Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Οι πρώτοι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ
Οι πρώτοι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ Εκτύπωση E-mail
01.08.10

Στο... παρά πέντε για την ανακοίνωση των υποψήφιων δημάρχων του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται η Ιπποκράτους.
Προηγήθηκαν «μαραθώνιες» συνεδριάσεις. Συγκεντρώθηκαν στοιχεία για κάθε ενδιαφερόμενο χωριστά. Μετρήθηκε η «απόδοσή» τους σε σχέση με τους πιθανούς «αντιπάλους» τους ανά δήμο. Ελέγχθηκαν τα «πόθεν έσχες» που εκλήθησαν να καταθέσουν οι υποψήφιοι στην αρμόδια Επιτροπή. «Ζυγίστηκαν» οι αντιρρήσεις που προέβαλαν τοπικά στελέχη και βουλευτές.

 

Και το κυριότερο; Εγινε αναλυτική συζήτηση για τη δυνατότητα των υποψηφίων να προσέλθουν στον δεύτερο γύρο έχοντας εξασφαλίσει τις αναγκαίες «συμμαχίες» με τους άλλους συνδυασμούς - ακόμη και με τους πιθανούς «αντάρτες» από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

 Το μεγάλο στοίχημα παραμένει και αφορά την επιλογή στελεχών, λοιπόν, που να μπορούν να σηκώσουν το βάρος του... σταυρού, που επιβάλλει το 50%+1, για την εκλογή των υποψηφίων τη δεύτερη Κυριακή. Το κυβερνών κόμμα δεν υποτιμά το γεγονός ότι τα σκληρά μέτρα του μνημονίου μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την επιχείρηση κατάκτησης της πλειοψηφίας των 325 Καλλικρατικών Δήμων.

Εκτιμούν, ωστόσο, ότι το κρας τεστ για το ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά την εκλογική δυναμική του πανελλαδικά θα γίνει κυρίως στη μάχη που θα δοθεί στις Περιφέρειες, για τις οποίες οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στην επετειακή εκδήλωση της 3ης του Σεπτέμβρη. Οι γνωρίζοντες δεν αποκλείουν, πάντως, ένας μικρός αριθμός υποψήφιων περιφερειαρχών να γίνει νωρίτερα, περί τα τέλη του Αυγούστου για «ειδικούς λόγους». Η Επιτροπή ανάδειξης υποψηφίων υπό τον Θανάση Τσούρα και το «σκανάρισμα» του κ. Σωκράτη Ξυνίδη έχουν ήδη καταλήξει στους 150 υποψήφιους για τους αντίστοιχους δήμους που προέκυψαν από τον «Καλλικράτη» (συνολικά οι δήμοι είναι 325).

Τα δύο στελέχη, όπως και τα άλλα μέλη της Επιτροπής (όπως οι κυρίες Ρεγγίνα Βάρτζελη, Χρ. Κισκήρα και οι κ. Σπίρτζης και Μίχος) ανέλαβαν να αναζητήσουν όλο αυτό το διάστημα υποψηφίους που να συμπληρώνουν μια «λίστα» με διπλό συμβολισμό: την εμπειρία και την ανανέωση. «Προσπαθήσαμε να πέσει ο μέσος όρος ηλικίας κάτω από τα 55 έτη», λέει χαρακτηριστικά μέλος της Επιτροπής, σπεύδοντας να προσθέσει ότι η ανανέωση δεν είναι μόνο ηλικιακή, αλλά προκύπτει από την ανάγκη συμμετοχής άφθαρτων δυναμικών ανθρώπων, που θέλουν να ηγηθούν της πορείας στους νέου τύπου δήμους.

Αυτό που πρόσεξαν επίσης, ήταν να μην παραβούν τον... κανόνα της συμμετοχής αυξημένου αριθμού γυναικών ως επικεφαλής των πράσινων ψηφοδελτίων, που είχε εκ των προτέρων ζητήσει και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Στόχος της επιτροπής είναι μέχρι τις 22 Αυγούστου να έχει ανακοινωθεί το σύνολο των υποψήφιων δημάρχων, όπως και να έχει ολοκληρωθεί ουσιαστικά η επιλογή των αντιπεριφερειαρχών, που εκ των πραγμάτων θα παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο με τους περιφερειάρχες, αφού θα έχουν την ευθύνη των σημερινών νομών (ένας αντιπεριφερειάρχης για κάθε νομό).

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά για τα αποτελέσματα και τις «λίστες» σε σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του με τον κ. Θ. Τσούρα την περασμένη Πέμπτη. Εκεί, ετέθη και πάλι το ενδεχόμενο επιστροφής στο 42% για την εκλογή δημάρχων, με την επιφύλαξη πάντως ότι κάτι τέτοιο ίσως εκληφθεί ως υπαναχώρηση του ΠΑΣΟΚ υπό τον φόβο της ήττας σε κάποιους δήμους τη δεύτερη Κυριακή.

Για τις δε περιπτώσεις όπου οι υποψήφιοι για το «χρίσμα» είναι περισσότεροι από τρεις και καταγράφονται ισχυρές συγκρούσεις στις τοπικές οργανώσεις, αποφασίστηκε να γίνουν προκριματικές εκλογές ή η διενέργεια γκάλοπ μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις της Επιτροπής ήταν ομόφωνες.

Δευτέρα ή Τρίτη τα πρώτα «χρίσματα»
Τα σίγουρα ονόματα και σε ποιους δήμους

Τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη, πάντως, θα ανακοινωθεί η πρώτη «λίστα» των υποψήφιων δημάρχων. Μέχρι χθες δεν είχε αποφασιστεί ποια από τα 150 ονόματα θα συμπεριλαμβάνονταν στην πρώτη «φουρνιά», αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα δημοσιοποιηθούν υποψηφιότητες από διάφορες περιοχές της χώρας. Σίγουρη είναι, μεταξύ άλλων, η υποψηφιότητα των παρακάτω:

  • Στη Βέροια υποψήφια δήμαρχος θα είναι η νυν, η κυρία Χαρούλα Ουσουτζόγλου, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
  • Στην Κομοτηνή, υποψήφιος δήμαρχος θα είναι ο 45χρονος Γιώργος Πετρίδης, ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος και δημοτικός σύμβουλος της πόλης.
  • Στο Αγρίνιο, υποψήφιος θα είναι ο νυν δήμαρχος κ. Παύλος Μοσχολιός, ενώ ο νυν νομάρχης (και πρώην δήμαρχος επί χρόνια) Θ. Σώκος διεκδικεί το χρίσμα για την Περιφέρεια Αιτωλοακαρνανίας.
  • Για τον Δήμο Σάμου υποψήφιος θα είναι ο κ. Στέλιος Θάνος, που σήμερα είναι αντινομάρχης του νησιού.
  • Στη Νάξο θα είναι υποψήφιος ο κ. Νίκος Μαράκης με εμπειρία στα αυτοδιοικητικά.
  • Στον Δήμο Χανίων θα είναι υποψήφιος ο νυν βουλευτής κ. Μανώλης Σκουλάκης.
  • Στο «διπλανό» Ρέθυμνο, υποψήφιος δήμαρχος κατεβαίνει ο κ. Γιώργος Μαρινάκης.
  • Στο Ηράκλειο Κρήτης θα είναι και πάλι υποψήφιος (εξελέγη με υψηλά ποσοστά) ο κ. Γιάννης Κουράκης.
  • Στον υπό συνένωση Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματε-ρού υποψήφιος θα είναι ο νυν δήμαρχος Αγ. Αναργύρων κ. Νίκος Σαράντης που στα γκάλοπ εμφανίζει ισχυρές δυνάμεις.
  • Στην Αγ. Βαρβάρα ο κ. Γιώργος Καπλάνης, στέλεχος της περιοχής του ΠΑΣΟΚ επί χρόνια - διαδέχτηκε τον κ. Λ. Μίχο που εξελέγη βουλευτής.
  • Στον Αλιμο θα κατέλθει ο κ. Θανάσης Ορφανός, αυτοδιοικητικός και αντιδήμαρχος επί χρόνια στην πόλη.
  • Στο Ιλιον υποψήφιος θα είναι ο κ. Ηλίας Ζενέτος.
  • Στον κρίσιμο Δήμο της Καλλιθέας υποψήφιος θα είναι ο επί χρόνια δήμαρχος και μέλος σήμερα του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Ασκούνης.
  • Στη Νέα Ιωνία, ο πρώην υπουργός και νυν δήμαρχος Γιάννης Χαραλάμπους.
  • Στον Δήμο Ζωγράφου υποψήφιος δήμαρχος θα είναι ο κ. Κώστας Καλλίρης, ο οποίος έχει εμπειρία από τα αυτοδιοικητικά της πόλης.

Σ. Ξυνίδης
Εγκύκλιος για τις προ-κριματικές εκλογές

Με εγκύκλιο που εστάλη προχθές από τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Σ. Ξυνίδη, οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ και οι δημοτικές παρατάξεις καλούνται να «περιφρουρήσουν» τη διενέργεια προκριματικών εκλογών σε ορισμένους δήμους όπου εξακολουθούν να υπάρχουν διλήμματα για την ανάδειξη των υποψηφίων. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, προκριματικές εκλογές θα γίνουν στον Δήμο Ορεστιάδας, στο Σούλι Θεσπρωτίας, στη Φαρκαδώνα Τρικάλων, στα Λοκρά Φθιώτιδας και στο νησί της Ζακύνθου, όπου ενδιαφέρονται πολλοί για το «χρίσμα».

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5467&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote