Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
«ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ χρήσιμο» να υποβάλει πρόταση τώρα Εκτύπωση E-mail
25.09.07
Εν αναμονή τελεί η τρίτη και πολυσυζητημένη πρόταση Νίμιτς για τη συνταγματική ονομασία της ΠΓΔΜ, αφού ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ έκρινε -ελέω Ουάσιγκτον- ότι δεν θα ήταν «χρήσιμο» να την υποβάλει στην παρούσα χρονική συγκυρία. Η συνάντηση Μπακογιάννη-Νίμιτς έγινε υπό τις παρασκηνιακές πιέσεις των ΗΠΑ που δείχνουν να μην κατανοούν τις ελληνικές ευαισθησίες για την κατασκευή ενός ιστορικού παρελθόντος μέσω της σκοπιανής αλυτρωτικής προπαγάνδας. 

Μέσα σ' αυτό το κλίμα καταγράφεται και η επισήμανση του Μάθιου Νίμιτς στο τέλος της συνάντησης ότι εξακολουθούν να ισχύουν τόσο η Ενδιάμεση Συμφωνία, όσο και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλειας, που πρακτικά σημαίνουν ότι τα Σκοπια εξακολουθούν να αποκαλούνται ΠΓΔΜ, αλλα και ότι η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα βέτο στην αίτηση ένταξής τους σε κάποιο διεθνή Οργανισμό.

 Ο Αμερικανός αξιωματούχος (σ.σ.: που επιδιώκει σταθερά να αλλάξει η διαδικασία διαπραγμάτευσης και να αναβαθμιστεί σε υπουργικό επίπεδο καθώς και να τεθεί χρονοδιάγραμμα ) μετά την 50λεπτη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στην έδρα της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της χώρας στην Νέα Υόρκη ανέφερε τα εξής: 

1) «Δεν προτίθεμαι τη συγκεκριμένη στιγμή να καταθέσω την πρότασή μου, γιατί δεν το θεωρώ χρήσιμο» 

2) «Συνεχίζουν να ισχύουν τόσο η Ενδιάμεση Συμφωνία όσο και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας» και 

3) «Θα έχω επαφές με τη σκοπιανή ηγεσία στο τέλος της εβδομάδας στην Νέα Υόρκη».

 «Θετικό κλίμα»

 Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι στη συνάντηση Μπακογιάννη - Νίμιτς υπήρχε θετικό κλίμα και ότι έγινε εκτενής ανασκόπηση του ζητήματος, ενώ συζητήθηκαν οι προοπτικές που υπάρχουν για «τυχόν» επόμενα βήματα στο πλαίσιο της «υπάρχουσας διαδικασίας», προκειμένου να επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση. 

Η Ελληνίδα ΥΠΕΞ επισήμανε στον συνομιλητή της ότι η παράταση της εκκρεμότητας θα έχει αρνητικό αντίκτυπο και επανέλαβε ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα κρατάει ανοιχτές όλες τις δυνατότητες που έχει ως μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

 Η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε προαναγγείλει ένα 24ωρο νωρίτερα, αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, την ύπαρξη κινητικότητας για την επίλυση της διαφοράς της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας, εν όψει της απόφασης του ΝΑΤΟ έως το τέλος του 2007 για την προσχώρηση της γειτονικής χώρας στην Ατλαντική Συμμαχία. 

Την 20λεπτη συνάντηση Μουν - Μπακογιάννη στην έδρα του Οργανισμού απασχόλησε, μεταξύ άλλων, και το Κυπριακό, όπου η Ελληνίδα ΥΠΕΞ επικεντρώθηκε στην ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, η οποία τόνισε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί στο ακέραιο.

 Επίσης έγινε αναφορά στις κλιματικές αλλαγές και στην Υψηλού Επιπέδου Συνάντηση για την Κλιματική Αλλαγή, που διοργανώνει στο περιθώριο της 62ης γενικής συνέλευσης ο γ.γ. του ΟΗΕ. 

 Πρόκειται για ένα άτυπο φόρουμ που επιχειρεί να δώσει την ευκαιρία για επεξεργασία απόψεων (η υπουργός Εξωτερικών θα κάνει παρέμβαση σε μία από 4 θεματικές ενότητες) πριν από τη συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, για το ίδιο θέμα, στο Μπαλί τον προσεχή Δεκέμβριο.

 Με Μπαμπατζάν 

Η υπουργός Εξωτερικών είχε χθες και την πρώτη συνάντησή της με τον νέο Τούρκο ομόλογό της Αλί Μπαμπατζάν στην έδρα της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της γείτονος χώρας στη Νέα Υόρκη, στην οποία δεν έλειψαν οι εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις από την πρόσφατη επανεκλογή των κυβερνήσεών τους.  

Κατά τη διάρκεια της 55λεπτης συνάντησης έγινε μια επισκόπηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, των εξελίξεων στο Κυπριακό καθώς και για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

 Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σε δηλώσεις του έκανε λόγο για ένα «νέο ορίζοντα» και μια «νέα δυναμική» στις σχέσεις των δύο χωρών.

 Η υπουργός Εξωτερικών τον κάλεσε για επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα και όταν ο κ. Μπαμπατζάν τής υπενθύμισε αμέσως ότι εκκρεμεί η επίσκεψη Καραμανλή στην Αγκυρα, εκείνη του ανταπάντησε ότι «θα δουλέψουμε μαζί για να πραγματοποιηθεί».    

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=543&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 25.09.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote