Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Σουηδικό και συριακό αγκάθι
Σουηδικό και συριακό αγκάθι Εκτύπωση E-mail
27.09.07
Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος θα προσφωνήσει σήμερα τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, θα αναφερθεί στις διάφορες φάσεις του Κυπριακού και θα επαναλάβει την απόφαση της Λευκωσίας για εντατικές και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις ώστε το 2008 να καταστεί έτος λύσης του Κυπριακού.  

Σήμερα ο Κύπριος πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς, ο οποίος τον τελευταίο καιρό επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Κυπριακό και κινείται προς διάφορες κατευθύνσεις, δίνοντας την εντύπωση ότι διαδραματίζει ρόλο «σούπερ μεσολαβητή».

 Οι Αμερικανοί παρουσιάζονται να βιάζονται στο Κυπριακό και να επιδιώκουν «θεαματικές» εξελίξεις μέχρι το τέλος του 2007. Αντίθετα, ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και οι συνεργάτες του δεν φαίνεται να βιάζονται. 

Στο μεταξύ ο Σουηδός ΥΠΕΞ Καρλ Μπιλντ -παρά την αντίδραση της Λευκωσίας- προχωρά στη σύγκληση διεθνούς σύσκεψης, στην έδρα του ΟΗΕ, για το Κυπριακό. Από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προσκλήθηκαν μόνο οι ΗΠΑ. Η Ισπανία απέρριψε την πρόσκληση.

 Η σύσκεψη θα γίνει στο πλαίσιο προγεύματος. Η Λευκωσία χαρακτηρίζει τη σουηδική κίνηση άκαιρη και άχρηστη, διότι βρίσκεται εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ και αφήνει πολλά ερωτήματα. 

 Σε πολύ δύσκολη φάση βρίσκονται και οι σχέσεις Κύπρου - Συρίας ύστερα από την κωλυσιεργία της Δαμασκού να δώσει εξηγήσεις στη Λευκωσία όσον αφορά πληροφορίες για συμφωνία Συρίας - ψευδοκράτους για σύνδεση του λιμανιού Αμμοχώστου με τη Λαττάκεια και την εκτέλεση της πρώτης γραμμής με τουρκικό κρουαζιερόπλοιο την περασμένη Παρασκευή.

 Παρ' όλα τα διαβήματα της Λευκωσίας η Δαμασκός αρνείται να δώσει εξηγήσεις. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, εάν η Συρία προχωρήσει σε συμφωνία με το ψευδοκράτος, τότε η Λευκωσία θα μπλοκάρει τις σχέσεις της Δαμασκού με την Ε.Ε., όπως είχε κάνει (επιτυχώς) με το Αζερμπαϊτζάν.    

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=545&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 27.09.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote