Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Αποχή από το συσσίτιο στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού
Αποχή από το συσσίτιο στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού Εκτύπωση E-mail
21.07.10

Αποχή από το συσσίτιο ξεκίνησαν την Τρίτη όλοι οι κρατούμενοι στο νοσοκομείο "Αγ. Παύλος" του Κορυδαλλού, ενώ οι κρατούμενοι φορείς του Έιτζ βρίσκονται στην 8η ημέρα αποχής από το συσσίτιο.

 

 

Επίσης, ξεκίνησαν απεργία πείνας και 200 κρατούμενοι στις φυλακές Τρικάλων. Αιτία της αποχής είναι οι ανεπαρκέστατες συνθήκες περίθαλψης. Όπως σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης σε συνέντευξη Τύπου της "Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων", οι κρατούμενοι στερούνται του δικαιώματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Μάλιστα, σε πολλούς φορείς του Έιτζ διακόπτεται σε τακτά χρονικά διαστήματα η θεραπεία λόγω έλλειψης φαρμάκων. Στο νοσοκομείο, το μοναδικό του είδους στη χώρα, εκτός από φορείς του Έιτζ νοσηλεύονται φυματικοί, καρκινοπαθείς, άνθρωποι με ακρωτηριασμένα μέλη, βαριά καρδιοπαθείς. Όμως, η απουσία στοιχειωδών υποδομών υγιεινής έχει ως αποτέλεσμα τέσσερις φορείς του Έιτζ να έχουν κολλήσει φυματίωση. Την ίδια στιγμή δεν λαμβάνεται ειδική μέριμνα για καμία κατηγορία ασθενών.

 

Άθλιες συνθήκες στο νοσοκομείο

Χαρακτηρισμοί όπως "χωματερή" και "αποθήκη ψυχών" από τους ειδικούς δικαιώθηκαν από ανατριχιαστικές περιγραφές πρώην κρατουμένων. Ασκήθηκε έντονη κριτική στο γεγονός ότι το νοσοκομείο, το ψυχιατρείο (και οι γιατροί τους) συνεχίζουν να υπάγονται στη δικαιοδοσία του υπ. Δικαιοσύνης και δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στο ΕΣΥ με συνέπεια οι γιατροί να είναι όμηροι του σωφρονιστικού συστήματος. Γι αυτό, σημειώθηκε, είναι αναγκαίο να αντιδράσουν τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών.

Το τί συνεπάγεται η "ενσωμάτωση" των γιατρών στο σωφρονιστικό σύστημα σκιαγραφήθηκε με πληρότητα από τον δ/ντή Ενδοκρινολογικού του νοσοκομείου Κρατικού Νίκαιας κ. Γιάννη Προκόβα. Όπως είπε "αισθάνομαι ντροπή, ανατριχίλα, όταν ακούω από πρώην κρατούμενους περιγραφές που θυμίζουν Σπιναλόγκα. Πρόκειται για "παρκάρισμα ανεπιθυμήτων" σε ένα χώρο με σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και υποδομές. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι ανεπαρκές, ενώ υπηρετούν ανειδίκευτοι γιατροί με σχέσεις απροσδιορίστου τύπου. Πάγια τακτική αποτελεί το χαπάκωμα, αντί για την εξυπηρέτηση των ιδιαιτέρων αναγκών. Το χαπάκωμα είναι το χαλί κάτω από το οποίο κρύβονται οι ουσιαστικές ανάγκες των ασθενών. Έτσι επιβάλλεται και η γενικευμένη σιωπή".

Αυτοκτονίες και θάνατοι από ναρκωτικά

Αναφερόμενος στον κυριαρχικό ρόλο των σωφρονιστικών υπαλλήλων, ο δικηγόρος κ. Κώστας Παπαδάκης είπε χαρακτηριστικά: "Το σωφρονιστικό σύστημα κάνει κουμάντο στην εκάστοτε ηγεσία του υπ. Δικαιοσύνης, στα επιστημονικά συμβούλια..." Είναι χαρακτηριστικό ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δεν ενημερώνουν καν για τους θανάτους εντός των φυλακών. Ο δικηγόρος, πρώην κρατούμενος Χρήστος Νικολιτσόπουλος, μίλησε για τρεις αυτοκτονίες και 13 απόπειρες αυτοκτονίες στους μόλις 3,5 μήνες που ήταν κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού. Θυμήθηκε έναν κρατούμενο στο νοσοκομείο "που είχε βρει ένα γυαλί και έκοψε τις φλέβες του μέχρι το κόκαλο. Ακόμη θυμάμαι τα αίματα που γέμισαν τους τοίχους... Και κατέληξε ο κ. Νικολιτσόπουλος: "Εφόσον δεν υπάρχει μέριμνα, ίσως υπάρχει ένα είδος προσδοκίας να συμβεί το περιστατικό. Ισως τελικά κυρίαρχη αντίληψη είναι "άσε να τελειώνουμε μ' αυτούς".

Σοβαρό το πρόβλημα του νοσοκομείου το καλοκαίρι

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης κλιματισμού στα κελιά και κυρίως στο νοσοκομείο τους καλοκαιρινούς μήνες. Κι αυτό διότι στους ασθενείς δίνουν -ηθελημένα ή αθέλητα- πάρα πολλά χάπια. Και η ζέστη δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα, αφού τα ψυχοτρόπα φάρμακα επηρεάζουν τη θερμορύθμιση και μετατρέπουν αυτόματα τους 20 βαθμούς Κελσίου της εξωτερικής ατμόσφαιρας σε 40 βαθμούς στο σώμα τους. Δεν είναι τυχαίο, όπως σημειώθηκε, ότι τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται οι περισσότερες αυτοκτονίες. Όπως είπε ο κ. Νικολιτσόπουλος, όταν ήταν ο ίδιος κρατούμενος εκεί, έκανε με υπαλλήλους μια μελέτη και εκτιμήθηκε ότι με 50.000 ευρώ θα λυνόταν σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα του κλιματισμού. Παρόλα αυτά, οι 50.000 ευρώ δεν έχουν βρεθεί ακόμη...

Απεργία πείνας στις φυλακές Τρικάλων

Περισσότεροι από 200 κρατούμενοι στις φυλακές Τρικάλων άρχισαν το μεσημέρι της Τρίτης απεργία πείνας, ύστερα από δυο εβδομάδες αποχής από το συσσίτιο, με αίτημα να σταματήσει η αυθαιρεσία στη χορήγηση αδειών, αφού άδειες που δίνονταν κανονικά δεν δίνονται πλέον χωρίς επαρκή αιτιολόγηση και οι απορριπτικές αποφάσεις (που αφορούν το 97% των αιτήσεων) τείνουν να γίνουν θεσμός. Επίσης, ζητούν να εγκρίνονται οι υφ' όρων απολύσεις και να απομακρυνθεί ο κοινωνικός λειτουργός της φυλακής, που ενώ θεσμικός του ρόλος είναι να υπερασπίζεται τους κρατουμένους, συμπεριφέρεται ως σωφρονιστικός υπάλληλος.

Όπως σημειώθηκε στη συνέντευξη Τύπου, γιατροί και κοινωνικοί λειτουργοί των φυλακών αδυνατούν να ασκήσουν το λειτούργημά τους και όσοι έχουν προσπαθήσει να τηρήσουν τις διαχωριστικές γραμμές από τον ρόλο των σωφρονιστικών, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από τους τελευταίους και απειλές.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5431&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 21.07.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων