Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Προωθεί διαγωνισμό η κυβέρνηση
Προωθεί διαγωνισμό η κυβέρνηση Εκτύπωση E-mail
17.07.10

Με πολύ προσεκτικά βήματα η κυβέρνηση θα δώσει συνέχεια στην πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για το ΤΤ και την ΑΤΕ, ελπίζοντας ότι οι χθεσινές εξελίξεις θα λειτουργήσουν ως εναρκτήριο λάκτισμα για να πάρει μπροστά η οικονομία.

Για το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών ήταν μια είδηση που περίμεναν, μια κίνηση που δείχνει ότι σιγά σιγά επανέρχεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα μας. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ούτε θετική ούτε αρνητική αξιολόγηση της πρότασης του Μ. Σάλλα.

Στο Μαξίμου και στο υπ. Οικονομικών περίμεναν την είδηση της πρότασης

Δεν υπήρχε καμία περίπτωση η κυβέρνηση να φανεί επισπεύδουσα αποδεχόμενη την πρόταση και παραβαίνοντας τη θεσμική οδό, ούτε βέβαια και η Τράπεζα Πειραιώς να προχωρήσει χωρίς να έχει στοιχειωδώς αναμμένο ένα πράσινο φως μπροστά της. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά και σε όσες ακολουθήσουν, η απόφαση είναι να οριστεί αξιολογητής, ο οποίος θα κάνει την αποτίμηση των δύο κρατικών τραπεζικών ιδρυμάτων, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος, δηλαδή διαγωνισμός.

Ξεκινά έτσι μία διαδικασία που και η αφετηρία χωράει και άλλους και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιος ή ποιοι θα κόψουν το νήμα. Γιατί στο τραπεζικό παιχνίδι υπάρχουν και άλλοι μεγάλοι παίχτες που μπορεί να παίξουν τον ρόλο είτε του γαμπρού είτε της πολύφερνης νύφης. Σε έκτακτη σύσκεψη που συνεκλήθη στο γραφείο του πρωθυπουργού συζητήθηκαν οι επικοινωνιακοί χειρισμοί και τα επόμενα βήματα.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου και, κυρίως, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλο. Εκεί επισημάνθηκε πως η κυβέρνηση πρέπει να είναι πολύ προσεχτική για να μην εξελιχθεί η διαδικασία που ξεκίνησε σε φιάσκο. «Χρειάζεται συνολικό σχέδιο, πρέπει να έχουμε όλη την εικόνα μπροστά μας» επισήμανε στον υπουργό Οικονομικών εις εκ των συμμετεχόντων.

«Πρέπει η κοινωνία να γίνει συμμέτοχος στις αλλαγές και να μην περάσει η εντύπωση πως όλα γίνονται για ταμειακούς λόγους και για τις τράπεζες» προσέθεσε.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή του υπουργείου Οικονομικών, η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς έφθασε στα χέρια του Γ. Παπακωνσταντίνου χθες. Αμέσως ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, που βρισκόταν στον Πόρο, ο οποίος συζήτησε το θέμα με τους συνεργάτες του και συμφώνησε η κυβέρνηση να περιμένει τη συνέντευξη του Μ. Σάλλα. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, οι διεργασίες μεταξύ του Χ. Παμπούκη και του Γ. Παπακωνσταντίνου με όλους τους κορυφαίους Eλληνες τραπεζίτες βρίσκονταν σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό. Αυτός ήταν ο λόγος που και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επισήμανε κατ’ επανάληψη σε ομιλίες του την ανάγκη αλλαγών στο τραπεζικό μας σύστημα.

Από τις χθεσινές ανακοινώσεις φαίνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε να ανοίξει τον χορό. «Το ελληνικό Δημόσιο όντως έλαβε, από χθες, αυτή την επιστολή από τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς κ. Σάλλα. Η πρόταση, όπως είναι λογικό, εξετάζεται μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια. Υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες, με μοναδικό κριτήριο και γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βιωσιμότητα αυτών των τραπεζών, που μεγάλο μέρος συμμετοχής έχει και το ελληνικό Δημόσιο» σχολίασε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Πιστεύω ότι είναι αρκετά σύνθετο το όλο θέμα για να μπορούμε να αποφασίσουμε μέσα σε μία ημέρα» προσέθεσε ο Γ. Πεταλωτής, θέλοντας να δείξει ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις άμεσα. Στη Βουλή επικράτησαν ανάμεικτα συναισθήματα. Αλλοι βουλευτές πανηγύριζαν που άκουσαν επιτέλους κάτι να κινείται στην οικονομία και άλλοι, κυρίως από αγροτικές περιοχές, έψαχναν να βρουν κυβερνητικούς για να διαμαρτυρηθούν. Πιο... «τυχεροί» ήταν ο Γ. Δριβελέγκας και η Τ. Αντωνίου που εντόπισαν τον Θ. Πάγκαλο.

Σύμφωνα με τους βουλευτές από την περιφέρεια υπάρχει ένα σοβαρό θέμα με τις υποθήκες των αγροτών στην ΑΤΕ.

Το κλίμα «έπιασε» ο Χρ. Παπουτσής, που έκανε παρέμβαση με αφορμή επισημάνσεις του ΣΥΝ: «Επαναλαμβάνω ότι καλό είναι να κρατάμε την ψυχραιμία μας. Η κυβέρνηση δέχθηκε μια πρόταση, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από το υπουργείο Οικονομικών, από την Τράπεζα Πειραιώς. Τι ακριβώς θα ήθελε ο Συνασπισμός; Να απαντήσει αμέσως δεν δέχομαι καμία πρόταση»; Η τοποθέτηση στόχευε κυρίως τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, από τους οποίους ζητήθηκε και στο παρασκήνιο να αποφύγουν τις βεβιασμένες εκτιμήσεις.

Είναι, μάλιστα, πιθανό να υπάρξει ειδική συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών, προκειμένου να ενημερωθούν. «Πρέπει να είναι σαφές πως γνώμονας της κυβέρνησης είναι το δημόσιο συμφέρον» τονίζουν σε όλους τους τόνους οι συνεργάτες του πρωθυπουργού.

 

 

ΝΔ
«Ναι» αλλά με διαφάνεια

«Ναι» στις εξαγορές και στις συγχωνεύσεις των τραπεζών, αρκεί «να γίνονται με διαφάνεια και να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον», δήλωσε ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας. «Η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου πρέπει να αξιολογηθεί, υπό αυτό ακριβώς το πρίσμα.

Ιδιαίτερα για την περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας, παραδοσιακής πηγής ρευστότητας για τον Ελληνα αγρότη», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι η ΝΔ πιστεύει στην εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

 

ΚΚΕ
Ριζικά αντίθετοι

 

«Είμαστε ριζικά αντίθετοι ό,τι μέχρι τώρα ανήκε στο κράτος ή στο Δημόσιο να δοθεί στους επιχειρηματίες», δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξουν συνενώσεις, συγχωνεύσεις και τα μονοπώλια θα γίνονται όλο και λιγότερα. «Διαφωνούμε ριζικά με αυτές τις εξελίξεις και λέμε «όχι» απέναντι στην κρατικοποίηση ή ιδιωτικοποίηση, πρέπει ο λαός να μιλάει για κοινωνικοποίηση των τραπεζών», είπε η κ. Παπαρήγα.

 

ΛΑΟΣ
Επίσπευση

 

«Μετά τις επίμονες εισηγήσεις του κ. Γ. Καρατζαφέρη, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα προχωρεί προς συγχωνεύσεις», σχολίασε το ΛΑΟΣ, προσθέτοντας ότι «η αρχή έγινε με την πρόταση για συγχώνευση της Πειραιώς με το ΤΤ και την ΑΤΕ». Σύμφωνα με τον ΛΑΟΣ, «η κυβέρνηση, η οποία στην αρχή ήταν επιφυλακτική, υιοθετώντας όμως στη συνέχεια την πρόταση Καρατζαφέρη, πρέπει τώρα να επιταχύνει τις διαδικασίες».

Κόντρα με Σαχινίδη
Τσίπρας: Ξεπουλάτε τη δημόσια περιουσία

 

Για εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλ. Τσίπρας, με αφορμή την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς. «Τη δημόσια περιουσία οφείλετε να τη διαφυλάξετε.

Είναι περιουσία του ελληνικού λαού και υπάρχει για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του, όχι για να σώζει τους φίλους σας από το φαλιμέντο», τόνισε σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του Ασφαλιστικού. Επιπλέον, επέκρινε την κυβέρνηση ότι «ξεπουλάει έναντι πινακίου φακής» και «βγάζει στο σφυρί» τη δημόσια περιουσία.

«Δεν μπορείτε να εγκαλείτε την κυβέρνηση γιατί η διοίκηση μίας τράπεζας έκανε μία πρόταση εξαγοράς. Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε την κατάθεση προτάσεων σε ένα τραπεζικό τοπίο, το οποίο εμείς καλούμε να πάρει πρωτοβουλίες», ήταν η αντίδραση του υφ. Οικονομικών Φ. Σαχινίδη.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5410&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote