Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ευθύνες σε Αρη - Μαρκόπουλο
Ευθύνες σε Αρη - Μαρκόπουλο Εκτύπωση E-mail
25.07.10

Στον εισαγγελέα Εφετών Αθήνας παραδόθηκε χθες το μεσημέρι το πόρισμα -120 σελίδων- του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, στο οποίο διαπιστώνονται οικονομικές ατασθαλίες ύψους 76,3 εκ. ευρώ αλλά και ευθύνες υπαλλήλων του ΕΟΤ.

Σύμφωνα με το πόρισμα, οι συμβάσεις που υπογράφηκαν επί των κ. Αρη Σπηλιωτόπουλου και Κώστα Μαρκόπουλου, για την προβολή και διαφήμιση της χώρας τα έτη 2008 και 2009, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, ήταν αδιαφανείς, παράτυπες και δεν διασφάλιζαν τα συμφέροντα του ΕΟΤ. Υπερέβησαν δε τα εγκεκριμένα από τον τακτικό προϋπολογισμό και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κονδύλια κατά 76.387.188 ευρώ.

 
Ο εισαγγελέας είναι αρμόδιος τώρα να διερευνήσει αν διαπράχθηκαν ποινικά αδικήματα, και αν ναι, τότε θα ασκήσει ποινικές διώξεις. Στην περίπτωση που προκύψουν ευθύνες για τους υπουργούς, θα διαβιβαστεί φάκελος στη Βουλή.
 
Επίσης το πόρισμα, εκτός από τον εισαγγελέα Εφετών, διαβιβάστηκε ήδη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον καταλογισμό των ποσών που ζημιώθηκε ο οργανισμός στους υπολόγους, ενώ με εντολή του κ. Γερουλάνου, ο πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Κανελλόπουλος διέταξε τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης προκειμένου να εξακριβωθούν οι συγκεκριμένες ευθύνες που φέρουν υπάλληλοι και στελέχη του οργανισμού.
 
Ο έλεγχος ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2010 και διαπιστώθηκε:
 
Ο ΕΟΤ την τελευταία 3ετία αποφάσισε την πραγματοποίηση διαφημιστικών ενεργειών που υπερβαίνουν κατά 76,38 εκ. ευρώ τις εγκεκριμένες για τον σκοπό αυτόν πιστώσεις των αντίστοιχων ετών.
Οι διαφημιστικές ενέργειες δεν βασίζονταν σε ενιαίο πρόγραμμα, αλλά ήταν αποσπασματικές, αφού οι σχετικές αποφάσεις φαίνεται να λαμβάνονταν με αφορμή προτάσεις ενδιαφερομένων για παροχή διαφημιστικών υπηρεσιών.
Ο ΕΟΤ προχωρούσε σε απευθείας αναθέσεις, με διαδικασίες που δεν μπορούν να εγγυηθούν τη διαφάνεια.
Στις περισσότερες περιπτώσεις που εξετάστηκαν η υπογραφή των συμβάσεων ήταν μη σύννομη. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, ο ΕΟΤ υιοθέτησε την πρακτική της προχρονολόγησης των συμβάσεων για λόγους νομιμοφάνειας.
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στο πόρισμα, η συγκεκριμένη πρακτική συνιστά ευθεία παράβαση του νόμου, η οποία σε συνδυασμό με το ελλειμματικό περιεχόμενο των διοικητικών πράξεων που προηγούνταν είχε ως αποτέλεσμα να μη διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Οργανισμού.
 
Επίσης στο πόρισμα υπογραμμίζεται: «Ελλειμματική άλλωστε υπήρξε η διασφάλιση των συμφερόντων του ΕΟΤ και μέσω των συντασσομένων συμβάσεων, αφού σε πολλές περιπτώσεις δεν συμπεριλαμβάνονταν οι απαιτούμενοι όροι και ρήτρες που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία (όπως, η υποβολή εγγυητικών επιστολών για την καλή εκτέλεση της σύμβασης, ποινικές ρήτρες για καθυστερήσεις ή μη εκπλήρωση συμβατικών όρων, η πρόβλεψη περί δικαιοδοσίας των ελληνικών δικαστηρίων ή η άνευ συνεπειών για τον ΕΟΤ λύση της σύμβασης για λόγους διακοπής της χρηματοδότησης της ενέργειας από το Ελληνικό Δημόσιο κ.ά.).
 
Τα περίπτερα
Αναφορικά με τα περίπτερα με τα οποία συμμετείχε ο ΕΟΤ στις Διεθνείς Εκθέσεις, επισημαίνεται ότι, για την αξιολόγηση των προσφορών (για την κατασκευή των περιπτέρων), συγκροτήθηκε Εκτακτη Ειδική Επιτροπή, αποτελούμενη στην πλειοψηφία της από εξωϋπηρεσιακούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και πρόσωπα για τα οποία δεν προβλέπεται δυνατότητα συμμετοχής.
 
Μάλιστα οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι τα πρόσωπα που ορίζονταν ως μέλη των επιτροπών διενέργειας διαγωνισμών, πρόχειρων ή ανοικτών, ορίζονταν ως μέλη και των επιτροπών παραλαβής, ενώ παράλληλα προΐσταντο και των οργανικών μονάδων που αφορούσαν οι διαγωνισμοί και επομένως ήταν αυτοί που εισηγούνταν τη διεξαγωγή τους, καθόριζαν τους όρους και τις προδιαγραφές τους και εισηγούνταν για την κατακύρωση ή μη των αποτελεσμάτων των διαγωνισμών, κατά παράβαση της αρχής της αμεροληψίας, αφού στα ίδια πρόσωπα συνέπιπταν πλέον της μίας ιδιότητας.
 
Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται συχνά για την προκήρυξη των διαγωνισμών για την κατασκευή των περιπτέρων είχε ως αποτέλεσμα αρκετές φορές τη ματαίωσή τους και την προσφυγή στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων λόγω των ασφυκτικών προθεσμιών μέχρι την έναρξη της έκθεσης που αφορά ο διαγωνισμός.
Οι μετακινήσεις προσωπικού της Κεντρικής Υπηρεσίας για παρουσία στις εκθέσεις του εξωτερικού και συμμετοχή στις επιτροπές παραλαβής των περιπτέρων επιβαρύνουν τον Οργανισμό με πρόσθετο κόστος, το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν σε αυτές ορίζονταν υπάλληλοι που υπηρετούν στα Γραφεία Εξωτερικού του ΕΟΤ.

ΕΘΝΟΣ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5443&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote