Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Τα Σκόπια προκαλούν στον ΟΗΕ
Τα Σκόπια προκαλούν στον ΟΗΕ Εκτύπωση E-mail
27.09.07
Η αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρί Οκάμπε, σχολιάζοντας το χθεσινό περιστατικό πρόκλησης των Σκοπίων, δήλωσε ότι «ο Γενικός Γραμματέας και η Γραμματεία χρησιμοποιούν την πρακτική της χρήσης του ονόματος FYROM, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Συγκεκριμένα, είπε: «Οπως γνωρίζετε, ο Γενικός Γραμματέας έχει προσωπικό απεσταλμένο για τις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Το όνομά του είναι Μάθιου Νίμιτς.

Του μιλήσαμε και είπε ότι αυτό που συνέβη χθες στη Γενική Συνέλευση κατέδειξε το γιατί χρειάζεται μια μόνιμη λύση και συνεχίζει να εργάζεται με τα δυο μέρη πάνω στο θέμα. 

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας ζητά και από τα δυο μέρη να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για επίλυση των διαφορών τους μέσα από τις ήδη εδραιωμένες διαμεσολαβητικές προσπάθειες.

 Μέσα στα Ηνωμένα Εθνη, ο Γενικός Γραμματέας και η Γραμματεία χρησιμοποιούν την πρακτική της χρήσης του ονόματος FYROM, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Για το πώς θα επηρεάσει το μέλλον, δεν μπορούμε να μπούμε σε μια τέτοια υποθετική περίπτωση.

Το σημαντικό είναι ότι ο κ. Νίμιτς συνεχίζει το έργο του».

 Δήλωση Κουμουτσάκου

Ο εκπροσώπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος σχολίασε τη δήλωση του εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ: «Η σημερινή δήλωση του Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ επιβεβαιώνει με σαφήνεια την ισχύουσα πραγματικότητα όσον αφορά στο ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, θέτοντας το όλο θέμα στη σωστή του διάσταση.» 

Δήλωση Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Αναγνωρίζουμε τη Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα. Αναγνωρίζουμε επίσης ότι υφίσταται ένα σοβαρό και πολύ συναισθηματικό ζήτημα για την Ελλάδα και τη Μακεδονία σε σχέση με το όνομα.

 Επιθυμούμε να δούμε το θέμα να επιλύεται μέσω των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Μακεδονίας με την υποστήριξη του ΟΗΕ» τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τομ Κέισι και πρόσθεσε: «Αυτό είναι τελικά προς όφελος όλων. Είναι, βεβαίως, προς όφελος της Μακεδονίας διότι θα θέλαμε να τη δούμε να εισέρχεται στους ευρωατλαντικούς θεσμούς στους οποίους επιθυμεί να ενταχθεί.

 Και, φυσικά, ένα από τα κράτη-μέλη που θα έχει πολύ βαρύνοντα λόγο επ’ αυτού θα είναι η Ελλάδα. Βεβαίως όλοι αναγνωρίζουμε ότι μέρος της οριστικής επίλυσης των υπόλοιπων θεμάτων που υπάρχουν εκεί θα είναι η επιθυμία της Ελλάδας να δει το θέμα της ονομασίας να επιλύεται προτού συμβεί ο,τιδήποτε άλλο.

Γι αυτό θα ενθαρρύναμε όποιες συζητήσεις ή δηλώσεις γίνουν για το θέμα, να είναι στο πνεύμα και με την προσδοκία μιας ειρηνικής και λογικής διευθέτησης στην οποία θα καταλήξουν τα μέρη ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης». 

  Η εθνική «αξιοπρέπεια» της ΠΓΔΜ και η προσωπική «αξιοπρέπεια» του Σκοπιανού προεδρεύοντος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ υπερίσχυσαν των αποφάσεων του διεθνούς οργανισμού και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Ελλάδα έμεινε μόνη της απέναντι στην ακραία πρόκληση της πολιτικής ηγεσίας των Σκοπίων, η οποία διάλεξε το forum στο οποίο αναγνωρίζονται ως FYROM για να επιβάλει ένα νέο διπλωματικό τετελεσμένο.

 «Καλώ στο βήμα τον κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Ο προεδρεύων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κ. Σερτζάν Κερίμ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, αγνόησε, χωρίς δεύτερες σκέψεις, τα προληπτικά διαβήματα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και το διπλωματικό «κεκτημένο» των Ηνωμένων Εθνών, κατά την προσφώνηση του προέδρου της χώρας του στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη κ. Γιάννης Μουρίκης πήρε το λόγο για να διαμαρτυρηθεί, τονίζοντας ότι με βάση το ψήφισμα 817/93 του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει αποφασιστεί η χρήση της προσωρινής ονομασίας FYROM σε κάθε περίπτωση στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

 Ο κ. Κερίμ απάντησε ότι «έχει επίγνωση αυτών των γεγονότων», αλλά «οφείλει να σέβεται την αξιοπρέπεια κάθε χώρας μέλους» και την «προσωπική του αξιοπρέπεια». Ο κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι προχώρησε ακάθεκτος στην 15λεπτη ομιλία του, την οποία ολοκλήρωσε με τη φράση «το όνομα της χώρας μου είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας και αυτό θα συνεχίσει να είναι».

 Οταν κατέβηκε από το βήμα, ο προεδρεύων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, και συμπατριώτης του, τον ευχαρίστησε ξανά ως «πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και τον συνόδευσε στην έξοδο αφήνοντας στη θέση του τον αντιπρόεδρο της Γ.Σ. 

Είναι αμφίβολο εάν η πλειοψηφία των αντιπροσωπιών από τις 192 χώρες του ΟΗΕ κατάλαβαν τι ακριβώς συνέβη ή για ποιο λόγο η ελληνική αντιπροσωπία, με την εξαίρεση του κ. Μουρίκη, είχε αποχωρήσει από την αίθουσα πολύ πριν έρθει η ώρα της ομιλίας του κ. Τσερβένκοφσκι.

Είτε κατάλαβαν είτε όχι ένα πρόβλημα με ιστορία 15 περίπου χρόνων, το γεγονός είναι ότι η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ έστειλε το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω, επιλέγοντας ως πεδίο επίδειξης ισχύος και ακαμψίας τον ΟΗΕ, μετρώντας τις 123 χώρες που έχουν –σε διμερές επίπεδο- αναγνωρίσει τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Με μια σκληρή ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος κατήγγειλε τον κ. Κερίμ ότι, καθ’ υπόδειξιν της κυβέρνησής του, «έπληξε το κύρος και την αξιοπιστία του ως προέδρου της Γ.Σ. του ΟΗΕ, αφού δεν σεβάστηκε αποφάσεις του οργανισμού και του Σ.Α.».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η απαράδεκτη στάση του κ. Κερίμ επιβεβαιώνει την προκλητική αδιαλλαξία της κυβέρνησης των Σκοπίων. Επιβεβαιώνει την ελληνική επιχειρηματολογία.

 Η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει. Αυτό επιβάλλει η υπεύθυνη θέση που έχει ως το παλαιότερο μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στην περιοχή.

Η ευθύνη για τις επιπτώσεις αυτής της αδιαλλαξίας θα ανήκει εξ ολοκλήρου στη κυβέρνηση των Σκοπίων». Διπλωματικές πηγές, πάντως, εκτιμούν ότι το χθεσινό επεισόδιο δυσχεραίνει την προσπάθεια των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ ως FYROM. Δηλώσεις Μπακογιάννη 

Μετά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό η Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε για το θέμα ότι «ο κ.Κερίμ επιβεβαίωσε την ορθότητα της ελληνικής επιχειρηματολογίας.

Με τον τρόπο του χθες, έστειλε ακριβώς μήνυμα, το οποίο κατέστησε σαφές σε όλους τους φίλους και εταίρους ότι τα όσα υποστηρίζει η Ελλάδα, είναι πράγματι έτσι». Η κ. Μπακογιάννη ενημέρωσε τον κ.Καραμανλή για τις επαφές της στη Νέα Υόρκη και ανέφερε ότι συζήτησαν για το θέμα των Σκοπίων, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τη Μέση Ανατολή καθώς και για το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές. 

Του χθεσινού επεισοδίου είχαν προηγηθεί έντονες παρασκηνιακές διεργασίες, άκαρπες, όπως αποδείχθηκε, προκειμένου να αποτραπεί αυτή η δυσμενής εξέλιξη.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η ελληνική πλευρά γνώριζε τον κίνδυνο της προσφώνησης του κ. Τσερβένκοφσκι ως «Μακεδόνα προέδρου», αναζήτησε συμμαχίες και, όταν διαπιστώθηκε το αδιέξοδο, επελέγη η τακτική της παρέμβασης σε υπηρεσιακό επίπεδο από τον πρέσβη κ. Μουρίκη, ώστε, τουλάχιστον, να ακουστεί η «ελληνική φωνή» στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

 Είχε προηγηθεί, επίσης, η επίσημη ανακοίνωση του καναδικού υπουργείου Εξωτερικών για την αναγνώριση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Αλλά και το μήνυμα του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Νίκολας Μπερνς ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί «να ασκήσει την επιρροή της για να συστήσει στα Σκόπια ότι πρέπει να υπάρξει πρόοδος». Οπως όλα δείχνουν, δεν την άσκησε. 

  Ελεύθερος Τύπος - ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=546&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 27.09.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote