Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Έντονες αντιδράσεις για το Πίρι Ρέϊς
Έντονες αντιδράσεις για το Πίρι Ρέϊς Εκτύπωση E-mail
19.07.10

Την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ενημερώνει η Αθήνα για τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Πίρι Ρεϊς σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας την ώρα που κατοχυρώνει πολιτικά και νομικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Την ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Την Δευτέρα συνεχίζονται στην Κωνσταντινούπολη οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δυο χωρών για το Αιγαίο.

Ανακοίνωσεις κομμάτων

Η τουρκική πλευρά επιχειρεί με το ερευνητικό σκάφος Πίρι Ρεϊς να θέσει πάγιες θέσεις της που είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας ενώ αύριο συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές για το αιγαίο με τις συνομιλίες που θα έχουν στην Κωνσταντινούπολη οι πρέσβεις Αποστολίδης και Σινιρλιόγλου.

Να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και το Διεθνές Δίκαιο κάλεσε την Τουρκία ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Παναγιωτόπουλος .

"Η πολιτική των δημοσίων σχέσεων με την Τουρκία, του κυρίου Παπανδρέου, παράγει μεν φωτογραφικά στιγμιότυπα και εικόνες για τηλεοπτική κατανάλωση, αλλά δεν αποδίδει θετικά αποτελέσματα για το συμφέρον της Ελλάδας. Αυτό αποδεικνύει η συμπεριφορά της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα, αμέσως μετά την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα.", τόνισε.

Δηλώσεις για το ζήτημα έκανε και η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα: "Με πολύ μεγάλη ψυχραιμία η κυβέρνηση δέχεται το γνωστό πλοίο επιστημονικού ιδρύματος της γειτονικής μας χώρας, της Τουρκίας, το Πίρι Ρέις, να μπαίνει μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και να κάνει έρευνες. Ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα, ακόμη και τις ημέρες που ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας ο Ερντογάν, ήταν στην Ελλάδα, γίνονταν σαφείς και ανοιχτές παραβιάσεις εναέριου και θαλάσσιου χώρου από την πλευρά της γειτονικής χώρας με έναν προκλητικό τρόπο, που συνήθως δεν γίνονται όταν γίνονται και ανταλλαγές επισκέψεων. Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Εμείς δεν ρίχνουμε τις ευθύνες μονόπλευρα στην ηγεσία και στην αστική τάξη της γειτονικής χώρας. Οι ευθύνες είναι και από τις δύο πλευρές. Και κυρίως εδώ ευθύνεται η ιμπεριαλιστική πολιτική του διαίρει και βασίλευε στην περιοχή".

"Η Τουρκία δεν μπορεί να παραμένει δύναμη κατοχής στην Κύπρο, να συνεχίζει τις προκλήσεις στο Αιγαίο ενώ δηλώνει ότι επιθυμεί να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της στην ΕΕ. Πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να συμμορφωθεί με το Δίκαιο της Θάλασσας", επισήμανε ο Πάνος Τριγάζης υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΝ.

Έλληνες διπλωμάτες επισημαίνουν πως η Άγκυρα με τις ενέργειές της υπονομεύει τις προοπτικές ενίσχυσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας.

Οι κινήσεις του Πίρι Ρεϊς που κινείται σε διεθνή ύδατα σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας 45 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου παρακολουθούνται από ανοικτό σκάφος του λιμενικού.

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5416&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote