αρχικός ιδιοκτήτης μάλλον θα περιορισθεί σε άλλες μορφές θεραπείας, σύμφωνα με τη θεώρηση του ΕΔΑΔ.
Σε δεύτερο βαθμό το ΕΔΑΔ (στην απόφαση για τη Δημόπουλος, αλλά και στις Ασπρόφτα και Πετρακίδου) υπέδειξε ότι όσον αφορά άτομα για τα οποία ο ξεριζωμός ξεκίνησε σε μικρή ηλικία, δεν υφίσταται θέμα συναισθηματικού δεσμού με την πατρογονική τους οικία. Στην ουσία δηλαδή το ΕΔΑΔ έρχεται τώρα και περιορίζει ακόμα περισσότερο τις όποιες νομικές διεκδικήσεις θα μπορούσαν να απορρέουν από την τουρκική εισβολή και την κατοχή και δη όσον αφορά την πτυχή της πατρογονικής εστίας.
Οι διατυπώσεις του ΕΔΑΔ είναι άκρως ενοχλητικές, με το Δικαστήριο να δείχνει σαφέστατες προθέσεις να ξεκαθαρίσει μια και καλή το σκηνικό, αλλοιώνοντας ακόμα και τις ίδιες τις πρόνοιες του άρθρου 8 της Σύμβασης. Με αυτές τις διατυπώσεις το ΕΔΑΔ με τρόπο απόλυτο κατατάσσει τους μη ιδιοκτήτες πατρογονικής εστίας σε δεύτερης κατηγορίας πρόσφυγες καταστρατηγώντας το άρθρο 8 της Σύμβασης.
Επιπρόσθετα, γίνεται κατανοητό ότι η συνεχιζόμενη «διολίσθηση» της νομολογίας του ΕΔΑΔ ως προς τις ε/κ διεκδικήσεις έχει αρνητικό αντίκτυπο και στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Ήδη η τ/κ πλευρά χρησιμοποιεί την απόφαση στη Δημόπουλος, υποδεικνύοντας τα ενισχυμένα δικαιώματα του σημερινού χρήστη έναντι του αρχικού ιδιοκτήτη μιας ακίνητης περιουσίας.

POLITIS

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5479&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote